SILLY SEASON: Tidigare AIK-målvakterna rör på sig

De tidigare Skellefteå AIK-målvakterna Nicklas Dahlberg, Erik Hanses och Magnus Chrona har alla rört på sig de senaste dagarna. Den sistnämnda, som gjorde en juniorsäsong i norra Västerbotten, har skrivit på ett NHL-kontrakt.

Nicklas Dahlberg erbjuds inte något nytt kontrakt av Frisk Asker och lämnar nu den norska klubben efter elva säsonger.

Nicklas Dahlberg erbjuds inte något nytt kontrakt av Frisk Asker och lämnar nu den norska klubben efter elva säsonger.

Foto: Bildbyrån

Ishockey2023-04-11 09:58

Nicklas Dahlberg, med smeknamnet "Pumba", tillhörde AIK mellan 2003 och 2010 och var med och spelade upp klubben i SHL, dåvarande elitserien.

Efter sejouren i norra Västerbotten väntade ett år i Örebro i hockeyallsvenskan, innan flyttlasset inför säsongen 2012/13 gick till Norge och Frisk Asker. Där har burväktaren blivit kvar sedan dess – men nu står det klart att 37-åringen lämnar klubben efter att inte erbjudits någon förlängning.

”Nicklas var först och främst en lojal vän som jag alltid kunde lita på utanför isen, men han var också en ödmjuk lagspelare som älskade att tävla. Det jag aldrig kommer att glömma, och som är det första som jag tänker på, är att Nicklas var vår bästa och viktigaste spelare varje kväll. Jag har ofta haft dåligt samvete för att jag inte kunde ge honom ett NM-guld under min tid i klubben, eftersom att han var så otroligt bra i alla år. Därfär blev jag extra glad när han fick vinna 2019”, säger Skellefteå AIK-backen Oskar Nilsson, som spelade tillsammans med Dahlberg i klubben i fem år, till klubbens hemsida där flera gamla lagkamrater fått hylla klubbikonen.

Under sin tid i norska ligan vann Dahlberg ett guld och spelade 375 grundseriematcher, 66 slutspelsmatcher och sex CHL-matcher.

På annat håll, närmare bestämt i österrikiska Lustenau, har det blivit officiellt att Erik Hanses, som tillhörde AIK mellan 2013 och 2015, lämnar EHC Lustenau efter två säsonger och totalt 60 matcher. Detta då klubben istället värvat in 21-årige Felix Beck som Hanses ersättare.

– I det här skedet vill vi tacka Erik Hanses, som visat upp ett fantastiskt spel de två senaste säsongerna. Vi önskar honom det allra bästa i hans framtida karriär, säger ordförande Herbert Oberscheider till klubbens hemsida.

På andra sidan Atlanten har Magnus Chrona, som gjorde 26 matcher för AIK:s J20 säsongen 2018/19, skrivit på ett NHL-kontrakt med San Jose Sharks efter att de fyra senaste säsongerna representerat University of Denver i collegehockeyn.

22-åringen, som har IFK Täby som sin moderklubb, draftades av Tampa Bay Lightning i den femte rundan, som spelade nummer 152 totalt, sommaren 2018. Sedan april 2021 har hans rättigheter tillhört San Jose Sharks, som nu alltså skrivit på ett tvåårskontrakt med målvakten som börjar gälla från nästa säsong.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!