Från mardrömsskada till succé

Från skademardröm och bottenstrid med IK Oskarshamn till sin livs bästa säsong och chans att vinna guld med Skellefteå AIK. Vägen tillbaka efter mardrömsskadan har varit lång men längs den resan har Oskar funnit sig själv, och dragit lärdomar värda guld. "Jag var ganska långt ned i skiten för ett och ett halvt år sedan..." säger Oskar.

Norran tar tempen på Oskar Nilsson inför slutspelet.

Norran tar tempen på Oskar Nilsson inför slutspelet.

Foto: Ola Westerberg

Ishockey2021-04-11 11:30

26 september 2019. IK Oskarshamn möter Växjö Lakers och Oskar Nilsson blir liggande på isen efter en tuff tackling – en tackling som gör att han missar stora delar av säsongen.

29 mars 2021. Skellefteå AIK avslutar grundserien borta mot Färjestad och Oskar Nilsson gör ett assistpoäng – ett assist som gör att han klockar in på 28 poäng och +23 i plus/minus över hela säsongen vilket betyder att nyförvärvet från Oskarshamn inför säsongen är Skellefteå AIK:s poängbästa back och hela SHL:s främsta i plus/minus coronasäsongen 20/21. 

Men vägen till succén har varit lång och efter smällen i september 2019 har han ställts inför fler utmaningar än någonsin tidigare under sin karriär. Utmaningar som ställt allt på sin spets och lagt grunden för den hans sensationella genombrott. 

Det är ett känsligt ämne och det märks att den annars så utåtriktade norrlänningen som alltid levererar rubrikcitat har påverkats av skadan och vad som följde efter den – det blir ett annat djup i rösten när han berättar om tiden efter ambulansfärden från Vida Arena i Växjö:

– Det har ju hänt jättemycket för mig personligen. Jag var ju ganska långt ned i skiten för ett och ett halvt år sedan. Jag har verkligen fått kriga mig tillbaka och under den tiden lärt känna mig själv. Jag har fått veta att jag inte är odödlig.

Det är mycket som hänt för dig på och utanför isen, hur har det senaste året varit för dig? 

–Det har varit en ganska tung resa med tiden efter skadan, vara nära att spela kval med Oskarshamn och sedan flytten hem till norr igen samtidigt som covid-19 härjat i samhället, sen har vi fått vårt andra barn på det så det har hänt mycket kan man väl säga... 

Många blev förvånade när du presenterades av Skellefteå AIK, men där du var i livet måste det väl här ha varit en väldigt bra plats och miljö att hamna i, där du får komma till en toppklubb och dessutom andras norrländsk luft igen? 

– Haha, ja exakt. Det passade jättebra för mig att komma till en klubb som Skellefteå när jag var i den fas jag var i. Jag var ganska dåligt tränad och här har jag blivit vältränad på väldigt kort tid. Det har gett mig ett jättebra självförtroende, sen har det varit jätteinspirerande som hockeymänniska att få tävla mot killar som är bättre än en själv varje dag på träning. Helt ärligt så är det här första laget jag spelar i där många av de jag spelar med är bland de bästa i Sverige. Det har hjälpt mig oerhört.

Kan man säga att allt jobbigt som inträffat ändå fört något gott med sig? 

– Definitivt, det har stärkt mig jättemycket. Jag känner mig tryggare i en viktig del, jag vet vem jag är och vem jag vill vara. 

När Brendan Shinnimin satte in tacklingen som gjorde att Oskar hamnade i isen och sedermera kunde konstateras med två punkterade lungor som dessutom var blodfyllda, åtta brutna revben och en allvarlig hjärnskakning var det svårt att tro att han ett år senare skulle spela sin livs ishockey – eller ett och ett halvt år senare vara en av ligans poängbästa backar, i Skellefteå AIK. 

Det är ju en galen resa du gjort, och nu kan du visa upp statistik som talar för att du är en toppback i ligan. Men ser du dig själv som en toppback? 

– Jag gör ju kanske inte det. Jag tycker det är många andra som är bättre än mig, men samtidigt så jobbar jag med att ge mig själv positiv feedback. Men jag ser inte mig själv som en av de bästa, det gör jag inte. Man får ju mycket gratis när man spelar med bra spelare och jag har fått jättebra hjälp.

