Del 3: Blir legendar i Schweiz – vinner fyra titlar på sex år

Åren i Skellefteå blev en framgångsrika, men framförallt en språngbräda. John Slettvolls nästa drag i karriären var utmärkande. Med hyfsad skoltyska i bagaget, flyttade han till det italienska minoritetsområdet i södra Schweiz. Där kom att han utveckla landets hockey på ett sätt, som gör att han än i dag är välkänd där. Här kommer den tredje delen hur tränaren hamnade i Schweiz och hur allt idéer tog Lugano till en ny nivå.

John Slettvoll tillsammans med Kent Johansson i Lugano. Året är 1983 och Johansson är Johns favoritspelare.

John Slettvoll tillsammans med Kent Johansson i Lugano. Året är 1983 och Johansson är Johns favoritspelare.

Foto: BILDBYRÅN

Ishockey2024-12-29 21:00

Under fjärde säsongen, år 81/82, i AIK började Slettvoll känna en mättnad.

– Sex år som tränare och 12 år som spelare på elitnivå. I 18 år hade jag rest runt i samma hallar. Jag kände en längtan efter att göra något helt nytt.

I januari började tränaren att undersöka vilka möjligheter som fanns.

– Då ringde jag ”Fisken” Ohlsson. Vi hade byggt en relation då han var tränare i AIK. Han var förbundskapten i Schweiz och hörde mig för att höra hur det fungerade. Jag hade egentligen inte så stor koll.

Ohlsson lyfte upp Rapperswil och lite senare nämnde han Lugano. En stad som inte var obekant för Slettvoll.

– Jag hade åkte igenom Lugano som 17-åring i början av 60-talet. Min kompis kallade det för ”staden med palmerna” och jag funderade: ”Men spelar de hockey där”, säger John och fortsatte

– Fisken berättade att det var en byggmästare som drev laget. Han hade god ekonomi, men framförallt var han väldigt sugen på att vinna. Samtidigt var det väldigt kaotiskt och vid den här tiden, var de på väg att sparka en tränare. Då sa jag, halvt på skämt, att det här är ju en situation där jag skulle kunna komma in och vända alla i rätt riktning.

Det gick ett par månader. 

– En lördag, klockan 9.03, ringer telefonen. Jag funderade vem som ringde och störde min sovmorgon. Det var en mörk röst i telefonen, som på bruten engelska undrade om jag var ”Mr Slettvoll”. Frågan kom om jag var intresserad av att träna HC Lugano.

undefined
Slettvoll kom att vinna fyra titlar och gå till sex raka finaler under sin tid i Lugano.

Det var byggmästaren, Geo Mantegazza, i den andra luren, som öppnade konversationen.

Spännande locktoner, men med två barn och ett lag långt utanför Sverige var ett beslut inte nära. Elisabeth hade även kvar två år på lärarhögskolan.

Ett fysiskt möte med Mantagazza och topparna i HC Lugano bokades i Karlstad inför säsongens sista match. Slettvoll förklarade att när de landade i Stockholm, skulle de behöva byta och ta ett inrikesplan.

– Då sa han: ”I come with my own plane”. Jag glömmer det aldrig.

Allt tycktes gå som planerat.

– Det var ett litet hotell vi bodde på. I den lilla lobbyn satt tre män och väntade. Jag förstod att det var dom. Det var ingen som visste om att vi skulle ses. 

Slettvoll började prata med Geo Mantegazza och ledningen, men var tvungen att avbryta för att göra en sista taktikgenomgång. Matchen var ändå utan betydelse för AIK. 

– Jag sa vänligt, men bestämt att jag var tvungen att skynda mig till taktikgenomgången. Så jag tog trapporna upp till rummet där vi skulle ses. Det var långa och snabba steg. Senare har jag fått höra att det var då Mantegazza bestämde sig för att skriva kontrakt med mig. Han menade att om man är så ambitiös att man passar tiden till ett taktikmöte för en match som inte har betydelse, då har man ett värde.

undefined
John Slettvoll tillsammans med Kent Johansson i Lugano. Året är 1983 och Johansson är Johns favoritspelare.

