Han klev på sin tränarroll när AIK gjorde comeback i SHL 2006. Efter det har han blivit kvar och för varje år som gått växt sig starkare i sin position.
– Det är nästan ännu roligare idag än när jag började på så sätt att man är tryggare i yrkesrollen och vågar ta ut svängarna mer. Jag blir inte heller lika påverkad när det gått tungt, utan jag har en medvetenhet idag att det går upp och ner, berättar Krister när vi ses i samband med en förmiddagsträning.
– För det är aldrig så dåligt som ni skriver att det kan vara. Det är inte heller så bra som ni ibland tycker, fortsätter han och skrattar när han referera till oss på Norransporten.
Att stå där mellan stolparna är på flera sätt en väldigt utsatt position. Det är lätt att en målvakt lyfts fram som antingen hjälte eller syndabock.
– Något som jag försöker ingjuta i mina spelare är att aldrig bli för hög eller låg. Det är jätteviktigt att de är kompis med sig själv även de dagar när det gått tungt – när man exempelvis släppt in ett sent mål som man borde ha tagit. Då får de inte bli för hård mot sig själv. För som målvakt är det en del av arbetsbeskrivningen att det ibland blir skit. Och det blir även skit för Carey Price (Montreal Canadiens, NHL), ”Henke” Lundqvist – ja, det händer för alla målvakter.
Holm lyfter även fram den andra sidan, tjusningen att få stå i strålkastarljuset.
– När de får kliva in och stjäla en match eller bli hjälte så är det ju fantastiskt. Samtidigt – jag återkommer till det igen – så får man inte fira segrarna för mycket och bli för hög. Det går inte att gå ut och dricka hallonshots med hela stan och fira en seger i omgång 23.
En del som alltid finns med i en målvaktstränares vardag är valet inför en match. Det faktum att åtminstone hälften av ens adepter tvingas stå åt sidan och titta på.
Har du alltid en långsiktig plan på vem som ska stå vilken match?
– Vi brukar oftast ha en plan som sträcker sig tre matcher. Ibland vet målvakterna hur den ser ut medan det ibland bara är jag som har koll på den, säger Holm, som lyfter fram en situation som kan uppstå i samband med laguttagningar:
– Om någon håller nollan så kan de ju tycka att man borde få stå nästa match också. Då kan det bli så att jag kommer med beskedet att det är den andra målvakten som ska stå, och då kan det givetvis bli sura miner. Men då säger jag: "Men du kommer stå igen matchen efter det", och då kanske det är lite lättare att få det tråkiga beskedet och även hålla uppe glöden.
Att ha två heta målvakter – som just nu är fallet I AIK – är ett angenämt problem.
– Självklart tycker båda två att de borde spela ännu fler matcher och att om de får spela mer så kommer de även prestera ännu bättre. Så det gäller för mig att hitta en balans och påminna om att vi är på denna resa tillsammans, säger Holm, som under sin tid i AIK dragit viktiga lärdomar:
– Vi har tidigare år provat vägen att gå lite för hårt på en målvakt. Så när vi tittade i backspegeln kunde vi se att det inte blev så bra. Att om det då kommer en skada så står man lite med rumpan bar helt plötsligt.
För en tid sedan var Krister med om en händelse som han med glädje plockar fram.
– Jag tycker det var fint när Arvid (Söderblom) hade två raka matcher utan ett insläppt mål, och då kom "Gurra" och sa till mig att nu måste väl han få fortsätta stå eftersom han kan slå ett rekord. Men då sa jag: "Nä, det är du som ska stå". Och då var det någon i laget som sa att vi kanske kommer slå rekordet tillsammans. Det var snyggt på så sätt som det där och då vändes från ett individuellt rekord till något som laget tillsammans kunde kämpa för. Och "Gurra" kom ju också in och höll nollan (2–0 mot Rögle), vilket kändes väldigt bra.
När Krister inledde sin ledarkarriär i AIK hette målvakterna Andreas Hadelöv, Dave Stathos och Nicklas "Pumba" Dahlberg.
Under åren har flertalet burväktare kommit och gått. Detsamma gäller stilarna som på ett givet sätt följt utvecklingen genom åren.
Hur mycket har målvaktsspelet förändrats under dina 15 år?
– Det förändras hela tiden. Men inga tvära förändringar utan mer i cykler över tre år. För tio-tolv år sedan blev det väldigt populärt att målvakter skulle täcka och blocka. Sedan har det förändrats lite då det mer snackats om att stå upp på fötterna och ha tålamod. Och senaste åren har vi i svensk hockey pratat mycket om returkontroll – att vi varit för dåliga där då vi i vissa situationer tvingats rädda pucken två-tre gånger. Så att "döda situationerna" är något som vi lägger stor vikt på idag. Det vill säga att styra ut puckarna till hörnen eller att "frysa pucken", det vill säga rädda pucken direkt, vilket är det allra bästa, säger Holm och fortsätter:
– Det sistnämnda har vi blivit mycket bättre på. Även att jobba mer aktivt med händerna, vilket vi lärt oss av målvakterna i Finland som är grymma på den delen.
