Karlsson laddar upp i Skellefteå – siktar på fler NHL-matcher

Linus Karlsson är i Skellefteå för att förbereda sig för ett år till i Nordamerika. Förra säsongen blev ett stort steg i rätt riktning i Vancouvers organisation. Han kan blicka tillbaka på NHL-debut och spel i Stanley cup. Därför var det heller aldrig aktuellt med spel i SHL och AIK kommande säsong. ”Jag känner att jag vill ge det en chans till”, säger Karlsson.

Linus Karlsson är på plats i Skellefteå. Det är här han genomför all förberedelse inför kommande säsong i NHL.

Linus Karlsson är på plats i Skellefteå. Det är här han genomför all förberedelse inför kommande säsong i NHL.

Foto: Adam Savonen

Ishockey2024-07-09 09:00

Han snittade exakt en poäng per match i AHL, 60 poäng på 60 matcher. Han var bäst i Abbottsford Canucks med det resultatet och strax utanför topp 10 i hela ligan. En stark andrasäsong i Nordamerika.

– Kändes ganska bra hela säsongen. Spelmässigt kändes det faktiskt bättre i början än när jag gjorde som flest poäng. Poäng är inte allt, men skönt när de trillar in.

Karlsson öste in poäng mot slutet av säsong.

– Powerplay började fungerar bättre efter jul. Det blev lite mer poäng och sedan hittade man spelare som man klickade bättre med. 

Den avige forwarden inledde – och avslutade – säsongen med spelarna Max Sasson och finske Aatu Räty. 

– Det fungerade direkt för oss. Sedan blev vi separerade en bit in i säsongen för att sedan spela ihop mot slutet igen.

Under första säsongen fick aldrig Karlsson någon chans att spela i NHL. I november under den här säsongen var det äntligen dags. 

undefined
Linus Karlsson fick både göra NHL-debut och spela i Stanley cup under den gångna säsongen.

Kan du beskriva hur det var att kliva in första matchen i NHL?

– Det var mäktigt. En enorm känsla att åka in på uppvärmningen och mycket att ta in. Ett minne för livet och något man troligen aldrig kommer att glömma, säger Karlsson och fortsätter:

– Man förstår vad det är man lägger ned all tid för. Hur laget reser, bor och äter. Spela på fantastiska arenor i häftiga städer. Dessutom hur kul det är att spela hockey. Viktigt för mig att få de här matcherna för det skapar verkligen ett driv att spela fler matcher.

Karlsson var uppkallad ganska länge och vid flera tillfällen mellan november och februari. Det blev i slutänden bara fyra matcher.

– De vann tio matcher i rad när jag var uppe. Då ändras det inte så mycket laget. Så det kunde ha blivit fler matcher om inte laget hade spelat så bra. Samtidigt är det väldigt roligt att vara med i ett vinnande lag. Jag lärde mig oerhört mycket.

På hemmaplan har Karlsson varit något av ryktenas man. Både under säsongen, men även efteråt. Forwarden avslöjar att han har haft en tät kontakt med AIK och att det har inte undgått honom att det har varit spekulationer kring honom.

– Jag har fattat lite av det. Jag och Erik Forssell har haft kontinuerlig kontakt. Vi har snackat mycket. Sedan har jag varit tydlig med att jag verkligen vill det en chans till i Nordamerika. Det blev ju en extra boost när jag även fick spela i Stanley cup-slutspelet. Då kände jag att de verkligen tror på mig och vill satsa, så det gjorde valet lite enklare. Sedan kände jag även att även om inte Vancouver hade skrivit, var indikationer att det fanns andra som var intresserade.

Han skrev ett nytt tvåvägskontrakt med Vancouver och det nya kontraktet sträcker sig över kommande säsong.

– Jag hade väl inte den bästa förhandlingssituationen i och med att jag är restricted. Men det gäller att betta på sig själv. Pengamässigt hade jag kanske kunna tjänat bättre någon annanstans, men drömmen är ju NHL.

Av allt som hände under säsongen så blev det bara bättre och bättre för Karlsson. Han fick avsluta säsongen i Vancouver Canucks och fick även spela två matcher i slutspelet. Han fick spela mot Conor McDavid och hans Edmonton, som dessvärre blev aningen för tuffa. 

Stanley cup blev en utmaning på många sätt.

– Framförallt när man mötte McDavid och Draisatl. När de var på isen det verkligen viktigt att vara med. Det är några nivåer upp, helt klart. Jag fick riktigt bra förtroende ena matchen och spelade med Elias Pettersson. En otrolig upplevelse.

En häftig stegring från vardagen i Abbotsford, där Karlsson nu har spenderat snart två säsonger. Även om han och hans lagkamrater längtar därifrån, har ändå hittat en stabilitet i vardagen.

– Det är en bra organisation. Det känns bra och som om vi ligger i framkant i AHL. Sedan är det ganska nära till Vancouver. Det är bra.

Det är hela nio timmars tidsskillnad mellan Sverige och Vancouver på den kanadensiska västkusten. I den mån det är möjligt finns AIK:s matcher i Karlssons kalender.

– Jag kollar de matcher jag kan. Sedan läser jag förstås alla resultat och kollar highlights. Det är lite konstigt med tidsskillnaden. Det är kul att kolla. Jag känner ju många i laget och AIK betyder mycket för mig.

undefined
Linus Karlsson är på plats i Skellefteå. Det är här han genomför all förberedelse inför kommande säsong i NHL.

Vad säger du om SM-guldet?

– Det är klart att det var roligt. Jag unnar dem verkligen guldet. Jag är så glad för deras skull. Sedan önskar man förstås själv att man var med, men det kanske kommer längre fram. 

Under sommaren är han återigen i Skellefteå för att ladda upp.

– Trivs så bra här och det är bra träningsmöjligheter. Hemma hade jag fått köra själv, här finns många att köra med. 

Målet till kommande säsong är förstås att få fler NHL-chanser i Vancouver, som sedan 70-talet har varit ett av de mest svenskvänliga lagen i NHL.

Organisationen har många svenskar på ledande positioner och Patrik Allvin blev historisk, när han blev general manager för klubben i början av 2022.

Hur ofta ses ni?

– Han är ju runt och man ser honom ganska ofta. Så det blir att vi pratar när vi träffar varandra.

Tvillingarna Daniel och Henrik Sedin har utvecklingsroller och Karlsson träffar även dem regelbundet.

Ser du skillnad på dem?

– Första året var det riktigt svårt, men nu går det lättare...

Det finns även många svenska spelare i organisationen. 

– Det är förstås bra och underlättar livet.

Vilka umgås du mest med?

– Jag känner ju både Nils Åman och Nils Höglander riktigt bra.

Höglander är också i Västerbotten och laddar upp, men är hemma i Bockträsk inledningsvis och tränar.

– Jag var där och hälsade på, och han har även varit här. Vi har kul ihop!

FAKTA

Linus Karlsson

Född: 1999.

Moderklubb: Boro-Vetlanda.

Klubb: Vancouver Canucks.

Stats 23/24: AHL: 60 matcher: 23 mål, 37 ass. NHL: 4 matcher, 0 poäng.

Aktuell: Är hemma i Skellefteå och förbereder sig för kommande säsong.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!