 • • • 

När slutspelet nu inleds är det Luleå Hockey som står på andra sidan isen. Samma Luleå som han föddes i – samma Luleå Hockey han fostrades i. Ett speciellt möte på alla sätt och vis.

– Det kommer definitivt att bli något speciellt men samtidigt så är Skellefteå hemma nu. Det är ett årtioende sedan jag spelade i Luleå så det är inte så många jag känner i föreningen och det enda som gäller nu är att vinna med mitt Skellefteå AIK. 

Hur ser du på Luleå som motståndare?

– Det är ett lag som man har full respekt för, de är grymt duktiga och har ju också ett tydligt spelsätt. De kommer jobba hårt och vi får tuffast möjliga uppgift här direkt, men det är grymt inspirerande. Det enda som saknas är ju publiken. 

Ger det extra tändvätska av att det är just Luleå, även om det inte blir några publikfester?

– Ja, precis. Och det tror jag båda klubbarna tycker. Sen är det så tätt schemat så det är väldigt smidigt med resorna så man hinner få bra träningar och jobba med sånt som inte fungerar under matchserien. 

Vad talar för att Skellefteå vinner matchserien?

– Vi har en bred trupp och spelar med hög fart, jag tror verkligen att det kommer ge utslag över tid. Vi kan sprida istider och gå på som en svartgult maskin. 

29 år gammal ska Oskar nu spela sitt första riktiga slutspel i SHL. Som sistaårsjunior fick han vara ombytt för Luleå Hockey i slutspelet 2011 men "det räknas inte" enligt honom själv – men nu är det på riktigt, och dessutom med ett lag som har allt för att kunna gå hela vägen. 

... hur är det att vara del av ett lag som man vet kan gå hela vägen?  

– Det är betydligt roligare, jag har ju spelat slutspel i Norge där man inte haft tron på att gå så långt. Det är en större vilja att gå långt, det är inte varje år man går till slutspel.

Men samtidigt finns det väl ytterligare en utmaning i att vara en av favoriterna, fler lag vill slå er och hybris har ju fällt stora lag genom alla tider?

– Absolut, så är det. Men samtidigt är vi väldigt ödmjuka inför utmaningen, vi kom ju fyra i serien och har haft perioder där vi spelat dåligt så vi har fått lära oss den hårda vägen att om vi inte gör vad som krävs så förlorar vi matcher. Vi måste ha fokus varje match och aldrig ta något för givet. 

Vilka spelare i laget tar man rygg på nu, vilka är det som höjer sig ur mängden när slutspelet står runt hörnet? 

Man märker på de lite äldre att de varit med förut. Jocke Lindström, Oscar Möller och Tuomas Kiiskinen har verkligen gått in i slutspelsmode nu och det brinner i ögonen på dem. Vi som är lite mer orutinerade kan bara titta på dem och ta rygg på dem. 

Ni har ju de där "äldre" som varit med och vunnit förut, men ni har också många unga med hunger efter att vinna. Det känns som rätt bra förutsättningar?

– Oja. Vi har hittat en häftig mix och det gör att vi har fler dimension i vårt spel, vi är nog ganska obehagliga att ha att göra med. Det är sju matcher som ska spelas och över så många matcher blir vi väldigt svårslagna. Det är en jättetrygghet. 

Avslutningsvis. Under säsongens gång har Erik Forssell lyckats krydda truppen med två hemvändare från NHL i Pär Lindholm och Melker Karlsson, vad har deras inträde till laget gjort er?

Jättemycket, vi har fått en till dimension. De har gjort två kedjor ännu bättre, sen spetsat till powerplay. Det är ju också två människor att luta sig mot när det blåser, ytterligare ledargestalter i en väl fungerande grupp.

Faktaruta

Norran tar tempen på Oskar Nilsson inför slutspelet:

Hur höjer du tempen inför slutspelet? Jag försöker bara vara ännu noggrannare med förberedelser och vila. Sen ska jag verkligen försöka koppla bort mellan matcherna så inte göra för stora ändringar på mina rutiner.

Vad talar för guldjubel i Skellefteå? Mycket tycker jag, bred trupp med skickliga spelare. Många äldre som varit med förr och vi har bara vinnarskallar i vårt lag.

Vilka lag möts i SM-finalen? Det blir vi och Leksand. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!