Därför kommer Clemens att ha potential att lyfta

Skellefteå och Ursviken har ett Hockeyettan lag på nytt. Med all respekt för hur kul Hockeytvåan bitvis har varit de här två säsongerna, har det ändå varit en avsaknad av hockeyettanlag här i stan med omnejd. Välkommen tillbaka Clemensnäs, jag tror ni har potential att stanna för lång tid framöver.

Clemensnäs HC jublar

Clemensnäs HC jublar

Foto: Jörgen Bergqvist

Ishockey2023-03-22 09:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Clemensnäs hockeyhistoria är väldigt rik. En period under 70-talet var Ursvikslaget till och med kommunens starkaste lag. Under 80-talet var laget i topp på dåvarande division 1, som var andraliga. En säsong tog Clemens till och med steget upp i dåvarande Allsvenskan och hemmamötet mot Frölunda, i mitten på 80-talet, har gällande publikrekord.

Säsong 94/95 besegrade Clemensnäs Skellefteå AIK i en match som det pratas än i dag. AIK hade chansen att sluta tvåa och ta sig till Superallsvenskan, men Clemensnäs spelade bort AIK. Laget vann med 4–3 och det pratades om att segermålet egentligen var en offside.

2012 var kassorna tomma och laget flyttades ned i division II. Där har laget huserat i elva år, men under tiden fortsatt vara en varm och familjevänlig förening. Sakta har föreningen byggt sig allt starkare och till hösten ska ett nytt kapitel i historien skrivas, efter den smått fantastiska kvalserien som "Clemens" vann till slut.

Potentialen ser lovande ut. Det ser bättre ut än vad det gjorde för SK Lejon, som spelade i Hockeyettan åtta säsonger mellan åren 2013-2021. Laget var ständigt på fallrepen och även om det fanns ett överflöd av passion, följde aldrig marknads– och ekonomisidan med.

År efter år genomförde laget säsongen med lägst budget av alla 40 lag i Hockeyettan. Det finns ingen hållbarhet i det, även om föreningen, styrelsen och ledarna var skickliga att trolla med knäna emellanåt. 

En av många utmaningar var att Lejon kanske var för nära AIK. Clemensnäs finns i ett eget litet lokalsamhälle, med en egen hall och väldigt självständig styrning. Dessutom med en blomstrande verksamhet, där föreningen har knutit till sig väldigt kompetenta personer till organisationen.

I den blomstrande juniorsidan finns Johan Ramstedt, som har varit med och spelat upp lag tre gånger till SHL. Fredrik Lindgren, med 20 elitsäsonger på meritlisten har en kombinerad sälj- och sportchefsroll. Sedan finns assisterande förbundskaptenen, Stefan Klockare, med kring juniorsidan och som bollplank.

Steget upp till Hockeyettan är stort. I praktiken lämnar man en hobbyverksamhet för att gå upp i en elitverksamhet. Kravbilden är största skillnaden, där träningsdosen och kvaliteten går upp markant, samtidigt som den ekonomiska ersättningen är väldigt begränsad. Merparten spelar i en situation där det inte handlar om att gå back på.

Vi fick ändå lära oss under pandemin att Hockeyettan är en proffsliga. Ligan är också det mest naturliga steget för ambitiösa juniorer att utvecklas i. De har under lång tid flyttat från Skellefteå kommun, men har nu ett spännande ställe att stanna på.