Efter den avbrutna säsongen – AIK siktar uppåt igen

Det är ett halvår sedan Skellefteå AIK:s damlag spelade match sist. Men i stället för att deppa har den förlorade säsongen blivit motivation till den nya – där ett nytt serieupplägg kan införas. "Jag tycker att allt det här arbetet har varit värt all tid och möda, för det bidrar förhoppningsvis till något bra", säger team managern Ulrika Dahlgren.

"Många fick mersmak på känslan vi hade och att vi hade något på gång", säger team managern Ulrika Dahlgren.

"Många fick mersmak på känslan vi hade och att vi hade något på gång", säger team managern Ulrika Dahlgren.

Foto: Johanna Salo

Ishockey2021-05-22 09:45

I november pausades all idrottverksamhet under elitnivå. Beskedet var att Skellefteå AIK:s damlag, som spelar i den näst högsta damserien, inte fick fortsätta träna i grupp eller spela matcher. 

Laget inledde alternativa lösningar, med fysträning utomhus i mindre grupper. Allt för att vara förberedda inför en eventuell uppstart av serien.

Någon omstart blev det aldrig. Säsongen 2020/2021 avslutades med blott fyra matcher på kontot.

Det har gått ett halvår sedan den sista matchen fick spelas.

Hur är läget i laget just nu?

– Det är riktigt bra. Vi kommer från en säsong där vi stod redo och extremt motiverade för att ta klivet upp till SDHL. Det såg vi också spelmässigt de första matcherna, att vi har tagit kliv i utvecklingen. Men då föll allting, berättar Ulrika Dahlgren, team manager för damlaget, och fortsätter:

– När det slutgiltiga beskedet kom att säsongen avslutades hade man kunnat tänka sig att luften skulle gå ur spelarna, men beskedet var ändå väntat och i stället växte det fram en jäkla motivation och drivkraft av det. Många fick mersmak på känslan vi hade och att vi hade något på gång.

undefined
"Många fick mersmak på känslan vi hade och att vi hade något på gång", säger team managern Ulrika Dahlgren.

Laget har nu dragit igång den officiella försäsongsträningen, och förlängningarna har rullat in på löpande band. Och lagbygget ligger bra till, enligt Dahlgren.

– Det känns stabilt just nu. Vi har förlängt med en bas av spelare, för att sedan kunna värva in lite spetsspelare. Samtidigt har vi en bred dialog med nya spelare, både svenska och utländska. De skulle tillföra viktig erfarenhet, men också lite extra tyngd till vårt lag, säger hon.

Samtidigt är det en tuff situation att förhandla i. Coronapandemin ställer till det på många sätt, ett av dem är att damspelare ofta behöver ett jobb vid sidan av hockeyn.

– Förra året fick vi en försmak på covid-situationen och anade då att det skulle uppstå utmaningar gällande att värva spelare. Det har visat sig extra tydligt inför den kommande säsongen. I fjol var det kanske något lättare, men i år är det fler som är tveksamma till att flytta på sig. Även om det finns hopp med vaccinet så är det en trygghet att veta vad man har i form av jobb och arbete. Därför vill vi försöka bidra på alla sätt vi kan.

undefined
Skellefteå AIK:s säsong 2020/2021 blev bara fyra matcher lång.

Medan Skellefteå AIK förbereder sig för fullt för den kommande säsongen är också förslag på förändringar av serieupplägget framtagna. 

I dagsläget finns fyra damettan-serier, baserade på geografi. Det bästa laget från varje serie går vidare till SDHL-kval. Men det är en struktur som inte är helt okomplicerad.

– Det är en fråga om har funnits med och som jobbats med genom åren, men förändringar tar lång tid att jobba in, säger Dahlgren.

Representanter från samtliga 19 damettan-klubbar har tillsammans jobbat fram förslaget, som innebär att de två bästa lagen i damettan-serierna får nytt motstånd. Upplägget kan liknas vid hockeyettan, som efter jul blir allettan.

– Det har gjorts ett gediget arbete. Där har vi de i styrelsen för projektet att tacka, som har gjort det stora arbetet med att försöka driva igenom den här förändringen. Nu sitter man med hoppet om att förslaget ska klubbas igenom. Det låter jättepositivt, men det är inte helt klart ännu.

undefined
"Nu sitter man med hoppet om att förslaget ska klubbas igenom", säger Ulrika Dahlgren.

Vad skulle det betyda för er i Skellefteå AIK om förslaget går igenom?

– För oss skulle det betyda oerhört mycket, det skulle bli betydligt fler matcher. Norra serien innebär alldeles för lite matcher när serien bara har fyra lag. Vi har därför fyllt ut med flera bra matcher mot våra egna U15- och U16-lag, men också lokala lag som Clemensnäs och SK Lejon för att vara i rätt matchtempo. Det kommer vi vilja fortsätta med även efter en serieförändring. Men det handlar också om att det är en utmaning att inte bara möta Björklöven och Luleå. Även om det är bra lag får vi också chansen att möta på annat motstånd. Det kommer vara tufft och vi kommer behöva vara förberedda på ett helt annat sätt.

Sedan tidigare har kritik riktats mot kvalsystemet upp till SDHL, där glappet mellan damettan och högsta ligan har varit för stort. Ulrika Dahlgren uttrycker att någon slags förändring måste till, och påpekar att detta förslag kan vara ett steg på vägen.

– Man kanske behöver se över systemet ännu mer, men det här är ett steg i rätt riktning. Det får inte vara så att SDHL blir som en gjuten serie. Just nu känns det som att det går att ta sig till kvalet, men inte att ta sig in där. Det gör ju att SDHL-lagen är ohotade, säger hon och lägger till:

– Det finns ingen annan väg att gå. Man måste göra det här och få till en förändring för att man ska kunna närma sig lagen i SDHL.

Beslutet om en förändring i seriesystemet kommer att tas i juni. Men oavsett hur beslutet faller är hockeyabstinensen stark i Skellefteå AIK.

– Vi är taggade, och vi kommer vara förberedda för att kämpa om en plats i SDHL igen, avslutar Ulrika Dahlgren.

FAKTA

Skellefteå AIK:s truppläge just nu

Målvakter:

Miranda Dahlgren.

Julia Nilsson.

Backar

Lovina Johansson.

Liv Jonsson.

Amanda Brännström.

Lisa Berg.

Lova Falkman.

Forwards:

Alva Bergström.

Lina Boström.

Vilma Granlund.

Cecilia Brännström.

Line Grahn.

Laura Lerchová.

Ellen Löfgren.

Evelina Arvidsson.

Ronja Danielsson.

Kharma Pavval.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!