Svenska Ishockeyförbundet ska vid årsmötet i juni 2021 besluta hur selectverksamheten ska behandlas.
För att kunna göra det behövs en utredning som visar hur läget ser ut inom svensk ishockey.
Uppdraget har nyligen tilldelats Krister Hertting. Han har tidigare jobbat på LTU men är sedan fyra år anställd på Halmstads universitet som forskare i pedagogik med inriktning mot idrott.
Hur ser uppdraget ut?
– Det är att kartlägga kostnadsbilden i svenska ishockey. Hur mycket kostar det att spela? Ett problem tycks vara att inte alla har råd, säger Hertting och fortsätter:
– Den andra delen är att kartlägga omfattningen av selectverksamheten och liknande verksamheter. Vi vill veta hur stor den är, vilka aktörer som finns och ta reda på kostnadsbilden. Det finns en gråzon mellan olika aktörer och hockeyförbundet känner att man vill ha en samlad bild.
Det är ännu för tidigt att säga något om vad utredningen kommer visa. Den är inte ens inledd.
– Det jag har hunnit med är ett möte med hockeykonsulenterna och Anders Wahlström på Svenska Ishockeyförbundet. Insamlingen av material kommer på allvar att starta i augusti i år. Just nu är det mer planeringsstadiet.
I december ska resultatet presenteras.
– Jag ser det här som ett jätteviktigt projekt för att hockeyn ska kunna nå fler grupper i samhället, säger Krister Hertting.
Han har för ett antal år sedan haft ett liknande uppdrag åt Riksidrottsförbundet då han tittade på vilka kostnader som fanns inom tio olika idrotter.