Stjärnan släpper sin biografi: ”Självklart nervös”

Livet efter karriären är ännu bara i sin början. Närmaste tiden blir ändå väldigt aktiv för Joakim Lindström, som blir högaktuell när hans biografi ”I månskenets skugga” släpps i dag. I boken berättar AIK-stjärnan öppenhjärtlig om sin karriär som spinner över tre decennier. ”Det har varit en häftig resa på många sätt. Därför har det varit så kul att skriva boken”, säger Lindström.

I dag släpps Joakim Lindströms biografi, som han har skapat i samarbete med Jonas Fahlman. Tillsammans signerar de boken från 12.00 i akademibokhandeln.

I dag släpps Joakim Lindströms biografi, som han har skapat i samarbete med Jonas Fahlman. Tillsammans signerar de boken från 12.00 i akademibokhandeln.

Foto: Adam Savonen

Ishockey2023-10-27 07:00

Det har gått ett par månader sedan det stora beslutet kom. 39-årige Joakim Lindström har valt att lägga skridskorna på hyllan. I samband med det blev det också officiellt att Lindström, i samarbete med författaren Jonas Fahlman, var på väg att göra klart sin biografi. 12.00 den här fredagen går den att köpa ut i handeln.

– Det känns bra att släppa boken. Jag och Jonas har lagt ned mycket tid på den. Vi har haft tid varje måndag sedan i maj. Känns kul att få berätta min sida av storyn, människor jag har träffat, platser jag har varit på och situationer som har inträffat under resans gång. Jag känner mig stolt över att kunna få berätta min egen historia.

Nervös?

– Självklart nervös för hur den ska komma att tas emot av läsare. Samtidigt är det min story och det är så här jag ser på saken.

undefined
I dag släpps Joakim Lindströms biografi, som han har skapat i samarbete med Jonas Fahlman. Tillsammans signerar de boken från 12.00 i akademibokhandeln.

Beslutet att lägga av efter mer än 20 år i hockeyeliten är ingen liten omställning. Däremot har den historiske spelaren redan hunnit börja bygga vidare för framtiden. För några veckor sedan blev det officiellt att han, tillsammans med sin fru, har startat ett företag i hop.

– Jag kommer att hålla kontakt och jobba med hockeyn även framför är tanken. Det är en liten grej på gång när jag jobbar med individuell utveckling, säger Lindström och utvecklar:

– Det kommer att vara jobb med att titta på video, men det kommer även att handla om att vara ute på isen för att visa i praktiken hur det går att göra. Det har varit en bra start under hösten och jag har hunnit komma igång att börja jobba med lite klienter.

Han är lite hemlighetsfull när det gäller vilka han har börjat samarbeta med:

– Det handlar om utländska spelare och jag är ju bara i början. Så vi får se hur allt utvecklar sig. Jag lär mig saker hela tiden och har nu börjat bli bättre på att klippa video och jobba med zoom. Det har varit väldigt roligt hittills. Vi får se var det tar mig någonstans. Jag upplever att det finns många små saker som kan göra stora skillnader för spelare. Det här är också något jag tror är framtiden för spelare.

undefined
Joakim Lindström har lämnat hockeyn som spelare, men kommer att fortsätta i branschen med individuell utveckling.

Har AIK hört av sig och funderat över din framtid i och med ditt avslut?

– Nej, inget än så länge.

Hur intressant vore det att jobba i AIK i någon roll?

– Det beror helt och hållet på vad det är, hur och vad det är. Inget jag har funderat över i det här läget.

Lindström har hunnit med en del efter att beskedet kom att han nu lämnat isen som spelare.

– Jag har varit ute och rest med familjen och barnen. Det har varit kul att besöka lite olika platser och att få se nya ställen. Det har varit skönt att inte ha det lika uppstyrt som tidigare. 

De skarpa rutinerna har ännu inte riktigt hunnit lämna vardagen.

– Jag kan komma på mig själv med att jag funderar över när träningen är, för att sedan konstatera att jag har ju ingen obligatorisk träning utan nu kan köra hur jag vill.

Träningen är ändå något Lindström sköter och även kommer fortsätta sköta.

– Det är en del av livsstilen. Jag känner att jag mår bättre av träning. Nu blir det mer på mina premisser och jag behöver inte träna på ett visst sätt. 

Har du några sviter efter karriären?

– Nej, peppar ta i trä. Inga större grejer i tack lov. Jag tror att den hårda träningen och lite tur har hjälpt till. Sedan har jag inte haft några riktigt stora skador som rygg och knä som har gett större problem. Det har ju inte heller varit några hjärnskakningar.

Att du inte har haft någon hjärnskakning på grund av att bli tacklad sticker också ut. Hur ser du på det?

– Ja, och då spelade jag även under perioden när det var tjockare glas i sargen. Det var ju speciellt och jag fick ju vara försiktig eftersom jag hade opererat båda axlarna. Så jag fick ju lära mig att skydda mig och i vissa lägen köpa ned mig istället för att ta chanser. 

Smärtor är annars något som ända har tillhört en del av tuffa vardagen i proffslivet. 2017/18 vann Joakim Lindström SHL:s poängliga, trots enorma problemen med ena knäet.

– Smärtorna började vi julen och sedan fortsatte de till efter säsongen då jag opererade mig. Jag är stolt hur jag tog mig an den uppgiften. Det gick ju inte att träna ordentligt och det gjorde bara mer ont. 

undefined
Joakim Lindström har vunnit mängder av individuella priser och är en av SHL:s största spelare genom tiderna.

Vad saknar du mest från karriären?

– Matcherna. Just det här adrenalin och kicken inför match. Sedan även efter matchen, känslan när man har vunnit. Känslan av att har lyckats tillsammans är oslagbart. Gemenskapen generellt och kompisarna i laget är ju också något man saknar.

Tomhet?

– Den frågan går inte riktigt att besvara ännu. Det känns ännu som om det är ganska färskt med beslutet och det har inte hunnit gå så lång tid. Än så länge har det inte varit något problem, utan det känns bra.

Nu kommer familjen Lindström, Jocke, hans fru Laura och deras tre barn att kunna få mer tid ihop. Som det ser ut kommer familjen att fortsätta ha Skellefteå som bas.

– Vi känner oss rotade här. Barnen går i skola här, har kompisar och aktiviteter. 

FAKTA

Joakim Lindström

Född: 1983 (Fyller 40 år den femte december)

Familj: Laura och deras tre barn.

Meriter: 2 SM-guld, 1 VM-brons. Unik med att ha fått guldhjälmen tre gånger.

Aktuell: Släpper sin biografi ”I månskenets skugga” i dag.

Övrigt: I ett specialavsnitt i Norrans hockeypodd Islossning, berättar Lindström om sin karriär och diskuterar kring händelserna han har skrivit om i sin biografi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!