Publiksiffrorna borde ha höjts tidigare

Smittotalen ökar. Inte bara i Sverige – utan hela Europa. Då höjer regeringen antalet åskådare som får gå på idrott- och kulturevenemang. Det är motsägelsefullt, men sanningen är att det borde ha tillåtits mer publik tidigare. Som det har sett ut är det större chans att bli smittat i matbutiken än i ishallen.

Ishockey2020-10-22 20:35
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med covid-19 har vi landat i en annan värld. Det går förstås att ha åsikter om vård ekonomiska system vi har i världen. Marknadsekonomin är ett märkligt system som bygger på att vi ska öka våra inköp varje år tills system kraschar och så börjar det om igen. Men med den kunskap vi har i dag får vi acceptera att det kanske är det minst dåliga systemet för världen.

Det är svårt att ha en samlad åsikt om SHL och lagen som spelar i ligan. De är Sveriges rikaste liga och innan första biljetten är såld har det redan ramlat ned omkring 40 miljoner kronor i TV-rättigheter. Ändå är det lag i den här ligan som har akut kris redan efter tiotalet omgångar. Det är i sig nästan lika märkligt som att bara 50 personer får vara i ishallen medan klubbarna i de fina distrikten i Stockholm har så överfullt att människor skulle behöva vara rädd för andra saker än covid-19. 

Därför är tanken att publiken ska få större chans att se på hockey live än att hänga på disco. Ett beslut som borde ha tagits för länge sedan. Obalansen i restriktionerna har varit obehagligt påtagliga. På stan och i många av matvarubutikerna har världen i praktiken sett ut som de gjorde innan covid-19. 

Som allt har utvecklat sig handlar vardagen i dag som att lära sig att leva med covid-19. Det måste gå att hitta en väg att samexistera tills vi har ett vaccin. Vi har tagit oss en bit på vägen, men så fort vi tappar ödmjukheten blir det samma karaktär av bakslag som hos ett odisciplinerat försvar. Som allt har utvecklats är det mycket som talar för att vi under en lång tid framöver får vänja oss vid den här verkligheten. 

Med tanke på vilka ytor som finns och hur säkerheten ser ut borde det ha provats större publiksiffror än 50 personer tidigare. När beslutet kommer just i de här tiderna kan de vid första anblick verka både märkligt och ologiskt. Det är en frukt av ett förvånansvärt trångsint beslutsfattande från tidigare. 

Det som går att slå fast är att det inte är bland publiken på idrottsarenorna som smittorna har fått fotfäste. Nu gäller det för föreningarna att de ser till att det fortsätter så. Idrotten i form av UFC och Bundesliga har ju faktiskt legat i framkant för att sätta agenden kring att samexistera med covid-19.