”Att inte kunna vara med och bidra är förkrossande”

Säsongen är över sedan tidigare på grund av en underkroppsskada och nu finns det också ett operationsdatum för Skellefteå AIK:s Gustaf Lindvall. Den 1 februari ska han opereras och därefter väntar ett halvår av rehabilitering. ”Vi har prövat allt: rehabilitering, vila och sprutor men det har inte funkat”, säger Lindvall till Norran.

Säsongen är sedan tidigare över för Skellefteå AIK:s målvakt Gustaf Lindvall. Den 1 februari ska han opereras – och sedan väntar en lång skadekonvalescens.

Säsongen är sedan tidigare över för Skellefteå AIK:s målvakt Gustaf Lindvall. Den 1 februari ska han opereras – och sedan väntar en lång skadekonvalescens.

Foto: Erik Grahn Lundgren

Ishockey2023-01-19 10:30

I mellandagarna meddelade Skellefteå AIK att målvakten Gustaf Lindvall åkt på ett bakslag på sin väg tillbaka till spel efter en underkroppskada. Efter en strulig säsongsinledning som gjort att målvakten saknats i omgångar på grund av skadebekymmer blev till slut sista utvägen en operation.

– Enda alternativet som fanns kvar för att kunna spela var till slut en operation. Jag kommer att operera mig på den bästa kliniken för den här typen av skador i Sverige, av deras bästa ortoped, så jag känner mig trygg. Jag är i goda händer, berättar Lindvall.

Hur reagerade du när du fick det här beskedet? Att säsongen var över?

– Det var såklart tufft när vi insåg att det inte skulle funka. Speciellt när man kommer till den roligaste delen av säsongen och man förstår att man inte kommer att få vara med och bidra på isen. Det var förkrossande, säger målvakten.

Vad är det som till slut gör att det inte går att spela? Är det smärtan eller funktionen?

– Det är både och, säger han och fortsätter:

– Men nu har det gått några veckor och jag känner att jag har tagit mig förbi depressionsdelen tack vare stöttning från min familj, mina lagkamrater och min mentala tränare. Nu ser jag fram emot att göra ett bra jobb med en lång rehab.

För Lindvall är säsongen nu över och när SHL-säsongen 2022/23 summeras stannar 32-åringen på tolv matcher (fem vinster), 88,0 i räddningsprocent och 2,96 insläppta mål/match.

Sista matchen blev bortamatchen mot Luleå när AIK bröt förlustsviten på sex raka nederlag, och istället påbörjade en historisk segersvit som pågick över 16 matcher.

Efter straffsegern i Norrbotten tog Lindvall plats i båset i hemmamatchen mot Brynäs två dagar senare. Sedan saknades målvakten i elva raka matcher innan han var åter i båset under annandagen när Växjö besegrades på hemmaplan. Dagar senare kom beskedet att säsongen var över för AIK-produkten. 

Vad säger du om din säsong?

– Det är klart att det har varit tungt och jag har väl känt att jag inte har haft någon vidare medstuds. Ska man titta kliniskt, rent prestationsmässigt, så tycker jag inte att jag har spelat så dåligt som statistiken visar, säger han och fortsätter:

– Det finns olika faktorer som spelar in där. Vi hade en tung start på säsongen som lag och det var väl ungefär min säsong.

undefined
I Lindvalls sista match för säsongen blev det seger mot Luleå på bortaplan efter straffar. Det blev också slutet på en sex matcher lång förlustsvit för laget som sedan vann 16 raka matcher och tangerade SHL-rekordet.

Finns det ett skadetillfälle eller har belastningen blivit för tung? Har du spelat skadad?

– Det finns ett skadetillfälle, men jag vill inte sitta här och skylla ifrån mig när jag har haft en sämre säsong. Det är som det är, och det kommer att bli bra. Prognosen är god även om det är en lång konvalescens, så det känns bra.

