Skellefteå AIK tog i våras steget upp i SDHL efter att ha slagits i det sista steget av kvalet i sex raka säsonger, bortsett från pandemisäsongen som ställdes in. Nu spelas serien på tio lag, varav de två som placerar sig lägst spelar negativt kval och övriga åtta spelar slutspel.
Det kan komma att ändras. Åtminstone om det förslag som i helgen presenterades på helgens ordförandekonferens.
Grunden till förslaget är en utredning som, på uppdrag av svenska ishockeyförbundet, utrett seriesystemet för bland annat damhockeyn. Lena Wallin Kantzy som gjort utredningen föreslår där att en tydligare seriestruktur – men också att SDHL ska utökas till tolv lag inför säsongen 2029/2030.
Förslaget har nu skickats ut på remiss. Skellefteå AIK har tagit del av förslaget, och är positivt inställda.
– Spontant känns det rimligt. Vi har väntat på att det ska komma ett förslag, men spontant – utan att ha hunnit djupdyka i det – så känns det positivt, säger Ulrika Dahlgren, general manager för AIK.
AIK har varit en drivande kraft för att utveckla seriesystemet sedan återstarten av damlaget 2017.
Är det här förändringen ni ville göra redan då?
– Vi ska komma ihåg att en av de stora utmaningarna damhockeyn har är numerären. Vi behöver göra ett omfattande jobb i klubbarna och se till att det fylls på underifrån. Nu har antalet spelare ökat mycket de senaste åren, och vi kommer sannolikt ha en helt annan bas i framtiden. I det finns en önskan att få till en sådan här förändring för att skapa bra utvecklingssteg för de unga som kommer, säger Dahlgren.
Förslaget, som bygger på att SDHL fortsätter som högstaserie, att NDHL blir en andranivå i två serier – norra och södra – över hela säsongen, att den juniorserie som nu spelas på våren spelas hela säsongen, samt att det under det ska finnas regionala serier att vända sig till.
– En annan sak jag som jag också tycker är bra med förslaget är att man kommer behöva tävla sig upp. Det blir inte riktigt som det varit de senaste åren att man kan bestämma sig för att spela i NDHL och sedan göra det. Det blir en annan kravställning, men det kommer också finnas mer plats för breddhockeyn och att utvecklas på den nivå man befinner sig på.
Ser du några farhågor?
– Det är väldigt tidigt, men en farhåga är alltid ekonomi. Det kommer vara tufft och utmana ekonomierna, och det måste man vara ödmjuk inför. Men en fördel är att, om det här förslaget går igenom, kommer det göras i flera steg. Jag tror att det är viktigt att kunna växa in i kostymen litegrann, man kan inte påskynda sådana här processer.
Men det är inte bara i damhockeyn som det föreslås förändringar. Även seriestrukturen i hockeyettan har undersökts, och förslaget är att den nuvarande fyraserielösningen ska slås ihop till två serier om 20 lag – redan från nästa höst.
– Det är klart att det kommer bli kostnader utöver, det är inte optimalt givetvis, säger Clemensnäs HC:s sportchef Fredrik Lindgren.
Clemensnäs, som för tillfället befinner sig i en ekonomisk kris och har meddelat att de kan tvingas dra sig ur serien efter jul, ser en ökat kostnad med att ha två serier.
– Man måste kolla på alla parametrar, och det är klart att när vi kämpar som vi gör med ekonomin så faller det inte riktigt på pluskontot. Det är mycket som fortfarande är spekulationer, men vi tittar på det.
Ser du förslaget som positivt eller negativt?
– Från min sida är det klart att den sportsliga delen är jättebra, det går inte att säga så mycket om. Men ekonomiskt skulle jag säga att det är en fadäs. Det sportsliga och ekonomiska måste gå hand i hand.
Eventuella beslut om förslagen kommer att fattas på förbundsmötet i juni 2025.