AIK:s vision: ”Vi vill verkligen locka fler nyinflyttade”

Skellefteå AIK ishockey är stadens puls, perfekt för nyinflyttade som vill ansluta direkt till flödet i den nya hemstaden. I uppstarten av en ny säsong, där AIK vill försvara titeln som Sveriges bästa hockeylag, har Paul Connolly pratat med AIK:s markandsansvarige Håkan Billing om klubbens plan att locka till sig fler nyinflyttade.

Håkan Billing är marknadsansvarig på Skellefteå AIK och berättar om klubbens vision att få fler nyinflyttade till arenan och klubbens matcher.

Håkan Billing är marknadsansvarig på Skellefteå AIK och berättar om klubbens vision att få fler nyinflyttade till arenan och klubbens matcher.

Foto: Donna Richmond

Ishockey2024-09-26 05:00

Skellefteå AIK är inte bara de regerande svenska mästarna. Klubben har också ett nationellt erkänt juniorprogram för både pojkar och flickor, där det inte finns något krav på att alla spelare ska bli framtida superstjärnor. AIK kan vara ett ställe att spela hockey och hänga med vänner på.

Många föräldrar har hittat vänner för livet genom AIK:s olika evenemang. Det blir ett perfekt ställe att träffa nytt folk när man flyttar till Skellefteå – och vem behöver inte nya vänner när man flyttar till en ny stad?

Håkan Billing är föreningens marknadsansvarige och förstärker gärna den bilden. 

Han är också tydlig med att välkomna fler nyinflyttade till Skellefteå Kraft arena.

– Vi vill verkligen locka fler nyinflyttade, även om vi redan har ganska många på de flesta matcherna. Det är viktigt för att veta vad de ville ha i arenan, så vi kommer att starta en referensgrupp. Vi kommer träffas för en kaffe och bara prata om idrotten och vår arena. Om vad som skulle gör åskådarna mer bekväma i här, till exempel. Är skyltningen i arenan lättförstådd? Vad tycker ni om maten som erbjuds? Vi är öppna att diskutera allt, säger Billing. 

undefined
Skellefteå AIK firar SM-guldet tidigare i år.

Vad är det som är så viktigt med Skellefteå AIK?

– AIK är en central del av Skelleftelivet. Det här är riktig Skelleftekultur. Jag älskar Sara kulturhus och vad de gör, men om du flyttar hit och vill veta vad det är som får staden att leva måste du uppleva den riktiga AIK-kulturen. Skelleftebor lever och andas AIK.

Du nämnde att det redan är ganska många nyinflyttade som går på matcherna. Hur har deras upplevelser varit så långt?

– Vi märker att många nyinflyttade som redan kommer på matcherna köper mycket hockeytröjor och kepsar, vilket jag tycker är fascinerande. Jag tycker att det visar att det är en genväg till integration i samhället att vara den del av hockeyn.

undefined
Supportrar firar SM-guldet i våras.

Förutom ett väldigt bra hockeylag, vad erbjuder ni nyinflyttade?

– Det handlar inte bara om att komma till matcherna. Vi erbjuder en ännu snabbare väg till integration klockan 8 på söndagsmorgnarna, där vi har massor av barn och föräldrar som kommer för att spela hockey. Barnen hittar nya vänner snabbt, och så även föräldrarna. Det är inte som fotboll, där du lämnar barnen och åker. Här blir föräldrarna uppmuntrade att vara engagerade i barnens lag – de genomför aktiviteter, sorterar skridskorna, alla möjliga saker.

Måste barn och föräldrar kunna åka skridskor för att vara med?

– Absolut inte! Barn och föräldrar som aldrig åkt skridskor är väldigt välkomna också. Vi jobbar med fritidsbanken som låter dig låna skridskor, hockeyklubbor, egentligen allting helt gratis. På det sättet kan du testa om du gillar att spela hockey utan att spendera en förmögenhet på utrustning. Bara dyk upp på söndagsmorgnar – du kanske till och med får chansen att spela med några av AIK-spelarna när du lärt dig åka skridskor, säger Billing.

undefined
Håkan Billing of Skellefteå AIK

Kan ett nyinflyttat barn någonsin bli bra nog för att faktiskt spela för AIK?

– Självklart. Vi är väldigt medvetna om och stolta över det faktum att de flesta av Skellefteås nyinflyttade är högutbildade. Dessa föräldrar vill såklart ha fina framtidsmöjligheter för sina barn att lyckas i livet, och en fantastisk väg skulle kunna vara att bli en SHL- eller NHL-spelare. Det skulle vara en möjlighet om barnet har talangen och drivet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!