35-åringen är bördig från Glommersträsk hade en bra karriär med regionala ögon sett. Lite i skuggan av sin bror, Mattias Granlund, som fostrades i Skellefteå AIK och var ordinarie SHL-spelare i Karlskrona.
Norran träffar Zakarias i idrottens hus i Umeå, där hockeykontoret för region norr ligger beläget. Han har en lång bakgrund inom hockeyn och föreningslivet, något som tagit honom till positionen som den högste tjänstemannen inom hockeyförbundet i Norrland.
Allt började i den lilla orten Glommersträsk, söder om Arvidsjaur.
– Hockeyn har alltid varit stark i "Glommers". Det var gott ställt med bra ledare, så min uppväxt var helt fantastisk. Sedan är det många bra spelare som kommer från just Glommers. Procentuellt är utfallet ganska högt eftersom det inte fanns så många spelare totalt, berättar han.
Granlund spelade sig upp till A-laget och det blev spel i Arvidsjaur, Clemensnäs, Boden och Teg. De tre sistnämnda i hockeyettan.
Under tiden han spelade i Teg utbildade han sig även i idrottsvetenskap på Umeå universitet.
– Jag läste först tre år och sedan en master-utbildning i ledarskap och organisation.
Han hade jobb direkt han var klar och började arbeta i Teg som föreningsutvecklare.
– Otroligt lärorikt. Jag var ju själv, så det var en stor utmaning. Det blev mycket tid där arbetstid och ideell tid växte ihop. Så det blev lite som en livsstil. Jag tror det fanns tre lag i föreningen när jag började. När jag slutade hade vi lag i alla led och hade i stort sett lika många spelare som Björklöven.
Svenska ishockeyförbundet tog ett beslut 2019 att förbunden i Sverige skulle organisera sig regionvis istället för i distrikt. Så i norr slogs de fem norrländska distrikten ihop till ett hockeykontor. De fem distrikten är Norrbotten, Västerbotten, Jämtland/Härjedalen, Medelpad och Ångermanland.
2021 skulle allt realiseras och Granlund fick förfrågan om att bli den första chefen för det nybildade hockeykontoret.
– Jag är glad att de vågade satsa på mig. Det har varit en otrolig resa och roligt att jobba med det här, säger Granlund och fortsätter:
– Här i norr valde vi att i stort sett börja från ett helt blankt papper när vi startade kontoret. Så vi har byggt det här från grunden. Från början var vi tre anställda, som tillsammans med all ideell kraft och kommittéer, jobbade med att få igång verksamheten. Nu är vi sju anställda med mig.
Rent konkret, vad är det ni gör på hockeykontoret?
– Vi har olika delar, dels tävlingsverksamhet. Se till att matcher spelas som de ska, sedan en utbildningsverksamhet som är tidigt planerad varje år. Den stora dagliga verksamheten är att jobba med föreningarna. Att hjälpa dem att bli bättre för det är ju där verksamheten pågår i praktiken.
Hockeykontoret har en stor vilja att driva verksamheten framåt.
– Det är lätt att hamna på hälarna i ett förbund och bara förvalta en verksamhet. Vi har ambitioner att vi även vill hjälpa alla föreningar att bli bättre på driva sin egen verksamhet.
Vad finns det för utmaningar?
– Hockeytraditionen är otroligt stark. Vi har många mindre orter med stark hockeyverksamhet. Det vi alltid får brottas med är distanserna mellan orterna. Något som blir ännu mer påtagligt när det blir färre lag. Vi har noterat det på J18-nivå. Där är det många som kämpar med att få ihop det bra, utan att det blir för dyrt.
Förutom att ansvara för tävlingsverksamheten och utbildning har svenska ishockeyförbundet investerat resurser så att region norr även har förenings- och hockeyutveckling.
– Föreningsutvecklingen handlar om hur föreningarna ska jobba utanför sargerna med många mjuka värden. Hockeyutveckling kan vara allt från övningar till skridskoåkning och ledarskap för tränare.
Vad har du för uppgift som högste chef?
– Min roll är det övergripande och personalansvar. I grund och botten handlar det om att få allt att fungera i den dagliga driften.
I dag jobbar sju personer heltid på hockeykontoret. Granlund är som sagt chef över på kontoret, som även har sju olika kommittéer, med ideellt arbetande personer. Totalt är det ungefär 50 personer som är involverade.
– Det är en "tillsammansverksamhet". Det är tillsammans vi skapar förutsättningar att göra någonting bra. Vi har det väldigt bra förspänt här i Norrland med både kompetenta personer och en stor vilja att göra bra saker.
Han har fått ett stort stöd från många nyckelpersoner.
– Jag tyckte själv att jag kanske inte hade den erfarenhet som behövdes i rollen. Men när jag fick ha personer som Hans Edlund, Pea Israelsson, Carolina Klockmo och Mikael Persson runt omkring har det fungerat riktigt bra. Kompetenta personer som har funnits kring hockeyn under lång tid och som har stöttar den här utvecklingen. Det har varit lyxigt att ha sådan kompetens runt sig i den här rollen.
Det geografiska området är stort.
– En omfattande verksamhet. Från Kiruna i norr till Sveg i söder. Det är 100 mil däremellan. Trots de långa avstånden har distrikten visat stor ambition att jobba åt samma håll.
Vad är det bästa med er verksamhet?
– Det är fantastiskt att få jobba med ideella människor, som skapar förutsättningar för barn och ungdomar att spela hockey. Visst vill vi ha fram bra hockeyspelare, men vi vill ju ha föreningar som i grund och botten kan fostra barn och ungdomar till sunda vuxna människor, säger Granlund.
Det finns både många likheter och gemensamma nämnare för klubbarna, men storleksmässigt är också skillnaderna påtagliga.
– Sedan har vi ett brett spann av föreningar. Skellefteå AIK har fullt med lag och omsätter 150 miljoner kronor och sedan Byske som har ett lag. Ändå är det fortfarande en förening som drivs av medlemmar och båda strävar efter att bli bättre. Det är oerhört roligt att se hur hockeyn engagerar och skapar förutsättningar.
Region norr har hunnit långt i sin utveckling och ligger i framkant i Sverige. Granlund och kontoret jobbar hårt för att hockeyn även i fortsättningen ska ha en stark roll.
– Jag är tacksam för att ha det här uppdraget. Det är fantastiskt att se hur mycket som går att åstadkomma tillsammans.
FAKTA
Region norr
Chef: Zakarias Granlund.
Antal anställda: 7.
Distirkt: Norrbotten, Västerbotten, Jämtland/Härjedalen, Medelpad, Ångermanland.
Antal registrerade hockeyspelare: 10 415.