En förlorad säsong. Ja, så var det faktiskt för Skellefteå AIK-damerna. De hade något riktigt bra på gång, och förutom en missräkning i protokollet var det en otroligt bra inledning på säsongen som försvann.
Redan säsongen före det var de starka. Men Modo i kvalet var alldeles för bra.
Då blev det tydligare än någonsin att det kvalsystem som just nu finns inte kommer att hålla för att utveckla svenska damhockey. För Modo gjorde en katastrofsäsong förra säsongen. Ändå riskerade de ingenting i form av att kunna åka ut.
Statistiken är slående. På de fem säsonger som gått sedan Riksserien blev SDHL är det bara ett lag som har åkt ur. Det var första säsongen, när Sundsvall åkte ut mot Göteborg. Förutom den senaste säsongen har Göteborg hamnat sist, men kvalat sig kvar.
Kritiken mot kvalet till SDHL har hörts tidigare. En kritik jag också delar. Glappet är för stort mellan högsta ligan och damettan.
För att utveckla en idrott behövs konkurrens. Konkurrens föds ur utmaningar.
Som läget är nu finns tio lag i Sverige som spelat i högsta serien fyra år i rad. I damettan norra, Skellefteå AIK:s serie, finns fyra lag. Två av dem är andralag till Luleå och Modo. Så har den serien sett ut sedan Skellefteå AIK startade upp ett nytt damlag inför säsongen 2017/2018.
Fyra lag som snurrar på varandra. Fyra lag som mött varandra gång på gång. Där Skellefteå AIK har vunnit serien varje år sedan de klev in igen. Där den första gången problem verkligen har uppstått är i kvalspelet, där nytt motstånd tillkommer.
Det är inte så här vi utvecklar idrott. Om det fortsätter så här riskerar vi att hela damhockeyn faller.
Förslaget som nu ligger på bordet, att de två bästa lagen i varje serie får möta annat motstånd, är ett stort steg i rätt riktning. Nya lag och nya spelmönster gör att det går att upptäcka svagheter i det egna spelet. Det innebär mer konkurrens, mer utveckling. Att lagen får chansen att se något annat gör att glappet mellan SDHL och damettan kan minskas betydligt. Det kommer att gynna sporten i sin helhet.
Alla mår bra av utveckling. När förslaget kan klubbas igenom i juni hoppas jag att det är den utvecklingen beslutsfattarna ser. För det finns en otrolig potential i damhockeyn att ta vara på – men om det inte görs något snart riskerar allting att falla platt.