Bakom kulisserna i North Powers tifoverksamhet

Med tyger, penslar och målarfärg har North Powers tifogrupp skapat några av Hockeysveriges mäktigaste tifon genom tiderna. Inför årets hemmapremiärer i SDHL samt SHL har de lagt ned över 400 timmar på tifon och Norran har fått följa med bakom kulisserna i arbetet där tifon gått från idé till verklighet.

Pär Lindholm är imponerad över vad North Powers tifogrupp kan skapa med sina penslar.

Pär Lindholm är imponerad över vad North Powers tifogrupp kan skapa med sina penslar.

Foto: Robin Lindgren

Ishockey2024-09-27 14:00

Nyheten i korthet

  • North Powers tifogrupp har lagt ner över 400 timmar på att skapa mäktiga tifon för Skellefteå AIK:s hemmapremiärer i SDHL och SHL.
  • Gruppen har tidigare skapat ikoniska tifon för hockeyklubben, inklusive en hyllning till lagets första SM-guld på 35 år.
  • Den betydelsefulla rollen tifon spelar för spelare och fans understryks, med spelare som Pär Lindholm uttrycker sin uppskattning och tacksamhet för supportrarnas hängivenhet.

North Power har sedan 2021 tillbaka tagit plats på Västra Stå och med sina röster sjungit fram Skellefteå AIK till hundratals segrar i SHL. Under det senaste decenniet har de också bjudit Hockeysverige på flera mäktiga tifon. 

Tifoverksamheten startade med banderoller, flagghav och enklare målningar men åren kring 2010 tog den sedan fart på allvar när Charter Division 2013 visade upp sitt dittills bästa tifo inför kvartsfinalen nummer ett mot Brynäs 2013 – ett tifo som än i dag är ett av de mest ikoniska som visats upp i Skellefteå Kraft arena. 

undefined
Tifo från den 12 mars 2013 när Skellefteå AIK ställdes mot Brynäs i kvartsfinalen.

Med spelare som Pär Mikaelsson, Mikael Renberg, Jimmie Ericsson och Fredrik Warg under texten "Brothers in Arms" satte North Power tonen för ett slutspel som då fortsatte med det legendariska "ren-tifot" mot Luleå i finalen och slutade med föreningens första SM-guld på 35 år. Sedan dess har publiken i Skellefteå skämts bort med målningar av absolut världsklass och unika tifon som "Super Mario-tifot" inför finalen mot Frölunda HC säsongen 15/16. 

undefined
"Ren-tifot" från finalserien mot Luleå 2013.

Inför årets säsong, där Skellefteå AIK går in som regerande mästare på herrsidan och nykomlingar i högstaligan på damsidan har North Powers tifogrupp satsat rejält och lagt ned över 400 timmar på två gigantiska målningar. 

Norran har under de senaste veckorna fått följa med på arbetet bakom och de ideella krafter som på sin fria tid greppat en pensel, ställt sig på sina knän och målat på säsongens två första tifon.

undefined
Det går åt stora mängder av färg när ett tifo skapas.

En av många som varit med i arbetet bakom heter Simon Persson och när vi träffar honom i entrén till arenan, där herrarnas tifo ligger utrullat över hela golvet, är han uppe i så många timmars arbete innan premiärerna att han tappat räkningen. 

– Jag vet bara att jag varit här många timmar de senaste veckorna, men hur många det vet jag ärligt inte. Just nu har jag rätt bra schema på mitt jobb så jag har kunnat lägga mycket tid på de här målningarna, säger Simon.

Du har inte betalt för att vara här, vad är det som gör att du ändå vill lägga alla dessa timmar på att måla?

– Jag tycker det är väldigt kul, uppskattningen av spelare och folk runt om kring är också ett plus i kanten så klart. Sen känner jag väl lite också att det är viktigt vara med och föra den här traditionen vidare; det skulle vara sjukt tråkigt om det slutade målas tifon. Det är också speciellt med känslan när man får se det färdigt för första gången, och det har blivit bra.

undefined
Efter att ha hållit till i gardinbaren tidigare fick North Power låna entrén för att måla sina tifon inför årets premiärer.

Han blickar ut över herrarnas tifo där en AIK–spelare i guldhjälm, med en cigarr hängandes ur mungipan, greppar Le Mat i ena handen samtidigt han i den andra handen håller en Röglespelare, en Luleåspelare och en Björklövenspelare i ett fast grepp ovanför budskapet att "Dynastin är tillbaka".

Efter att ha blickat ut över tifot och till synes tagit in än en gång vad han håller på med fortsätter Simon: 

– Det är ju en jävla stolthet att få göra det här, att få vara en del av den här tifoverksamheten som jag tycker är en av de bästa i Sverige på hockeysidan. 

undefined
"Man är ju väldigt stolt över att få vara en del av det här" säger Simon.

Året 2019 var Simon med och målade sitt första tifo när Jonathan Pudas hyllades för sitt klubbhjärta. Sedan dess har han varit en av tifoverksamhetens många eldsjälar och lärt sig allt mer om tifomålandets konster. 

