Jonatan Berggren ser ut att bli kvar i Detroit

Den här veckan öppnar marknaden för spelare utan kontrakt i NHL. Där kommer inte Jonatan Berggren finnas med.

Jonatan Berggren, som fick sparsamt med speltid i NHL den gångna säsongen, ser ut att bli kvar i Detroit.

Jonatan Berggren, som fick sparsamt med speltid i NHL den gångna säsongen, ser ut att bli kvar i Detroit.

Foto: Jeff Curry

Ishockey2024-07-01 14:35

Anledningen är enkel: Detroit Red Wings har valt att behålla rättigheterna till den 23-årige forwarden, som under sin tid i Skellefteå AIK gjorde stort avtryck, framförallt under den senaste SHL-säsongen (2020/2021) där det blev 45 (12+33) poäng på 49 matcher.

Rättigheterna behölls genom att Detroit valde att ge Berggren ett så kallat "qualifying offer”. I kort betyder det att man i och med det inte låter spelaren i fråga (som är 27 år eller yngre) blir "free agent" och således finns tillgänglig att skriva kontrakt med valfri NHL-klubb.

Detroit valde att ge ett qualifying offer till, förutom Berggren, Lucas Raymond, Moritz Seider och Joe Veleno.

En spelade som däremot inte fick ett qualifying offer från sin klubb var Nils Lundkvist, 23-årige backen vars far, Niclas, är sportchef i Skellefteå AIK.
 

undefined
Viktor Arvidsson är en jagad spelare på NHL:s fria marknad.

Den fria marknaden (free agency) öppnar måndag 1 juli, klockan 18.00 svensk tid. En av spelarna som står utan kontrakt är Kusmarkssonen Viktor Arvidsson, 31 år, som stod för 15 (6+9) poäng på 18 matcher den gångna säsongen. Det under en säsong som på nytt var strulig för den hårt arbetande forwarden som återigen drogs med ryggproblem. Nu är Arvidsson skadefri igen och väntas gå till ett annat lag än Los Angeles Kings.

En som också letar ny klubbadress är en annan Skellefteå AIK-bekanting, nämligen Pierre-Édouard Bellemare, 39 år. Skulle han inte hitta en ny NHL-klubb att skriva på för så är AIK intresserade av fransmannen, det berättade GM Erik Forssell i Norrans hockeypodd Islossning. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!