Forssell och Lundkvist berättar om uteblivna CHC-lånen

Clemensnäs ville låna in spelare från Skellefteå AIK:s J20-lag, men nekades. Nu berättar Erik Forssell, GM, och Niclas Lundkvist, sportchef, om föreningens filosofi, tankesätt och om att vara bygdens lag. ”Vi värnar om föreningen”, säger Lundqvist.

Sportchef Niclas Lundkvist och de andra i Skellefteå AIK:s ledning har tagit över den filosofi och grund som föreningen över tid har byggt upp och jobbat med.

Sportchef Niclas Lundkvist och de andra i Skellefteå AIK:s ledning har tagit över den filosofi och grund som föreningen över tid har byggt upp och jobbat med.

Foto: Robin Lindgren

Ishockey2023-11-25 10:00

Förra veckan, under landslagsuppehållet, ställdes Clemensnäs hemma mot Boden i hockeyettan. Nykomlingen från Ursviken hade backbrist och hörde av sig till Skellefteå AIK i hopp om att få låna in en eller ett par defensiva pjäser från AIK:s J20-lag, men fick nobben. Nu svarar Niclas Lundkvist och Erik Forssell på varför.

– Vi har under många år haft en strategi hur vi vill utbilda våra spelare. Vi får regelbundet frågor om att låna ut spelare, både från närliggande klubbar såväl som från andra klubbar i Sverige. Som en del i denna strategi har vi av flera anledningar varit väldigt restriktiva med att låna ut spelare, säger Forssell.

Skellefteå AIK-topparna återkommer vid flera tillfällen under intervjun till vikten av en bra träningsmiljö.

– Vi tycker att träning är en viktig del av utbildningen; att träna bra och träna med fyra femmor. Bra träning över tid tror vi ger utveckling. Matcher är också viktiga, men om man spelar två matcher i veckan och tränar fyra gånger så tycker vi ändå att träningen är viktigare för utbildningen, förklarar Lundkvist och fortsätter: 

– Att få livet att rulla med all stress och press i den åldern är svårt. Det vi försöker göra är att mana till lugn, tålamod och tilltro till processen. Det är en grundprocess som vi jobbat med över tid i föreningen, ända sedan "Lasse" Marklund och Janne "X:et" Erixon jobbade här, vilket även varit väldigt framgångsrikt. 

En del klubbar väljer andra strategier, att låna ut spelare för att snabbt forsla ut dem i seniorhockeyn och på så sätt ge sina talanger erfarenhet.

AIK har valt sin väg där juniorspelarna, allt som oftast, ska få vara kvar i sin egen förening för att fostras, utvecklas och ta kliv.

– Vi upplever att då man börjar låna ut spelare så dras det igång en massa processer i deras huvuden; det skapar frågor och stress. Vi vill att de ska vara kvar här för att utvecklas och bli det bästa av sig själva. Det tror vi är en framgångsfaktor, och det är vår filosofi, säger Lundkvist.

Erik Forssell fyller i:

– Vårt J20-lag stöttar i första hand vårt A-lag. Var och varannan dag är det någon junior med och tränar med A-laget. Om vi lånar ut spelare till klubbar runt omkring oss så tunnas det ut hela vägen och påverkar kvalitén i vår egen dagliga verksamhet.

undefined
”Generellt tror vi inte att det är bra att öka på stressen med att låna ut våra juniorer”, säger Erik Forssell.

AIK marknadsför sig som "Bygdens lag". Man vill vara ett lag som finns för bygden och vill finnas där för de mindre klubbarna och organisationerna i trakten. När Clemensnäs, som tillhör botten av ettan, bad om förstärkning så svarade AIK med ett nej.

Hur kan ni hjälpa klubbar som Clemensnäs om ni inte lånar ut spelare till dem?

– Vi får in en massa spelare till vår verksamhet som vi försöker utbilda. Flödet av spelare som fått sin utbildning hos oss och sedan kommit ut till klubbarna runt om i närheten är jättemånga. Det är att ge tillbaka till klubbarna i närområdet och där fyller vårt J20 en jättestor funktion att fylla på med bra spelare ut till klubbarna i närheten, säger Lundkvist.

Forwarden Theo Keilin lånades tidigare under säsongen ut till Piteå, men han tillhör A-laget. Det gör en stor skillnad, menar AIK.

– När det kommer till A-lagsspelare så händer det ibland att vi inte kan ge dem matchtid. Då kan det bli aktuellt med utlåning. Det sker alltid i samråd med spelaren och ibland spelarens agent. Spelaren är också med och bestämmer var han vill bli utlånad, förklarar Forssell.

Vad betyder det för er att Clemensnäs är uppe i hockeyettan?

– Att "Clemens" är i division I tycker vi är jättebra. Det skapar bra förutsättningar för Skelleftekillar som vill spela hockey på så hög nivå som möjligt. Vi värnar om den föreningen och vi ska hjälpa till i den mån det är möjligt, säger Lundkvist, och kommenterar de uteblivna spelarlånen till Boden-matchen:

– Ibland kan det finnas tillfällen då vi bedömer att det är bra läge för utlåning men det förutsätter förstås att spelaren själv vill bli utlånad. Det var en ledig matchvecka med landslagsuppehåll och då ger vi många av våra juniorer möjlighet att träna med A-laget. Det är en dröm, och en enorm morot för dessa spelare.

undefined
Clemensnäs HC:s sportchef Fredrik Lindgren tycker att dialogen med Skellefteå AIK fungerar bra. ”Vi försöker hela tiden att ha ett bra samarbete”, säger han.

Fredrik Lindgren, sportchef i Clemensnäs HC och en ikon i Skellefteå AIK, tycker att samarbetet mellan klubbarna fungerar bra.

– Vi försöker hela tiden att ha ett bra samarbete med AIK. Vi verkar på samma plats och jag tror att många med mig tycker att det är jättebra att vi har ett lag i hockeyettan här i Skellefteå, säger "Linkan" och fortsätter:

– Vi ska prata ihop oss mer framöver och sedan se vilken väg vi kan ta framåt, men förhoppningsvis kan vi utnyttja varandra på ett sätt som gynnar båda parter.

Att det inte blev några spelarlån från AIK:s J20 till matchen mot Boden är inte heller något som sportchefen tycker behöver leda till några större rubriker.

– Jag har full respekt för att de vill rodda det mesta i sin egen regi och allt vad det innebär. Vi är nya på den här nivån och saker kommer att ta lite tid, men jag både tror och hoppas att vi kommer att ha ett bra samarbete framöver, avslutar Lindgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!