KĂŒhnhackl om brĂ„ket, mĂ„let – och nya slipningen

Med ny slipning pĂ„ skridskorna har Tom KĂŒhnhackl redan nu slagit sin mĂ„lnotering frĂ„n förra sĂ€songen. Den populĂ€re tysken Ă€r nu uppe pĂ„ fyra fulltrĂ€ffar. ”Jag Ă€r bara glad att vĂ„r kedja har bidragit mer fler mĂ„l pĂ„ slutet”, sĂ€ger 30-Ă„ringen.

Tom KĂŒhnhackl, mitten, jublar efter sitt ledningsmĂ„l i LuleĂ„ pĂ„ fredagskvĂ€llen.

Tom KĂŒhnhackl, mitten, jublar efter sitt ledningsmĂ„l i LuleĂ„ pĂ„ fredagskvĂ€llen.

Foto: BildbyrÄn

Ishockey2022-12-31 07:30

PĂ„ slutsignalen blev det tumult pĂ„ isen i Coop Norrbotten Arena och Tom KĂŒhnhackl tog ett fast grepp om gamle lagkamraten, och LuleĂ„s tuffing, Leo Komarov.

– Det Ă€r mycket kĂ€nslor bĂ„de före, under och efter matchen och jag vet inte vad det var som hĂ€nde nu. Men jag kĂ€nner Leo sedan tidigare och det Ă€r en tuff spelare, men jag försökte bara fĂ„ ett slut pĂ„ brĂ„ket. Inte mer Ă€n sĂ„.

undefined
Det var rejÀlt irriterat efter fredagens rivalmöte och i hÀndelsernas centrum stod hemmalagets Leo Komarov.

Vad sÀger du om matchen?

– En riktig krigarseger frĂ„n vĂ„r sida. 

Redan efter 53 sekunder överlistade tysken Joel Lassinantti i hemmamÄlet och gav laget en perfekt start i jakten pÄ 15:e raka segern i SHL.

– Vi började vĂ€ldigt bra och gör vĂ€l mer eller mindre en perfekt bortaperiod. I andra kan de ta över med sitt powerplay och vi hamnade pĂ„ hĂ€larna, men jag tycker att vi steppar upp i tredje dĂ€r vi gör jobbet och i strafflĂ€ggningen har vi spelare som kan göra mĂ„l – och mĂ„lvakter som vet hur man rĂ€ddar puckar, sĂ€ger han med ett leende.

Vad sÀger du om ditt mÄl?

– "Winge" (Andreas Wingerli) har en enorm fart, det har han visat under hela sĂ€songen, och han tar sig över hela isen och hittar mig med en bra passning bakom ryggen. En perfekt start oss pĂ„ bortais.

Och du har slagit mÄlbÀsta i SHL?

– Jag Ă€r bara glad över att vĂ„r kedja har bidragit mer pĂ„ slutet. Nu börjar puckarna trilla in och det Ă€r viktigt för bĂ„de oss och laget.

Under vinstsviten har ocksĂ„ Tom KĂŒhnhackl, pĂ„ Oscar Möllers inrĂ„dan, testat en ny slipning pĂ„ sina skridskor. Och 30-Ă„ringen har mĂ€rkt av en positiv skillnad.

– Det kanske Ă€r anledningen (till det personliga mĂ„lrekordet), haha. De sa ingenting om det hĂ€r förra Ă„ret, dĂ„ hade jag bytt slipning redan dĂ„. Första skĂ€ren kĂ€nns det som att jag inte fĂ„r nĂ„got fĂ€ste i isen, men nu nĂ€r jag har vant mig sĂ„ kĂ€nns det vĂ€ldigt bra och jag Ă€r glad att Möller (Oscar, lagkapten) berĂ€ttade om det hĂ€r för mig, sĂ€ger han och skrattar pĂ„ nytt.

Under den första perioden blev det ocksĂ„ faststĂ€llt att Linus Söderström tog över rekordet frĂ„n Alexander Salak för lĂ€ngst sammanhĂ„llna nolla i SHL. Det utbröt sedan ett vilt firande i omklĂ€dningsrummet, men KĂŒhnhackl och lagets andre import, Adam Mascherin, var ovetandes.

– Ska jag vara Ă€rlig sĂ„ visste jag ingenting om det förrĂ€n efter matchen. Alla var som galna i omklĂ€dningsrummet och jag tittade pĂ„ "Masch" och vi förstod ingenting.

Det mötet var pÄ svenska?

– Ja, tydligen. Men sedan berĂ€ttade "Johnny" (Jonathan Johnson) för oss och vi Ă€r vĂ€ldigt glada för hans skull. Det Ă€r en makalös bedrift.

Under sin tid i NHL vann KĂŒhnhackl tvĂ„ Stanley Cup och tysken har med andra ord varit en del av framgĂ„ngsrika lag tidigare.

Vad Àr det som gör AIK sÄ starka just nu?

– Vi har hamnat i flera tuffa lĂ€gen, som till exempel VĂ€xjö borta, nĂ€r vi inte ens har varit nĂ€ra att fĂ„ med oss en seger. Vi har haft bĂ„de bra och dĂ„liga matcher under den hĂ€r perioden, men alltid lyckats hitta en vĂ€g att vinna efter att alla spelare har gjort sitt. Sedan har "Limpe" (Linus Söderström) varit sensationell pĂ„ slutet ocksĂ„.

FAKTA

LuleĂ„ HF – SkellefteĂ„ AIK 2–3 (0–2, 2–0, 0–0, 0–0, 0–1)

MĂ„len: 0–1 (00.53) Tom KĂŒhnhackl (Wingerli, ForsfjĂ€ll), 0–2 (13.42) Linus Lindström (Mascherin, Pudas), 1–2 (31.29) Einar Emanuelsson (TyrvĂ€inen), spel fem mot fyra, 2–2 (39.58) Konstantin Komarek (Mattsson, Fröberg), 2–3 (65.00) Rickard Hugg, matchvinnande straff.

Skott: 19–21 (6–9, 7–4, 4–4, 2–3)

Utvisningsminuter: 8–29 (0–0, 4–27, 4–2, 0–0)

Publik: 6150 ÄskÄdare.

Domare: Tobias Björk, Linus Öhlund.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!