Holm lyfter fram att målvaktsstilarna från olika länder och världsdelar mer och mer börjat ta efter och lära sig av varandra.
– Det handlar om att addera och hitta godbitar. Lite som ett smörgåsbord. I Sverige har vi varit mer strukturerade i målvaktsspelet vilket de i Finland lärt sig av. Sedan ser vi att målvakter i Nordamerika generellt spelar mer aggressivt och är duktiga på skridskona. Sedan har vi ryska målvakter också som är extremt duktiga och superheta på andra sidan Atlanten. Är du stor och rysk har du bra möjligheter att bli draftad idag.
Påfrestningarna att ta på sig den tunga utrustningen och därefter vakta målburen i åtminstone 60 minuter effektiv tid är väldigt stor.
Krister Holm berättar att en målvakt i snitt tappar 4,5 liter vätska under en match, vilket är en viktig del att ta in.
– En utespelare har ofta ganska lätt att spela två matcher på 24 timmar. Som målvakt är det inte säkert att du hinner återhämta dig. Det är många som kanske inte tänker på det. Lägg därtill den mentala anspänningen som är väldigt stor för en målvakt.
Ja, den mentala biten är en detalj som synliggjorts i större utsträckningen de senaste decenniet. Gustaf Lindvall är en som berättat om vikten av den typen av träning – något som han i första delen i denna serie talade mycket varmt om.
– Andy (Swärd) som är "Gurras" mentala tränare känner även jag väl, och han har även gjort sina tester på mig för att veta hur jag och "Gurra" kan matcha ihop. För vi har vissa ytor där vi inte riktigt synkar samtidigt som vi har ytor där vi synkar väldigt bra. Och det är viktigt att jag och "Gurra" är medvetna om dessa ytor, säger Krister.
– För Arvids del så jobbar han mycket med själv då han inte har något mental tränare. Så där blir de väl mer snack om den biten. Samtidigt så är han oerhört lugn, nästa som en filbunke, fortsätter Holm med ett leende.
Holm gissar lite men tror att omkring 75 procent av målvakterna i SHL jobbar med en mental tränare men att det bland utespelarna handlar om cirka 15 procent.
– Och det handlar återigen om att arbetsbeskriven är betydligt tuffare rent mentalt som målvakt.
Att rangordna tränare är svårt. Det vi däremot vet är att många håller Krister Holm väldigt högt, som en av de bästa i Sverige. Kanske till och med den allra bäste i sin roll.
Vad tycker du själv är dina styrkor?
– Jag tror jag är bra på att få målvakterna att känna att de är bra. Att de kan kliva av våra träningar med en bra känsla. Jag tycker även att jag blivit mycket bättre på att inte gå in och peta i detaljer. För ger man för mycket information så blir det lätt motsatt effekt, att målvakterna blir paralyserade av all information, säger Krister och fortsätter:
– Jag brukar göra den liknelsen med att om man vore med i Let's dance. Följ då musiken istället för att stå och titta på fötterna och räkna takten, för då blir det en risig dans. Så träna med tanke men spela på känsla.
Det Holm ofta hyllas för är på det sätt han hjälp personer från att gå från relativt okänd i SHL till en toppmålvakt i ligan.
– Det är magiskt att få vara med om och vara en liten del av. Och ingen är gladare än jag när vi får vinka av grabbarna när de nått sina drömmar.
Vilka resor har för dig stuckit ut under åren?
– Joacim Eriksson kom hit som allsvensk keeper och hade ett tufft första år när Hadelöv var solklar etta. Sen, efter några säsonger och ett SM-guld där han var magisk, så fick han chansen att åka till NHL. Det sticker ut och detsamma gäller för Markus Svensson. För jag minns när han kom hit så hade någon sportjournalist skrivit att han var Sveriges sämsta målvakt. Men vi vet ju hur det slutade, med dubbla SM-guld, spel i VM och även lite fina oljepengar i Ryssland – det var en häftig resa.
Holm lyfter givetvis även Lindvalls resa. Det långa brokiga vägen som till sist ledde tillbaka till Skellefteå AIK – i den miljön som Holm först lärde känna honom som 10-åring.
Förra säsongen blev han utsedd till SHL:s bästa målvakt. Däremot är Holm smått irriterad över att han inte fått chansen i blågult.
– Landslaget är det finaste vi har och då ska man ha levererat över tid för att komma med. Och det har verkligen "Gurra" gjort. Så att han inte blivit uttagen är för mig en gåta.
Innan vi skiljs åt pratar vi om det faktum att Krister har kontrakt fram till våren 2022.
Kommer du alltid vara kvar i AIK?
– Det är svårt att säga. Men jag är på en plats jag älskar och trivs på alla sätt och vis. Men självklart skulle jag kunna tänka mig ett NHL-jobb i Tampa Bay eller min gamla favoritklubb Boston Bruins för den delen. Det är väl om de klubbarna ringer som jag kan tänka mig lämna, säger han och skrattar.