Det har varit en turbulent höstsäsong för herrlaget. Kräftgång i tabellen, men där torsdagens seger mot Modo var mycket viktig, samt entledigandet av Robert Ohlsson har gjort att det har varit lite mer blåsigt kring Skellefteå AIK än vanligt.
Den ostabila samhällsekonomin har också adderat utmaningar, inte bara för AIK, utan för idrottsklubbar generellt.
Glädjande nog kan Fåhraeus konstatera att publiken kommer till hallen och stöttar laget. Publiksnittet är nästan lika högt som rekordsäsongen 13/14. Totalt har 5209 personer i snitt sett AIK:s hemmamatcher den här säsongen.
– Det finns flera svar till det. Det är Dels är det frukten av ett arbete som har pågått ett antal månader, dels känslan av och drivet Det är en känsla av att vi ska bli bättre på att fylla arenan. Vi ser att vi gör bra saker och jobbar även med att ändra kulturen här internt. Vi jobbar mer långsiktigt och har blivit bättre på att planera framåt lite längre frampå ett litet annat sätt och jobbar med mer planering.
Ändå har ni haft det tufft sportsligt, överraskad?
– Nej, egentligen inte. Hockeyintresset i den här stan är oerhört stort. Vem du än pratar med så har den personen jättebra koll på hockey. Tittar man sen på andra lag i SHL, finns det ser vi inte något tydligt samband mellan hur mycket publik som kommer och i relation till poäng i tabellen. För oss handlar om att vi ska erbjuda publiken en bra upplevelse. Det vi kan lova är en bra upplevelse och då ska vi leverera på det. Sedan ska vi försöka kommunicera det på ett bra sätt. ”Kom hit och kolla, du också!”
Ekonomin är en stor utmaning för all föreningsidrott, oavsett nivå. SHL är inte på något sätt ett undantag och nyligen blev det känt att Leksand är i en ytterst problematisk situation. Lokalt finns också exempel.
Clemensnäs HC har haft det kämpigt, hur ser du på det?
– Det är tråkigt och det är oroande. När det gäller bygdens lag behöver alla ha en vettig och utvecklande verksamhet. Vi har haft viss dialog med "Clemens" i den här frågan. Vi hoppas det går så bra att de kommer ur det här, säger Fåhraeus.
Ekonomin tar en stor plats bland samtalsämnen med tanke på dagens situation.
– Det är ju tufft på alla nivåer. Alla vill lite till. I hockeyettan har vi sett att många har det tufft, i hockeyallsvenskan är det också tufft. Patrik Sylvegård i Malmö säger att det är ett stressat de system. Oavsett vilket sitter vi och ständigt ser tittar över hur ska vi med vår ekonomi maximera vår verksamhet.
Hur ligger ni till?
– Vi krigar för att nå vår budget och nå ett resultat som är strax över plus, minus noll. Vi ska ju inte heller lägga pengarna på hög, även om jag som ekonom gärna ser att vi har ett stort eget kapital. Vad som har hänt är att resor och spelarlöner har ökat. Det är tufft att hantera. Det är ju vi och Luleå som reser mest. SDHL har ju också en utmaning på den punkten.
Fåhraeus har till viss del svaren på hur AIK ska hitta en bra väg fram genom snåren.
– Modellen i Skellefteå är att vara bra på att utveckla egna spelare av hög kvalité, det måste vi fortsätta att utveckla – varje dag – aldrig slappna av. Det är kostnadseffektivt och hållbart. Samtidigt ifrågasätter vi kostnader och vi försöker även våga ändra kulturen och testa nya saker. Då behöver man även ibland våga ta en kostnad.
AIK:s damer snittar 336 personer i snitt på hemmaplan. Det är femte bästa siffran i SDHL. Luleå är bäst med ett snitt på 1 122 personer.
Sett i hela Skellefteå är AIK:s damer tvåa i publikligan, efter AIK:s herrar. Skellefteå FF:s herrlag snittar 311 personer, Sunnanå SK:s damlag 228 personer och Clemensnäs HC:s herrar har 133 personer i snitt i Kopparhallen.
– Det är ändå en låg siffra. Vi behöver bli bättre på att leverera en upplevelse, men har inte riktigt en klar bra plan ännu. Vi pratar med andra klubbar, som Luleå, för att hitta en väg framåt. Vi har sagt till SDHL att vi ska satsa extra på fem matcher, där målet minst 500 åskådare. För att bli bättre kommer vi att behöva starta en apparat, men det är svårt att hitta balansen på hur vi ska bemanna och ha öppet fler kiosker, restauranger och barer. Det kräver samtidigt en kostnad och där har vi inte riktigt träffa rätt ännu. 1 000 personer per match borde vi kunna fixa, menar Fåhraeus.
Tränaren Robert Ohlsson blev entledigad för några veckor sedan. Ohlsson och AIK har enats och hittat ett avslut på samarbetet.
– Ja, vi har lagt det bakom oss och blickar nu framåt.
Innebär det att han tillhör er tills kontraktet går ut?
– Ja, uppgörelsen innebär att vi har ett avtal som går ut sista april. Ska han göra något annat fram tills kontraktet är avslutat, måste det godkännas av oss. När sånt här händer blir det turbulent. Det är viktigt att vi gör rätt för oss och att han gör rätt för sig. Vi har haft bra samtal och nu kan vi blicka framåt. Sånt här tar energi och är förstås ett tufft beslut att ta.
Ohlsson ska enligt flera uppgifter vara klar för Frölunda till kommande säsong. Kutym är att nya avtal brukar börja gälla från första maj. Flera källor gör gällande att Ohlsson avtal kommer att sträcka sig över de fyra kommande säsongerna.
Norran har sökt Robert Ohlsson för en kommentar.
FAKTA
Skellefteå AIK
Snitt på hemmaplan (seriespel)
Herr: 24/25: 5209 personer (12:a i SHL).
Herr: 23/24: 4943.
Herr: 22/23: 4936.
Bästa säsongen: 13/14: 5225.
Dam: 24/25: 336 personer (femma i SDHL).