Det mörknar tidigt i St Paul i Minnesota. Vädret kan bäst beskrivas som skandinaviskt och det är kanske ändå ingen slump att det var här många flyktade svenskar och norrmän hamnade under den stora flytten västerut, i början av 1900-talet.
Den första snön har kommit och det är en bra bit under noll på temperaturen.
– Syns det att jag fryser?, säger Marcus Pettersson i samband med vi tar några bilder i den snyggt julbelysta parken.
Backen bor på ett av de många hotellen som finns i centrala St Paul, ett slagskott från Xcel energy arena. Efter bilderna letar vi ett fik att slå oss ned i. En uppgift som är lättare sagt än gjord, då fiken och merparten av restaurangerna har stängt.
Men efter en liten promenad hittar vi ett ställe att slå oss ned vid.
Petterssons karriär har på många sätt varit spektakulär, inte minst sedan han tog steget över till Nordamerika. Därifrån ser karriären ut att ha varit nästan spikrak. Kliven har varit tydliga för varje säsong. Han inledde sin karriär i Nordamerika i Anaheims organisation. Efter campen blev han nedskickat till AHL. Det var första och sannolikt sista sejouren i farmarligan. I dag är det fem år sedan.
– Jag började ju i San Diego Gulls. Sedan blev det skador i Anaheim. Sen gäller det ha lite tur också. Så jag fick chansen i Anaheim och jag tog den. Sedan blev jag tradad hit till Pittsburgh. Jag kände direkt att här vill jag vara. Nivån på precis allting är helt otrolig. Det har varit lätt att steg.
Pittsburgh Penguins är inte vilket NHL-lag som helst. De har stjärnor i laget – som andra stjärnor vänder sig om för att titta efter. Laget leds av 35-årige Sidney Crosby, som är lika bra som han alltid har varit. Sedan spelar ryska superstjärnan Evgeni Malkin i laget och även backen Kris Letang har superstjärnstatus.
– Att bara få vara runt dem är lärorikt. Jag hade kunnat spela noll matcher och ändå utvecklas. Varje dag på träning ser man hur de driver fram varandra, säger Pettersson.
Vad är utmärkande för Sidney Crosby anser du?
– Han har varit så bra så länge och hur än ligan förändras, är han fortfarande bra på samma saker. Hans spel runt målburen är helt fantastiskt.
Hur ser du på Evgeni Malkin?
– Han är en äkta ryss och lite humörspelare. Sen när han blir lite förbannad, det är så mäktigt att se, hur han driver spelet. Han är ett ånglok med sin storlek.
Pettersson snittar 19 minuter och 52 sekunders speltid per match, men har spelat långt över 20 minuter i flera matcher på slutet. Han har till och med blivit uppflyttad att spela i första backpar med Kris Letang. Ytterligare ett bevis på vilka stora steg AIK-produkten har tagit.
– Vi gjorde ett par trader på backsidan förra året. Det blir en liten annan dynamik då. Sedan har vi haft ny backtränare under tre år och har lärt känna honom bra och har hunnit jobba hårt med spelsystemet. Det har förstås haft stor betydelse för min utveckling.
Pettersson var en otroligt stor talang redan som ung med sitt spelsinne. Han spelade TV-pucken två gånger och vann ett av åren. Ett släktdrag skulle kunna tänkas, då hans pappa också vann TV-pucken under 80-talet.
Pappa Daniels karriär stannade vid SHL som högst. 26-årige Sonen är nu idag i ett lag som i varje år har potential att slåss om Stanley cup-titeln.
Som ung var Pettersson av mer offensiv karaktär, men i Pittsburgh är det främst det defensiva arbetet som ledarstaben nyttjar.
Hur ser du på att du på din roll med tanke på att du som ung var en mer offensiv spelare?
– Jo, så var det. Vi har ju ganska bra backar när det gäller det offensiva spelet. Både Letang och Petry är ju helt otroligt bra. Så det är inte lätt att få en roll i powerplay i den här ligan. Det gäller att hitta sin roll och göra den till fullo. Det spelar ingen roll om du spelar sex minuter eller om du spelar 20 minuter. Du kommer att få förtroende hos din tränare om du tar din roll oavsett vad den är. Nu är jag äldre och förstår vad som förväntas av mig. Det gäller ibland att kanske inte hålla på att jaga sånt, som inte förväntas.
Starten har varit både upp och ned för laget. Även om Pittsburgh börjar ha ett lag där många av de rutinerade spelarna börjat passera 35 år, är inget annat sikte än att slåss om Stanley cup-bucklan.
– När vi har de spelare vi har och med den erfarenheten blir det höga krav. Sen har vi haft en tung start på säsongen, vi ska inte glömma det. Vi har en liten uppförsbacke att jobba med. Vi blir äldre och alla pratar om att vi blir äldre, men inom gruppen ser vi det inte så. Vi känns lika hungriga ändå.
Pettersson är mitt inne i ett femårskontrakt, som är värt ungefär 40 miljoner svenska kronor per år. Så framtiden ser tämligen klar ut den här säsongen ut – och de två kommande åren.
Hemma i Pittsburgh har Pettersson och hans sambo, Beatrice Nilsson, köpt hus. Och i februari nästa år blir han pappa för första gången.
– Det ska bli riktigt roligt. Känns väldigt spännande. Vi skaffade ett hus tidigare i år. Före det bodde vi ett radhus.
Vad gör du när du inte har matcher eller träningar?
– Försöker bara ta det lugnt mellan matcherna och andas ut. Det är otroligt tätt mellan matcherna, så man försöker bara stänga av hjärnan. Umgås med nära och kära.
Hans framskjutna position i laget just nu är imponerande. När vi kommer in på lite minnen är det en sak som verkligen sticker ut tidigt i Petterssons NHL-karriär.
Han kastade handskarna inte mindre än fyra gånger under första året och slogs på NHL-vis. Det var osannolikt då – och känns fortfarande ganska osannolikt när man blickar tillbaka på hans karriär.
– Det har inte hänt något sedan dess, haha, säger Pettersson och fortsätter:
– Jag tror nog att folk insåg att jag inte är någon slagskämpe. Situationerna man hamnar i, det är ju så i den här ligan, då får man svara upp när det händer något. Det kan vara en grisig tackling eller liknande, så det blev jag varse om. Jag vet inte om jag fick in något slag någon gång, det handlade bara om att överleva. Det är lite olikt mot hur det är i Sverige.
Vilken forward är svårast att möta i ligan?
– Finns många, men Connor McDavid är nog svårast. Hans snabbhet är en sak, men att han kan göra det han gör i hög fart är otroligt. Helt otroligt. Rent fysiskt är det Ovetjkin. Han är stor och väldigt tung, sen är han otroligt bra målskytt. Vi har ju en form av rivalitet med Washington sedan långt tillbaka, så de mötena är ju lite speciella.
Vem är elakast?
– Tom Wilson. Vi möter Washington fyra gånger per säsong.
Intervjun går mot sitt slut. Dagen efter vi träffades, mötte Pittsburgh Minnesota, med Kågesonen Filip Gustavsson i målet. Då såg Pittsburgh ut som en sån där ångmaskin du föreställer dig att laget är. Sidney Crosby gjorde fyra poäng och matchen slutade 6–4. Marcus Pettersson gjorde en assist och var hur stabil som helst tillsammans med Kris Letang.
AIK–produkten är på många sätt på väg mot sitt livs säsongen – både på och utanför isen.