Och det är inte bara Lindvall som har varit in och ut ur laguppställningen under säsongen så här långt. Även målvaktskollegan Linus Söderström har, mellan de storstilade insatserna, dragits med både sjukdoms- och skadebekymmer.

– Det som varit positivt är väl att jag och Linus har överlappat varandra. Det har varit bra för laget, att på något sätt har alltid någon kunnat stå i mål. Sedan har Hellnemo (Alexander, J20-målvakt) gjort det jättebra när han har fått chansen.

undefined
Säsongen är sedan tidigare över för Skellefteå AIK:s målvakt Gustaf Lindvall. Den 1 februari ska han opereras – och sedan väntar en lång skadekonvalescens.

Det som känns jobbigast nu för AIK-målvakten är att han inte fick möjligheten att vända på sin säsong.

– Hade jag fått vara skadefri är jag övertygad om att jag hade vänt på säsongen. Så det är väl det tyngsta, att jag inte fick bevisa för mig själv att jag kunde vända på det, för det vet jag att jag hade gjort, säger han och fortsätter:

– Jag tror fortfarande att jag gör rätt saker och gör man det över tid så får du saker med dig, men i år hade jag inte den tiden.

Sedan 2017 har Lindvall jobbat tillsammans med den mentala tränaren Andy Swärd, ett samarbete som AIK-målvakten beskriver som en räddning från att hamna på riktigt mörka ställen i samband med skadefrånvaro – och en direkt anledning till de senaste årens framgångar.

– Vi har ett program som vi följer där vi är i regelbunden kontakt och tillsammans sätter upp en plan inför matcherna. När matchen är spelad hjälps vi åt att "stänga den".

Ni är i kontakt varje vecka?

– Ja. Sedan är det mer under vintern än under sommaren, men vi brukar börja säsongen med att sätta upp en plan där vi summerar föregående säsong och tar med oss saker som vi vill förbättra eller förädla, säger Lindvall och fortsätter:

– Sedan har jag och min sambo Emma också jobbat tillsammans med vår relation och hur hon ska handskas med mig i tuffare tider.

Ett exempel på det kan vara när sambon märkt av att något inte varit som det ska, och då har hon tagit kontakt med Swärd som i sin tur ringt upp Lindvall för att prata.

– Jag försöker att inte ta med mig dåliga prestationer hem, och även om jag tycker att jag inte gör det så händer det nog ibland. Då kan Emma höra av sig till Andy som i sin tur ringer mig, säger AIK-målvakten och ler.

undefined
Andy Swärd, till höger, har varit Gustaf Lindvalls mentala tränare sedan 2017. Här syns Swärd i Malmö Redhawks bås under säsongen 2018/19.

Ännu har Lindvall och Swärd inte hunnit stänga den pågående säsongen, men det kommer att göras i närtid.

– Anledningen till att vi inte har pratat än har varit att man lätt blir känslomässig efter tunga händelser. Man behöver lite tid för att kunna reflektera så att man kan jobba kliniskt och jag tycker att vårt arbete har fungerat otroligt bra under alla år.

Redan säsongen 2010/11, när Lindvall åkte ur hockeyallsvenskan med Sundsvall Hockey, började han att arbeta med mentala tränare. Sedan 2017 är det Andy Swärd som varit hans bollplank och stöd.

– Man kan vända sitt mående mycket snabbare om man jobbar med det kontinuerligt,  man inte tillåter sig att hamna på botten. Är du skadad är det väldigt lätt att hamna på ett riktigt mörkt ställe, det har jag märkt för egen del men också fått det berättat för mig av gamla lagkamrater, säger han och fortsätter:

– Har man bra hjälp kan man hålla sig över ytan hela tiden.

Pratar ni mer när det går bättre eller sämre?

– Vi pratar ungefär lika mycket oavsett om det går bra eller dåligt, men sedan är det klart att man kan behöva lite extra hjälp när det går tungt. Det är också viktigt att prata när det går bra, då kan du bygga en plattform inför tyngre perioder. Mental träning är lite som styrketräning, du måste göra det hela tiden annars tappar du det.

undefined
Gustaf Lindvall har, under sin skadefrånvaro, fått se målvaktskollegan Linus Söderström briljera och slå SHL-rekordet för längsta hållna nolla.

