Som vårt samhälle ser ut i dag, pekar allt åt att det att det är något som alla får vänja sig vid. Experter och forskare är oroade för vilken effekt det kan komma att få. Den svenska idrottsrörelsen har byggts upp kring föreningsliv och ideellt arbete. Alla har varit välkomna och hela systemet har utgått från att kunna tävla på lika villkor: ”Må bäste man vinna”. Strukturen är unik i världen och systemet har inte bara fostrat fantastiskt framgångsrika idrottskvinnor och –män – de har varit en ovärderlig byggsten i samhället.
På senare år har privata alternativ med sportutövning för barn och ungdomar som affärsidé börjat ta allt större plats. I Stockholm är flera verksamheter med vinstintresse ytterst, redan en etablerad del.
Inom ishockeyn syns de privata alternativen bäst i form av de så kallade selectcamperna. Namnet kommer från att speciellt scoutade och utvalda hockeyspelare bjuds in till olika läger. Lägren kostar pengar och finansieras av spelaren och föräldrarna.
Tioåringar har bjudits in för att åka i väg till Baltikum eller Ryssland på läger. Elvaåringar bjuds för att de ligger långt framme i utvecklingen.
Hela idén ligger i rak strid med av svensk idrott står för. Men är det ett hot eller en möjlighet för svensk ishockey?
Oavsett vilket står det klart att utvecklingen inte går att stoppa. Som det ser ut kommer dagens föreningar att hitta en väg att samexiststera.
Frågan är djupt kontroversiell och det ju närmare de här nya verksamheterna man kommer, ju tystare blir det.
Piteå Hockey är väldigt öppen med vad de tycker. Skellefteå AIK har en diplomatisk hållning, men har tydligt reglerat att de som inte åker i väg på de här camperna kommer att prioriteras i den egna verksamheten.
I vår granskning får den norrländska akademin chansen att uttala sig. Det är en ytterst ljusskygg verksamhet och det finns ingen namngiven person på hemsidan, inte heller något telefonnummer. Kontaktpersonen svara endast med förnamn.
Akademin är både förening och aktiebolag samtidigt för att maximera sina möjligheter.
Barnen och ungdomarna är deras produkt när marknadsekonomin nu tar steget ned i åldrarna. Med kapitalismen menar experter och forskare entydigt att pressen ökar. Med kapitalismen ökar också riskerna markant korruption.
Det här är vår granskning: ”Spelet om barnen”.