Vad är det svåraste med att måla ett tifo?

– Det är helt klart att blanda färger och få till färger, framför allt hudfärger. Lyckligtvis har vi några i gruppen som är väldigt duktiga på just hudfärger så jag har för det mesta sluppit blanda mig i just det. Men att blanda färger för att få fram den färg man vill ha är fan svårt alltså, säger han, pekar på hjälmen som den målade spelaren bär, och fortsätter:

– Som den här färgen vi använder i hjälmen här. Jag satt i typ en och en halv timma för att få till färgerna där. Till slut började man ju att närma sig och när det kändes bra fick man börja om för att blanda en större mängd. 

Hur blir man bra på att blanda och få till rätt färger?

– Helt ärligt så vet jag inte hur man blir bra på det, men det är väl som med allt annat. Vissa har talang för det och vissa lägger ned timmar efter timmar för att bli bra på det. 

undefined
Pär Lindholm är imponerad över vad North Powers tifogrupp kan skapa med sina penslar.

Efter att ha pratat med Simon, fått vara med när han visat upp hur ett tifo målas och alla små detaljer i utförandet som krävs för att helheten ska bli så bra som möjligt är det tydligt att det bakom varje tifo ligger ett jobb som är så komplicerat och tar sån tid att många nog har svårt att förstå hur mycket som ligger bakom den målade duk som de ser över ståplats några gånger per säsong.

De brukar uppskatta ett tifo till 200 timmars arbete, och allt det "bara" för att synas på läktaren i ungefär en minut – läktarkulturens motsvarighet till en dagslända. Och även om det för skaparna är en stolthet att visa upp varje målning för publiken på plats och för alla som följer sändningen i tv handlar det i slutändan ändå om en kärleksförklaring till spelarna på isen, bärandes matchtröjan och emblemet supportrarna lever sina liv för. 

En av de som i flera år skrinnat ut på isen och tagit del av de tifon som North Power visat upp är publikfavoriten och ikonen Pär Lindholm. Efter att ha tränat med laget på is några dagar innan bortapremiären mot Malmö Redhawks följer Kusmarkssonen med till entrén för att ta del av arbetet med tifot, och där berättar Pär om hur han som spelare tar till sig av målningarna laget hyllas med så många gånger per säsong. 

– Man kanske inte tror det men dessa tifon betyder så sjukt mycket för oss på isen. Man blir glad varje gång man åker ut på isen och ser att de har målat ett tifo till oss, och det är ju också något vi får ta del av väldigt ofta och det uppskattas enormt av oss spelare, säger Pär och fortsätter med en rejäl hyllning:

– Jag skulle säga att North Power är bäst i ligan på det här och det känns verkligen i hjärtat när man märker hur mycket de är redo att göra för oss spelare.

När du åker in på isen där vid introt och är inne i matchfokuset, hur mycket hinner du ta in av ett tifo?

– Mycket. När jag åker in och ser att det är ett tifo så tar jag alltid några sekunder för att studera och kolla in vad de målat, och man blir ju otroligt imponerad varje gång. Speciellt är det detaljerna och kreativiteten som imponerar, säger Pär.

I samband med match fem mot Rögle i våras, den match som sedan slutade med guldfirandet på och utanför isen, kröntes spelarentrén med ett tifo föreställande föreningens J20-lag som vann guld och damlaget som säkrade avancemang tidigare under våren. 

Vad minns du av det tifot? 

– Jag minns jag tyckte det var sjukt mäktigt och just det där med "sista pusselbiten", det var så vi spelare känder också. Vi kände att "nu har J20 och damerna lyckats så nu är det fan våran tur att lägga den sista pusselbiten så vi fullbordar den här fantastiska säsongen för föreningen".

Är det ditt favorit-tifo genom tiderna? 

– Ett av dem. Men det bästa jag sett var det där med Super Mario innan finalen mot Frölunda. Det var otroligt kreativt.

undefined
Simon Persson har lagt ned otaliga timmar på årets tifon.

Tillbaka i entrén och målandet av herrarnas tifo kommer vi in på de fina orden som spelarna har att säga om supportrarna – när Simon får höra om Pär Lindholms hyllning till tifoverksamheten är det tydligt att han tar till sig av orden och stoltheten blir tydlig:

– Det är så klart alltid kul att höra att det uppskattas av spelarna. Vi brukar få rätt mycket uppskattning av spelarna, de är duktiga på att berätta det för oss. 

När vi lämnar efter det sista besöket avslutar vi vårt besök med att fråga Simon om vad han hoppas att publiken ska känna när säsongens två första tifon vecklats ut över Västra Stå.

– Alltså jag vill ju att publiken ska tycka att det är snyggt, men jag har faktiskt inte funderat över det så mycket. Men ja, jag hoppas ju verkligen att folk kommer uppskatta det... 

undefined
"Det är klart att man är stolt" säger North Powers ordförande strax innan damernas premiär.

