Johan Hemlin har ett ständigt tufft schema och är ofta på resande fot. Den här onsdagskvällen är han på besök i Skellefteå och han brukar besöka arenan med jämna mellanrum under säsongen.
2014 blev han anställd som den första sportchefen i ligaorganisationen SHL. Ett stort uppdrag med många utmaningar.
– Alltid en förmån att jobba med hockey. Just nu är det extra roligt att åka omkring och följa slutspelet. Jag har ju förmånen att kunna handplocka matcher i det här skedet. Jag var i Örebro här om dagen och nu är jag här. Sedan får jag se var jag ska åka. Just nu är det lite lugnare och jag brukar träffa coacharna, domarna och domarkontrollanterna. De stora mötena brukar man ju inte ha vid de här tillfällena.
Vad gör en sportchef i SHL-kontoret?
– Det skulle kunna sammanfattas i tre uppgifter: att företräda SHL-klubbarna rent sportsligt mot externa samarbetspartners, som ishockeyförbundet, spelarfacket, NHL och så vidare. Den andra uppgiften är att stötta klubbarna med allt från avtalsfrågor, tolkningar eller statistik. Den tredje uppgiften är kravställan. Det gäller att se till att det vi har kommit överens om följs av alla de olika klubbarna.
Det är en stor utmaning under en säsong att se till att upprätthålla balansen, då klubbarna både är samarbetspartners å ena sidan och å andra sidan vill besegra varandra på isen.
– Du har sportchefer och tränare som står sig själv närmast och vill vinna, du har domare med bedömningar och utvisningar. Du har ett situationsrum och en anmälningsfunktion. Lägger man ihop allt det där representerar jag väldigt många delar mot varandra. Där måste man var lyhörd, ha lite balans, lite diplomati ibland, men gäller också att förstå att vi alla sitter i samma båt ihop. Det handlar även om att ha lite empati.
Vad är största utmaningen för SHL i dag?
– Det gäller att hålla högsta möjliga kvalité för det går inte att lura publiken. Kvalité innebär skickliga spelare, jämn tabell och hög utförandegrad på det vi gör. Sedan vill vi kunna locka mesta möjliga publik till arenorna. Vi slog publikrekord i år och det är ju ändå ett kvitto på det vi gör. Sedan vill vi ha tillväxt och då syftar jag inte bara på SHL, utan även på dam– och ungdomssidan.
Hur ser du på att klyftorna är så stora inom hockeyn. Skillnaden mellan SHL-lagen och de övriga blir allt större?
– Jag håller inte riktigt med. Ser man till Europa har vi den klart starkaste andraligan och den sportsliga skillnaden är inte stor. Det är ju många av lagen i hockeyallsvenskan som knackar på dörren varje år. Det är ganska ovanligt.
Men om du blandar in hockeyettan-lagen blir ju skillnaden stor?
– Där tror jag vi som liga skickar ned ganska mycket pengar och även ger till förbund. Tillskott kanske inte alla känner till. I dag är vi stora finansiärer till både SDHL, NDHL, hockeyallsvenskan och förbundet. Det är ju många som tittar på de centrala medlen och lägger fokus på där, men de uppgår ju bara till 30-40%, resten jobbar ju klubbarna in själva.
SHL och sporten hockey är på många sätt välmående. Med tanke på hur jämnt det har varit i både ligan och slutspelet har debatten kring att utöka SHL vuxit på slutet.
Kan det vara på gång att utöka ligan igen?
– Jag får den frågan ganska ofta. Vi kommer att utvärdera systemet under säsongen 2023/24 med alla klubbar, men i nuläget finns inga planer utan det är enskilda klubbar som ger sken av vad de tycker.
Skellefteå AIK har varit en av de mest framgångsrika klubbarna under 2000-talet och det Hemlin fått erfara både i nuvarande roll, men även som sportchef i Linköping. SHL:s sportchef är imponerade över klubbens arbete.
– Skellefteå AIK har ju under många år gjort det väldigt bra. De får ut mycket hockey för den investering man gör. Erik (Forssell, general manager) och Nicklas (Lundkvist, sportchef) har väldigt bred kunskap som sträcker sig långt utanför a-lagshockeyn. Det är inte alla klubbar som har det så förspänt. Kan man år efter år pumpa fram egna talanger och vara med och slåss om medaljerna varje år skulle jag aldrig ändra på den strategin.