Mästaren och lärjungen fortsätter att "se på pucken"

Säsongen 2022/2023 utvecklades till en mardröm för Gustaf Lindvall som på grund av skada tvingades att avsluta säsongen i förtid – för att sedan opereras. Nu är han tillbaka – och redo – för att både "se på pucken" och "läsa blad".

Målvaktstränaren Krister Holm och Gustaf Lindvall har jobbat tillsammans i många år – och tillsammans utformat och utvecklat AIK-tänket.

Målvaktstränaren Krister Holm och Gustaf Lindvall har jobbat tillsammans i många år – och tillsammans utformat och utvecklat AIK-tänket.

Foto: Ola Westerberg

Ishockey2023-09-14 06:00

När Krister Holm, för en gångs skull, ombeds beskriva sig själv som målvakt är det inte direkt några superlativ som luftas.

– Jag var helt okej på skridskorna, och för att vara på den tiden var jag hyfsat skolad. Men det var ingenting som stack ut; det var inte direkt så att jag var grym med klubban eller hade en riktigt vass plockhandske, säger han och skrattar.

Desto mer framgångsrik har han kommit att bli i rollen som målvaktstränare – och när han ombeds att beskriva hur han vill att AIK:s målvakter ska spela blir det mer eller mindre exakt samma svar som när Skellefteå AIK:s målvakt Gustaf Lindvall ombeds att bryta ner sin egen spelstil.

– I AIK-tänket vill vi att målvakterna ska spela mycket på fötterna och låta ögat göra räddningen. Vi vill att målvakterna ska se pucken flyga innan man bestämmer sig för vad man ska göra, inte "droppa och hoppas" som vi brukar säga. Det finns lite olika tänk i olika klubbar, men för oss handlar mycket om att hålla sig på fötter och ha tålamod, förklarar Holm.

Lindvall, som är fostrad i Skellefteå AIK och AIK-tänket, är inne på samma saker. Och det ska visa sig att trots att det är två separata intervjuer med AIK:s stjärnmålvakt och AIK:s målvaktstränare den här gången så blir svaren ofta likadana.

– Som målvakt spelar jag ganska mycket på fötterna, och jag är nog den målvakt som sitter minst på knä av målvakterna som spelar i SHL i dag. Jag fick träna mycket skridskoåkning när jag var yngre under Lasse Marklund och Janne Erixons ledning, och det är något som jag lever på fortfarande, säger 32-åringen.

Och när Holm ombeds lyfta fram sin adepts största styrka kommer den andra av de där grundpelarna i AIK-tänket på tal.

Tålamodet.

– "Gurra" låter pucken flyga innan han bestämmer sig för vad han ska göra och han är otrolig på att "läsa blad".

Vad betyder det? Mer konkret.

– Han jobbar väldigt mycket med sina ögon och söker hela tiden efter information. Att "läsa blad" kan handla om att se hur bladet vinklas mot pucken och isen, och på så sätt förstå om skottet kommer högt på plocksidan eller lågt vid stöten, säger Holm och fortsätter:

– I bland, när skotten kommer från nära håll rakt framför mål, är det svårt att hinna reagera efter att pucken skjutits. Då måste man försöka få information om var pucken kan komma att hamna innan den lämnar bladet.

Men bara för att målvaktstränaren har sina tankar kring vad som är viktigt för en AIK-målvakt betyder det inte att alla målvakter ska spela eller tränas likadant.

– Jag har en tanke kring vad vi ska göra varje dag och försöker skapa situationer som de ska lösa. Sedan kan det vara så att någon målvakt är kvar på fötterna lite längre i en situation medan en annan målvakt istället går ner på knä tidigare. Det handlar mycket om att ha en dialog och systematisera agerandet och träna på den lösning som målvakten väljer och föredrar.

En del i målvaktsspelet som förändrats de senaste åren har handlat om att gå från ett mer blockerande spel till att mer aktivt få fast den första pucken.

Kan du förklara mer ingående vad det innebär för en målvakt?

– För tio år sedan pratade man mycket om att vara tät, och inte låta puckarna gå igenom målvakten. Det blev ett blockerande spel och istället blev det många returer. Det innebar att målvakten var tvungen att rädda samma puck flera gånger, istället för att som nu försöka få fast första försöket och istället bara rädda pucken en gång.

När Holm och Lindvall får frågan om vilken trend som är hetast inom målvaktsspelet svarar duon reptilsnabbt – och likadant.

– Just nu pratar målvakter och målvaktstränare mycket om hur brett man står med fötterna, och trenden är att stå lite smalare på fötterna. Lite smalare "stance", som vi brukar säga, förklarar Holm.

Hur mycket är "lite smalare"?

– Det kan handla om 7-8 centimeter, men målvaktens längd och situationen i sig påverkar såklart, förklarar Holm.

Tidigare har mycket av målvaktssnacket handlat om att "se på pucken".

– Många har snöat in sig på det där. Generellt är målvakter och målvaktstränare väldigt nördiga och det nördas ner i absurdum kring att "se på pucken", säger Lindvall och fortsätter:

– Min gamle tränare Tobbe Burström lärde mig att titta på pucken och följa den in i plockhandsken. I grund och botten handlar det om att stå mitt i målet, ha ögonen på pucken och koll på omgivningen och eventuella hot. Gör man det går det oftast bra, säger han och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!