BAKOM KULISSERNA PÅ DAMERNAS PREMIÄR

I herrarnas tifo till premiären är ingen specifik spelare avbildad till skillnad från damernas tifo där det inför den historiska premiären mot Frölunda vecklades ut ett tifo föreställande Malou Berggren som just tagit sig förbi ökenvandringen i NDHL och nu i stället riktat blicken mot SDHL och ett SM-guld i högstaligan. 

Ett tifo som North Power inför damernas premiär gick ut och lovade var "det i särklass mäktigaste tifo som svensk damhockey någonsin skådat". 

I samband med matchen fick Norran följa North Power i arenan när de förberedde sig för att presentera tifot inför matchstart och supporterföreningens ordförande Jonas Marklund var en av de som var på plats då. Efter att ha tuggat i sig en hamburgare och fyllt på energidepåerna började Jonas traska från North Powers förråd vid ena långsidan bort mot Västra Stå och de snören som de där knutit fast tifot i.  

– Det här känns så klart jättekul. Tifot var Simon Perssons idé, det var han som tyckte vi skulle göra ett till damerna och sen har vi tillsammans gjort det till verklighet, säger Jonas.

Rent praktiskt, hur många behöver ni vara för att få ut den här duken över ståplats?

– Det är nio snören och optimalt vill man vara nio stycken som står vid varsitt snöre, men det går att lösa även om vi är färre. 

Till tonerna av damernas nya intro var det sedan dags. Med killar utplacerade vid varje snöre och saxar utdelade för att klippa av snöret vecklas tifot ut helt utan problem, det syns tydligt att det inte är första gången de hanterar en målning av den här storleken och när tifot täcker Västra Stå gör damerna sin entré. Med 922 på läktaren applåderas de fram men det är tydligt var spelarnas blickar är riktade; mot tifot. Och efteråt var det märkbart hur mycket damerna uppskattade North Powers arbete som de lagt ned för laget.

undefined
Damernas premiär kröntes av ett mäktigt tifo över Västra Stå.
undefined
Jonas Marklund redo att klippa sönder snöret och dra upp tifot över ståplats.

För Malou, och damlaget, var det nämligen första gången de fick ett eget tifo och redan inför matchen berättade Malou om känslorna kring att vara en del av det historiska tifot, något hon hade fått reda på när några lagkamrater råkat gå förbi när North Power arbetade med målningen:

– Det känns så klart väldigt speciellt och jag är tacksam för att just jag får vara med på det. Det känns sjukt häftigt att de valt just mig till något så här historiskt, säger hon. 

Premiären mot Frölunda slutade med förlust men trots det var spelarna lyriska efteråt, bland annat Ellen Lövgren som sa så här: 

– Det var helt magiskt. Alltså så har man ju hört hur mycket tid de har lagt på det och vi är sjukt tacksamma för att de gjorde det för oss.

Och på sociala medier delade i stort sett hela truppen med sig av hyllningar till North Power.

undefined
För de som står bakom tifot syns inte mycket mer än baksidan av målningen.

BAKOM KULISSERNA PÅ HERRARNAS PREMIÄR

Lite drygt en vecka efter vårt besök i entrén med Simon var det så dags även för herrarnas premiär och vid North Powers förråd märks det tydligt att det är mer nervositet och större uppslutning än inför damernas premiär. 

Det är en större publik på plats och fler som kan se om något går fel.

Men ingenting går fel, och kort efter att herrarnas nya intro spelats upp sker samma procedur som inför damernas premiär. Nio snören, saxar och nio medlemmar ur klacken som drar i snöret. Sekunder senare är målningen där för alla att se.

"Dynastin är tillbaka". 

400 timmars arbete och tusentals kronor senare hängde tifot där för alla att se. 

En av många som imponerades av tifot var Jonathan Pudas, som dagen efter hemmapremiären, hyllar skaparna bakom målningen: 

– De håller en ruggigt bra klass, det betyder jävligt mycket för oss och det var kul vi kunde ge dem en seger; det förtjänar de. 

Vad tänkte du när du åkte ut på isen och såg tifot?

–Det är jäkligt roligt när man ser det, man förstår ju vilket jobb som ligger bakom det är ju inte bara en kvadratmeter som är målad. Jag kan nog inte ens sätta mig in i hur det är att blanda alla färger och måla sådär. Det är så jäkla bra jobbat av dem. 

Vilket är ditt favorit-tifo under din tid i klubben?

– De har gjort så sjukt många bra men gårdagens håller jag definitivt högt.

Fakta

Vad är tifo?

"Tifo är fenomenet där fans, supportrar (tifosiitalienska) hyllar sitt lag genom att göra läktararrangemang, framförallt inom organiserad fotboll. Tifokulturen växte fram i Italien och Sydeuropa under sent 1960-tal och tidigt 1970-tal då supportrar började träffas på en mötesplats för att organiserat stötta sitt lag på bortamatcher genom banderoller och flaggor. Vanliga beståndsdelar i tifot är konfetti, tygmosaik, creperullar, ballonger, banderoller och flaggor. Större, mer genomarbetade arrangemang kallas koreografier. Tifoarbetet utförs oftast av lagets tifo-grupp eller ultras."

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!