Vid sidan av Lindvall har denna säsong Linus Söderström varit den tredje länken i målvaktsgruppen under Krister Holms ledning. Och precis som tidigare år har AIK lyckats få sina målvakter att prestera på extremt höga nivåer.

Vad säger du om Linus insatser i år?

– Han har spelat bra, rent otroligt bra. Linus är väldigt stabil och han har hjälpt oss att vinna många matcher, så det känns väldigt tryggt när man ser honom spela från sidan.

Vad tror du är nyckeln till att AIK återigen får målvakter att prestera på så hög nivå?

– För det första så har vi en väldigt stabil förening vilket gör att man som målvakt kan komma in och känna ett lugn, och sedan har vi också över tid haft ett väldigt bra försvarsspel. Som målvakt, oavsett hur bra du är, kommer du att bli synad om försvarsspelet inte är bra, så det är en väldigt stor nyckel.

undefined
Krister Holm, målvaktstränare i Skellefteå AIK, har jobbat tillsammans med Lindvall sedan han var en junior. Deras arbetssätt har förädlats genom åren och Lindvall hyllar samarbetet. ”Om jag får spekulera så tror jag att det här är det bästa sättet”, säger 32-åringen.

Krister Holms ledarskap brukar ofta lyftas fram och Lindvall, som arbetat med målvaktstränaren sedan tonåren, har hittat en kemi och en fungerande metodik i samarbetet med 50-åringen.

– Vi är väldigt öppna, speciellt när det kommer in en ny målvakt. Vi försöker hjälpas åt och hjälpa varandra, för slutmålet är ändå att vinna guld och då behövs det oftast två målvakter. Då gäller det att vi är ett team.

Det låter enkelt, och som det klart bästa arbetssättet?

– Jag är övertygad om det, även om det finns väldigt få studier i ämnet. Om jag får spekulera så tror jag att det här är det bästa sättet, att man hjälps åt. Krister är en jättebra målvaktstränare, men det är målvakterna som är ute på isen och tappar man dialogen målvakterna emellan så tappar man en stor del av den individuella utvecklingen.

Lindvall har fortsatt kontakt med fjolårets målvaktssensation i SHL, förre lagkamraten Strauss Mann, som denna säsong är en del av San Jose Sharks organisation.

– Strauss sa det när jag pratade med honom för ett tag sedan, att han saknar att vara här och jobba på det sättet. Det är så olikt mot hur det är i Nordamerika och det var nog en omställning för honom i början.

undefined
Strauss Mann gjorde stor succé förra säsongen och belönades för det med ett NHL-kontrakt med San Jose Sharks. När han under vintern pratat med förre målvaktskollegan Gustaf Lindvall har amerikanen erkänt att han saknar arbetssättet i Skellefteå AIK.

Inför den stundande operationen den 1 februari har Lindvall fortsatt med rehabträningen, men han har också "doktorerat", som han själv säger det, i spelet tre mot fem – samt hjälpt till att scouta tilltänkta målvaktsförstärkningar inför vad som komma skall.

– Det görs väldigt mycket mål i 3 mot 5, så jag har lagt lite tid på det och sedan har jag hjälpt Krister att scouta målvakter som kanske kan komma in och hjälpa till senare under säsongen.

Vid sidan av SHL-karriären har Lindvall tidigare också praktiserat på en bank i perioder, och när det nu blev en längre konvalescens från ishockeyn har han också börjat att studera.

– Jag brukar söka några kurser varje år och nu blev det ett bra tillfälle att tacka "ja". 

Vad ska du läsa?

– Det blir juridik och nationalekonomi. Jag tycker det är kul att lära mig nya saker och det känns också bra att jag kan fokusera på något annat mellan rehab-passen istället för att hamna i Netflix-träsket, haha.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!