Händelsen utspelar sig på parkeringen vid Coop Norrbotten arena efter Luleå Hockeys derbyseger med 2–0 hemma mot Skellefteå den 30 november.
De två poliserna som är inblandade beskriver i förhör att bussarna med Skellefteåfansen precis har åkt i väg när de möter ett gäng med sju-åtta personer. Poliserna säger att de kör förbi gruppen och efter det ser en man tända och kasta en bengal mot deras bil.
– Enligt de misstankar som riktas mot honom var han på platsen och ska tillhöra den del av Luleåsupportrarna som är lite stökigare än genomsnittet. Polisen är där för att ha en lugnande effekt, för att det inte ska bli något bråk mellan supportrarna. Av, för mig obegriplig anledning, bestämmer han sig för att tända en bengal och kasta den mot en polisbil, säger åklagare Jonas Fjellström.
Enligt poliserna är bengalen på väg att landa under bilen och man är tvungen att göra en undanmanöver för att undvika det.
Mannen springer i väg efter kastet, men poliserna hinner ifatt honom och omhändertar honom. Brottsrubriceringen är försök till sabotage mot blåljusverksamhet.
Advokat Carolina Nilsson är mannens försvarare. Hennes klient nekar till brott.
– Han medger att han har tänt på en bengal. Men han bestrider att han ska ha kastat den mot polisbilen. Utan han slänger i väg den i syfte att få bort den dit det inte finns folk. Men inte i syfte att på något sätt försvåra polisens arbete eller träffa polisbilen eller på något sätt skada dem. Absolut inte, säger Carolina Nilsson.
Poliserna säger att han var maskerad. Det förnekar den misstänkte. De har också olika uppfattningar om hur snabbt polisbilen körde. Polisen säger att man körde sakta, men det håller mannen inte med om.
– Bevisningen är mycket god. Det är ju flera polismän som har sett det här, säger Fjellström och fortsätter:
– Det är nog snarare en juridisk bedömning. Hur ser man på det här agerandet? Snarare än huruvida han har gjort det eller inte, skulle jag gissa.
Du menar hur farligt det är för polisbilen?
– Ja, precis. Då finns det ju, från södra Sverige, rätt många rättsfall där man skjuter nyårsraketer eller kastar smällare mot poliser och polisfordon.
Carolina Nilsson håller inte med om att rättegången kommer att handla om hur farligt det var att kasta bengalen. Hon tycker att försök till sabotage mot blåljusverksamhet är en lag som används vid händelser där poliser till exempel har blivit attackerade i förorter.
– Syftet med den här lagstiftningen är ju inte den här situationen. Det här menar vi är en olyckshändelse att polisbilen kommer så nära som de nu påstår att de gör. Även om vi kanske är relativt överens om de faktiska omständigheterna blir det här en uppsåtsfråga. Har syftet varit det som åklagaren påstår?, säger Nilsson.
Jonas Fjellström utfärdade i januari ett tillträdesförbud för mannen. Det betyder att den misstänkte inte får besöka några matcher i SHL, hockeyallsvenskan, landskamper och internationella mästerskap under ett år.
Straffskalan för försök till sabotage mot blåljusverksamhet är fängelse i max fyra år.
– Men nu pratar man ju inte om fyra år givetvis, utan det här ligger på en månad. Och då kan man ju tänka sig en villkorlig dom med skyddstillsyn i kombination med en samhällstjänst. Det är väl den rimligaste påföljden, skulle jag säga, säger Fjellström.