Det är en imponerande byggnad, där mycket runt omkring ännu inte är färdigt. OYM kallas komplexet, som har tre våningar ovan jord och lika många under jord – totalt sex våningar.
Punchlinen väger också tungt: OYM: ”Athletes powered by science”.
Hockeylaget Zug har sin dagliga verksamhet i den mäktiga byggnaden, som ligger runt fyra kilometer från matcharenan. Träningsrinken ligger två våningar under jord, en våning ovanför parkeringen.
Det är en dr. HP Strebel som är mannen bakom konceptet. Tanken föddes utifrån teorin att försöka förena träning med vetenskap för att nå maximal effekt.
Byggnaden och satsningen är unik i sitt slag och flyttar fram positionerna för Zug till att anses vara Europas modernaste klubb.
Tränaren Dan Tangnes, med bakgrund i både i Rögle och Linköping, är inne på sin sjätte säsong som tränare i klubben. Han har i stort funnits med i processen som började 2016 och resulterade i att byggnaden slog upp sina portar år 2020. Norran fick en pratstund med Tangnes efter dagens träning, i källaren.
– För det första har man verkligen haft chansen att vara med och bygga upp något sedan jag kom hit. Det var ett hål i marken när jag skrev på, men sedan har jag haft möjligheten att kunna vara med och påverka allt från hur infrastrukturen skulle se ut till strategin framåt. Det är en klubb som har tagit stora kliv framåt och haft en fin utveckling.
Med en sån här anläggning rankas ni i stort sett som etta i Europa, hur ser du på det?
– Det är förstås spekulativt och svår att bedöma. Vi tar stora kliv i rätt riktning, inte bara i a-laget, utan även i juniorverksamheten. Jag pratade med kanadensisk journalist nyligen och han undrade vad den största skillnaden var nu jämfört mot tidigare. När jag kom hit bad jag om att få två assisterande tränare och en målvaktstränare. Då blev vi första schweiziska klubben som hade mer än en assisterande tränare i staben. Då var vi fyra anställda tränare i klubben, i dag är vi totalt 14 tränare i organisationen som är jobbar heltid.
Tangnes och Zug har varit oerhört framgångsrika. Under norrmannens ledning har klubben vunnit två mästerskap och har varit ett notoriskt topplag.
Du har varit här länge. Vad är nästa steg för dig, NHL?
– Det är klart man vill alltid tävla mot de alla bästa. Sen är jag realistisk också och det är bara att titta hur många europeiska tränare som har varit i NHL de senaste 20 åren. Det enda jag kan göra att vi gör vårt bästa här i Zug varje dag och att spelarna är på tårna för att vara med och slåss om guldet varje säsong.
Förutom anläggningen, finns det något i den dagliga träningen som ni ligger i framkant i?
– Infrastrukturen och anläggningen är en grej. Den stora satsningen är helhetssatsningen kring elitverksamheten här på OYM. Vi har fyra kärnområden: Rehabdelen, Prehabdelen, Näringsläran och vetenskapsdelen för att på bästa sätt kunna utveckla spelare i träning. Det finns flera idrottsvetare här som jobbar med olika delar som att bygga muskler och kondition.
Samtidigt är utvecklingen också väldigt individuellt anpassad. Alla spelare har både egna träningsprogram och kostprogram.
– Spelare får måltider före och efter matcher. På de här delarna ligger vi långt framme, men inte lika långt framme som de bästa lagen i Premier Leauge. Där är de också riktigt långt framme, men med hockeyperspektiv ligger vi bra till.
På sikt hoppas Tangnes och klubben att effekten ska vara riktigt stor på juniorsidan.
– Förhoppningen vore ju att vara helt självförsörjande, men det kan bli svårt. Däremot hoppas vi att bli mer självförsörjande med det här konceptet och producera fler schweiziska spelare för toppen i den här ligan, landslaget och även NHL.
Årets Zug ligger i toppen av ligan, men är en bit efter toppduon Fribourg och Zürich. Det som också utmärker laget är att förre AIK-spelaren Andreas Wingerli representerar klubben.
– Vi värvade inte in Wingerli för att han ska vinna poängligan här eller i hela ligan. Nu är när vi kan ha sex importer har vi även möjligheten att värva in rollspelare. Wingerli har en viktig roll i boxplay och så har en tvåvägsroll. Han är en lyckselepotatis, du kan ge honom vilken roll som helst i olika miljöer och han gör sitt jobb. Det har hänt mycket för honom med ny liga och har blivit pappa. Han har gjort det bra och gör omgivningen bättre.
Lasse Johansson värvades som assisterande tränare inför den här säsongen. Han blev entledigad.
Vad kan du säga om att han inte fick vara kvar?
– Det är alltid ett misslyckande när man inte kan jobba tillsammans. Branschen är så snabb att vi kanske inte jobbade så effektivt som vi skulle vilja som tränarstab. Då är det mest fair att göra en förändring direkt. Det är spelets regler, men det är förstås ett misslyckande för mig som coach och oss som förening. Tyvärr gjordes den tidigt, men jag är säker på att Lasse kommer tillbaka i andra roller inom hockeyn.
Arbetsmiljön i Schweiz skiljer sig markant från den i Sverige. Klubbarna ägs av miljardärer. Kulturen, toleransen och ledarskapet är annorlunda.
– Här nere är det en skoningslös miljö många gånger. Det är en annan kultur och mer auktoritet. Kraven är höga.
Återstår att se vad det ger för effekt på sikt för Zug. Det är svårt att inte bli imponerad över klubbens förutsättningar i OYM, där strävan att ligga i framkant är tydlig.
FAKTA
OYM
Ett träningskomplex för elitidrottare i allmänhet och hockeyklubben Zug i synnerhet.
Tränare i Zug: Dan Tangnes
Kostnad: 100 miljoner france (1,2 miljarder svenska kronor)
Färdigställdes: 2020.