Skadan sätter käppar i Huggs NHL-dröm – i år

Till den 15 juni har SHL-spelare med gällande avtal chans att skriva på för en NHL-klubb. För Skellefteå AIK:s Rickard Hugg verkar det vara minst ett år bort innan den stora drömmen kan bli sann: ”Att vara skadad och tvingas köra rehab hela sommaren förstör självklart mycket”, säger han när Norran ringer upp.

Rickard Hugg vann SM-guld med AIK i våras. Nu hoppas han få göra det igen.

Rickard Hugg vann SM-guld med AIK i våras. Nu hoppas han få göra det igen.

Foto: Johanna Salo

Ishockey2024-06-03 17:50

De senaste åren har han växt fram som en ung kulturbärare i Skellefteå AIK och var den gångna säsongen assisterande lagkapten.

Med 112 poäng de tre senaste grundserierna i SHL – där han inte missat en enda match – har NHL-intresset blivit allt större kring Rickard Hugg. 

För ett år sedan fanns hans namn med bland spelarna som var aktuella för ett NHL-avtal. Men som vi vet blev Hugg kvar i Skellefteå AIK. 

I år – efter ett SM-guld där 25-åringen spelade en framträdande roll med åtta (4+4) poäng i slutspelet – har läget varit detsamma. Det vill säga att Hugg haft intresse från andra sidan Atlanten. 

– Det har funnits lite intresse, precis som min agent (Martin Nilsson) berättat tidigare. Men i dagsläget finns inget konkret bud vilket gör att jag är helt inställd på att fokusera på min rehabilitering i sommar och att spela i Skellefteå AIK nästa säsong, berättar han.

undefined
Skadan sätter stopp för Huggs medverkan i årets Thomson Trophy.


Det var i semifinalen mot Frölunda som Hugg blev skadad. En bröstmuskel gick då av, men han kunde trots det göra comeback i SM-finalen mot Rögle.

Hur mycket tror du skadan påverkar dina chanser till ett NHL-kontrakt i sommar?

– Att vara skadad och tvingas köra rehab hela sommaren förstör självklart mycket för de möjligheterna. För jag skulle ju exempelvis inte hinna vara hundra procent redo till en NHL-camp, och då skulle jag inte göra mig själv rättvisa, säger Hugg.

Att spela i NHL, är det fortsatt den stora drömmen?

– Ja, det är det stora målet. Och jag är ju bara 25 år, så förhoppningsvis har jag många bra år kvar, säger han och skrattar. 

Hur är det med skadan idag?

– Jag opererade mig för några veckor sedan och allt flyter på bra. Så jag hoppas kunna vara helt återställt när SHL-säsongen drar igång i höst. 

undefined
Upp och ner. Så ser 25-åringen på den gångna säsongen.


När Hugg blickar tillbaka på den gångna säsongen göra han det givetvis med stor glädje då laget fick lyfta Le Mat-pokalen.

Däremot, för egen del, går han snart på semester med en blandad känsla i kroppen. 

– Det var en säsong som jag själv kan dela upp i tre delar. För försäsongen var riktigt bra. Sen var första halvan av grundserien rent ut sagt dålig för egen del, säger han och fortsätter:

– Det var väl från någonstans vid CHL-finalen som det vände. Jag tänkte för mig själv att nu var det dags att ta tag i det hela. Att jag inte kunde åka omkring och vaska en hel säsong. Och då började jag ta tag i mitt spel på ett helt annat sätt, ta initiativ och göra mig mer spelbar. Så sista tredje delen blev bra, vilket var skönt. Sen att få avsluta med ett SM-guld var helt fantastiskt. Det typ bästa jag någonsin upplevt.

undefined
Rickard Hugg vann SM-guld med AIK i våras. Nu hoppas han få göra det igen.


Med en personlig insats som var både upp och ner finns det således ingen guldmättnad för 25-åringen.

– Jag lärde mig mycket av förra säsongen och är säker på att den kommer göra mig till en bättre hockeyspelare, säger han och fortsätter:

– Och jag saknar redan nu hockey och att få kliva ut på isen. Jag har helt enkelt ett stort sug redan nu, och det kommer bara blir större och större under sommaren. 

Känner du att det finns någon form av revansch för egen del?

– Ja, på så sätt att jag känner en revanschlusta att jag vill göra 52 bra matcher plus ett riktigt bra slutspel. 

Så en stark säsong för egen del och stort NHL-intresse om ett år är målet eller?

– Ja, det är det jag är inställd på. Och att vinna guld igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!