"Från hjälte till persona non grata"

Det kan ta en evighet att bygga upp ett förtroende men det räcker med en sekund att förstöra allt. Är du nöjd med ditt beslut, Dylan?

Dylan Sikura blev den första spelaren i Skellefteå AIK:s historia att skriva på för en klubb i KHL efter Rysslands invasion av Ukraina.

Dylan Sikura blev den första spelaren i Skellefteå AIK:s historia att skriva på för en klubb i KHL efter Rysslands invasion av Ukraina.

Foto: Ola Westerberg

Ishockey2024-06-07 15:42
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 24 februari 2022 valde Ryssland att genomföra en fullskalig invasion av Ukraina och sedan dess har över 10 000 civila fallit offer, enligt International Rescue Committee, för den ryska armén. Barn som inte hunnit lära sig att gå har slitits från sina dödade föräldrar – föräldrar har tvingats begrava barn som inte ens lärt sig att säga "mamma".

Över tio miljoner människor, alltså en numerär lika stor som hela Sveriges befolkning, har sedan en av de mörkaste dagarna i modern tid tvingats fly från sitt Ukraina. Det är inte bara färgerna i flaggorna som förenar oss i Sverige med alla familjer på flykt.

De precis som vi har drömmar, känslor och familjer som betyder allt för dem.

Allt som de hade försvann i samma sekund som Ryssland valde att kliva över gränserna och när de första kulorna avlossades mot det ukrainska folket. Lika snabbt som tryggheten rycktes ifrån dem har Dylan Sikura nu gått från hjälte till persona non grata i Skellefteå.

Sedan invasionen har Ryssland uteslutits ur det mesta, bland annat FN:s människorättsråd. Om vi håller oss till idrotten har de även där hamnat utanför och i ishockeyn blev det nyss avslutade världsmästerskapet det tredje i följden där Ryssland inte tilläts vara med.

Svenska ishockeyspelare som valt att skriva på eller stanna kvar i KHL har inte heller fått ta på sig landslagströjan och på grund av sina val har flertalet spelare tappat status i Sverige.

Med all rätt.

Även om alla äger sina egna beslut går det utom mitt förstånd hur någon med ens en gnutta moral kan välja att fortsätta sin karriär i ett land där ishockeyn har sån stark koppling till armén – där krigsmakten som dödat över tio tusen civila och tvingat så många på flykt hyllas inför nedsläpp.

I Skellefteå AIK:s historia hade Dylan Sikura alltid kunnat bli ihågkommen som en hjälte för att han hjälpte föreningen till sitt fjärde guld. Han hade kunnat fortsätta karriären i Skellefteå, något båda parter var intresserade av, och fortsätta bygga på sitt arv, lägga till fler historier kring sitt namn i klubbens historia. Istället kommer från och med den 7 juni 2024 nu historieböckerna sakna ett namn.

undefined
Ukrainska städer har bombats av Ryssland sedan februari 2022.

Så, här kommer några rader direkt till dig, Dylan: 

Senast du gick ut på isen var det för att fira guldet i Skellefteå. Nästa gång du åker ut på isen kan det vara för att ställa dig i en Z-formation och hylla den ryska armén.

Hur kunde det bli så? Hur gick du från glädjespridaren som ville stanna i Skellefteå till att du hamnade där, är de ryska pengarna verkligen värt det?