Succébacken om hajpen: "Känns lite som en dröm"

18 år ung är Axel Sandin Pellikka SHL:s just nu hetaste målskytt bland backar och talangen gör en succé som passerar få förbi. Nu berättar han om sin galna säsongsinledning, krysset som alltid är ledigt och mötet med två av Sveriges bästa backar någonsin.

Axel Sandin Pellikka om succén i SHL, mötet med legendarerna och sina tre mål så här långt.

Axel Sandin Pellikka om succén i SHL, mötet med legendarerna och sina tre mål så här långt.

Foto: Ola Westerberg

Ishockey2023-10-06 19:00

Han fick prova på spel i SHL förra säsongen och visade redan då vilken talang han besitter. Det stora genombrottet har dock kommit i höst där Sandin Pellikka redan efter sju omgångar slagit igenom med kraft, tagit plats i Skellefteås powerplay samt gjort mål i tre raka matcher. 

Det är en rätt galen höst du upplever, känns det som att leva i en dröm?

– Det känns lite så, det har gått väldigt fort från att spela i J20 förra säsongen till att få starta säsongen här. Jag lever min dröm just nu, jag har ju gått på hockeyskolan här och haft koll på Skellefteå väldigt länge så det är otroligt kul, säger 18-åringen.

Får du stanna av och nypa dig i armen ibland?

– Nej, jag skulle säga att jag är ganska lugn som person och tänker inte på saker som hänt. Jag försöker bara att titta framåt och utvecklas hela tiden, inte sväva i väg eller så.

När man scrollar i telefonen hittar man ofta inlägg om dig i flödet, märker du av ett större intresse på sociala medier? 

– Jo, det är klart. Det blir lite mer men det är ingenting jag lägger någon större vikt på, jag ser det bara som en bonus. 

Tre matcher i följd sköt den unga backen viktiga mål för Skellefteå AIK, och i torsdagens match mot Oskarshamn var det vid ett par tillfällen nära att han gjorde säsongens fjärde mål. Hittills har alla målen kommit från samma position och pucken i samma maska. 

Du verkar gilla första krysset, är det något du övar mycket på att träffa av just där?

– Första krysset är nästan alltid ledigt. Men även här på träning brukar jag och Pudas köra extra, han lägger några passningar så får jag skjuta in mig men än så länge har puckarna suttit bättre på match än på träning. 


Efter matchen mot Leksand syntes Sandin Pellikka på bild med Niklas Kronwall och Nicklas Lidström, som båda jobbar för Detroit Red Wings där de också är legendarer efter sina långa karriärer i klubben.

Hur är det att få feedback av de två?

– Det är väldigt coolt. Lidström och Kronwall är ju riktigt häftiga snubbar och det är svårt att förstå hur många matcher de har i NHL, så det är klart man blir lite starstrucked när man ser dem. Än så länge har jag bara fått positiv feedback från Kronwall. 

Axel Sandin Pellikka draftades av Detroit Red Wings i den första rundan tidigare i somras. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!