Efter matchen mot Färjestad blev det ett nytt möte. Slettvoll satt med Mantegazza fram till tretiden på morgonen. Tränaren hade förberett frågor för att bilda sig en uppfattning och klubben och staden. 

Fyra dagar senare ringde ett nytt samtal från Schweiz. 

– De ville att jag skulle komma ned, men jag gjorde klart att jag inte kunde bestämma något. Jag åkte ned dit i tre dagar. När jag kom hem, hade jag skrivit på, säger Slettvoll och log.

Tiden i Lugano kom att bli något utöver det vanliga.

– Jag kom ju dit med en hel portfölj från Skellefteå, säger Slettvoll.

undefined
Året är 1986 och svenskar är allt vanligare i Lugano. Här är Slettvoll flankerad av Kent Johansson och Mats Waltin.

Efter att ha byggt upp en grund under de två första säsongerna – blev det sedan sexa raka finaler och fyra mästerskapstitlar. Tränaren bröt ny mark med allt från hur Lugano tränade, på och utanför isen – till spelsystemet. Det var också första gången som ett hockeylag i det italienska området vann en titel.

Schweiz är ett litet land, som har en blandning av kulturer. Lugano tillhör den italiensk-schweiziska delen och är en tydlig minoritet i landet. Medan den största kulturen, den tyska, omfattas av fem miljoner människor, medan kantonen med Lugano omfattas av mindre än en halv miljon människor.

Att Lugano kunde vinna en titel i en stor sport som hockey, förändrade hela regionen på ett positivt sätt.

Vem är den bästa spelare du har tränat?

– Sett till meriter är det Igor Larionov. För egen del är det Kenta Johansson. Vi hade ganska samma syn på hur allt skulle fungera.

undefined
Igor Larionov är den bästa spelare som Slettvoll har tränat. Larionov kom från NHL till Lugano.

Äventyret i Schweiz blev långt, totalt 16 år. Framgångarna gjorde att Slettvoll både var förbundskapten för Schweiz J20-landslag och a-landslag. J20-landslaget tog han upp till a-divisionen och a-landslaget tog han till en sensationell semifinal i VM.

Det har gått tre timmar. Ändå har John bara hunnit berätta ett axplock av episoder från tränarlivet. Han är inskriven i historien som en av de svenska tränare alla kategorier, som har gjort störst påverkan utomlands.

Där bröt han mycket ny mark och är i dag allmänt ansedd som en legendar i Schweiz. Tränaren är större där än i Sverige.

15:e november fyllde John 80 år, men tidens tand har varit skonsam mot hockeyprofilen.

Vad gör du i dag?

– Det jag har gjort under de senaste åren, ägnat mig åt familjen. Jag och Elisabeth har ju varit ihop sedan 1965. Sedan är det ju flera barnbarn. Saga håller på med ridning och där brukar jag vara med och titta. Sen har hon börjat med friidrott. Sen är det lite att hjälpa till och annars bara umgås.

Du är vid 80 år, men vid god vigör!

– Ja, det får jag säga jag är. Jag har ju alltid tränat, men sen måste man ha lite tur också. Det kändes ändå konstigt, det där med åttan. Jag kommer ihåg när mamma fyllde 80 år, 1996. Och nu är jag där. Ålder har aldrig något som har stört mig.

Här kan du läsa de två första delarna:

Del 1: Det stora sveket

Del 2: Karriärens viktigast tid – åren i Skellefteå AIK

FAKTA

John Slettvoll

Född: 1944

Familj: Frun Elisabet, barnen Joakim och Johanna, barnbarn.

Meriter som tränare:

1977/78: Björklöven till elitserien

1980/81: Vinner serien med Skellefteå AIK

1985/86: Mästare med Lugano

1986/87: Mästare med Lugano, finalspel Europacupen

1987/88: Mästare med Lugano 

1988/89: Final med Lugano

1989/90: Mästare med Lugano

1991/92: Final med Lugano

1991/92: Schweiz a-landslag till semifinal i A-VM.

1992/93: Schweiz U20, till a-gruppen

1999/00: Björklöven till elitserien

Aktuell: Fyllde nyligen 80 år och blickar tillbaka på en tränarkarriär som har gjort stort avtryck i både Västerbotten och i Schweiz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!