Meriterande seger för AIK – som nollade Rögle

Skellefteå AIK var i utsatt läge efter en oväntad hemmaförlust i den inledande SM-kvartsfinalen mot Rögle BK. I lördagens bortamöte stod laget för en stark insats och vann till slut den målsnåla drabbningen med 2–0.

Jonathan Johnson, till vänster, blev stor matchvinnare för Skellefteå AIK när han gjorde matchens första mål mot Rögle efter halva den tredje perioden.

Ishockey2023-03-18 17:29

Precis som i den första kvartsfinalen, som Skellefteå AIK till slut förlorade med 3–2 i Skellefteå Kraft arena i torsdags, öppnade de gulsvarta starkt i Catena arena under lördagen.

Men trots ett större puckinnehav för gästerna var det hemmalaget som skapade de flesta och bästa målchanserna under inledningen av den första perioden.

AIK ledde skotten med 7–3 när Rögle sedan, med 3.18 kvar av perioden, fick chansen i numerärt överläge efter att Joakim Lindström åkt ut för en fasthållning.

Där var också en hårsmån från att ta ledningen, men ett uppoffrande försvarsspel från Arvid Lundberg och Andreas Wingerli kombinerat med ett starkt målvaktsspel gjorde att det var mållöst efter matchens första 20 minuter.

Om AIK:s inledning på den första perioden var bra, så var den i den andra perioden ytterligare en nivå av forcering. Gästerna skapade snabbt flertalet både långa byten och vassa målchanser där Christoffer Rifalk i hemmamålet testades ordentligt.

Utdelning uteblev dock, och istället fick Rögle sedan chansen att spela powerplay sedan Jonathan Pudas dragit på sig en interference-utvisning efter ett långt Rögle-anfall. Det numerära överläget blev resultatlöst, och även ett tredje sådant för Rögle i periodens slutskede, och det var 0–0 inför den tredje perioden.

Väl i den tredje fortsatte mönstret från de två inledande perioderna; AIK drev spelet och matchen med sitt puckinnehav medan Rögle framgångsrikt höll gästerna på utsidan i egen zon och sedan skapade de vassaste chanserna när lägena väl gavs.

Efter drygt halva den tredje perioden kom sedan matchens första mål och det var AIK som gjorde det. Jonathan Pudas hittade Jonathan Johnson, som lämnats helt ensam vid den bortre stolpen, och då kunde den landslagsmeriterade centern styra in ledningsmålet i öppet mål.

Bara minuter senare fick sedan Möller ett utmärkt läge att bryta sin elva matcher långa måltorka, men AIK-kaptenen valde passning istället för skott och då försvann läget.

Och ytterligare par minuter senare kom Melker Karlsson fri, men då klev Rifalk fram stort med dubbla räddningar.

Det blev ytterligare ett mål, och det var Albin Sundsvik som gjorde det när han utökade ledningen till 2–0 med knappt två minuter kvar att spela.

FAKTA

Rögle BK–Skellefteå AIK 0–2 (0–0, 0–0, 0–2)

Målen: 0–1 (50.05) Jonathan Johnson (Pudas, Hugg), 0–2 (58.05) Albin Sundsvik (Möller).

Skott på mål: 17–30 (4–8, 6–13, 7–9).

Utv-minuter: 0–6 (0–2, 0–4, 0–0).

Domare: Mikael Sjöqvist, Christoffer Holm.

Publik: 6 300 åskådare.

Matchserien är nu utjämnad, 1–1, inför måndagens tredje kvartsfinal som spelas i Skellefteå Kraft arena på måndag med nedsläpp 19.00.