Tio lag är med i leken och efter 18 omgångar går hälften vidare till allettan efter jul. Sporten på NSD, Kuriren, PT och Norran presenterar här lagen i tur och ordning efter hur vi tror att serien ska sluta – men kampen kring strecket lär bli oerhört tuff.
Håkan Stridbloms (NSD och Kuriren) tips: 1) Bodens HF, 2) Hudiksvall, 3) Sundsvall, 4) Piteå, 5) Kiruna IF, 6) Clemensnäs, 7) Strömsbro, 8) Kalix, 9) Örnsköldsvik, 10) Vännäs
Micke Lindgrens (PT) tips : 1) Hudiksvall, 2) Boden, 3) Piteå, 4) Sundvall, 5) Kiruna, 6) Strömsbro, 7) Kalix, 8) Clemensnäs, 9) Örnsköldsvik, 10) Vännäs.
Adam Savonens (Norran) tips: 1) Hudiksvall, 2) Boden, 3) Sundsvall, 4) Piteå, 5) Kiruna, 6) Kalix, 7) Clemensnäs, 8) Strömsbro, 9) Örnsköldsvik, 10) Vännäs.
Här nedan följer en kortare genomgång av lagen i hockeyettan Norra.
BODEN
Förra säsongen: tvåa i grundserien, femma i allettan, utslaget i semifinal mot Hudiksvall (0–3).
Medelålder i truppen: 24,2.
Det råder höga förhoppningar och förväntningar på årets Boden med nye tränaren Joakim Fagervall vid rodret. Har värvat en spännande målvakt i Hugo Haas, en 22-åring från Tjeckien. På backsidan blir definitivt Isak Pantzare mest intressant att se i återkomsten till Norrbotten. Pantzare har fem säsonger i allsvenskan och spelade även med Piteå innan dess.
Offensivt sett är tvillingarna Joel och Max Wahlgren kvar liksom övriga forwards som producerade mest ifjol vinter. Sist men inte minst lyckades Boden vinna kampen om Kalix skyttekung Emil Lindblom – hela 61 poäng förra säsongen.
KIRUNA
Förra säsongen: femma i grundserien, tia (sist) i allettan.
Medelålder i truppen: 24,6.
IF är nu Kirunas enda lag i ettan sedan AIF drog sig ur för att börja om i tvåan. Många hoppas på ett starkare Kiruna i år. Till att börja med måste den viktiga målvaktssidan visa sig stark. Nye ukrainaren Artur Ogandzhanyan spelade i landslaget för tre år sedan och kan bli ett fynd – men har varit lite svajig under försäsongen.
Kiruna har seriens i snitt äldsta lag, faktiskt hygglig erfarenhet på backsidan där 32-årige Philip Kemi blir nyckelspelare. Defensivt tillskott har kommit i Eddie Ahlmark, storväxt finländare. Framåt lär de rutinerade finländarna Matias Mustonen och nye Teemu Siironen producera en hel del. Kiruna brukar vara ett mittenlag och vill vara med och fajtas om en plats i allettan och visst finns chansen men det blir tufft.
KALIX
Förra säsongen: sjua i grundserien, tvåa i vårserien, utslaget i kvartsfinal mot Piteå (0–3).
Medelålder i truppen: 22,8.
Kalix fick trubbel med ekonomin inför förra säsongen och mönstrade ett sämre lag som missade allettan. Tveksamt om det ser så mycket ljusare ut i år. Det är oerhört viktigt för Kalix att 34-årige backklippan Johan Pettersson håller sig frisk, en av ligans toppspelare i så fall med massor av speltid i Kalixtröjan. I övrigt några oprövade kort på backsidan.
Framåt har laget tappat fjolårets skyttekung Emil Lindblom till Boden. Hans tunga 61 poäng går inte att ersätta av en enda spelare. Däremot har Kalix värvat fyra utländska forwards – två kanadensare och två amerikaner – som förstås kan bli riktiga injektioner för Kalix. Räcker det till allettan? Svårt, men inte alls omöjligt om importerna levererar.
PITEÅ
Förra säsongen: trea i grundserien, trea i allettan, sexa i allsvenska kvalserien.
Medelålder i truppen: 22,5.
Många nya spelare den här säsongen, målvaktsparet är dock detsamma och stabilt. Fredrik Granberg och Alexander Popovic är två viktiga värvningar på backsidan. Framåt gäller det att ersätta de 160 poäng som tappade topptrion Isaksson, Högberg och Yliviainio svarade för förra säsongen. Men det finns poängpotential i flera egna som är kvar samt nya Tommi Niskanen, Carl Holmner Härgestam, Gustav Marnetoft och Linus Hedman.
Som helhet en riktigt spännande nystart, på förhand kanske inte riktigt lika vasst lagbygge som senaste året, men troligen ett lag som kommer att växa mer ju längre säsongen går.
CLEMENSNÄS
Förra säsongen: etta i tvåans grundserie, etta i kvalserien till ettan.
Medelålder i truppen: 23,1.
För bra för tvåan men för dåliga för ettan. Så har det ofta sett ut för Clemensnäs genom åren. Men inför den här återkomsten i ettan känns det som att Clemensnäs har något bättre på gång än tidigare. Arvidsjaursonen och Skellefteå AIK-ikonen Fredrik Lindgren är sportchef och verkar ha fått ihop ett slagkraftigt gäng. Ett litet frågetecken måste vi kanske ändå sätta för målvaktssidan i det här läget.
Fem av spelarna i Clemensnäs har ett förflutet i Piteå Hockey, bland andra backen Ludwig Stenvall och forwarden Ludvig Warg. Precis som för ett par andra lag i serien talar tiden för att nykomlingen från Skellefteå ska bli bättre ju längre säsongen lider. Träningsmatcherna har sett hyfsat bra ut.
HUDIKSVALL
Förra säsongen: Etta i grundserien, tvåa i allettan, femma i allsvenska kvalserien.
Medelålder i truppen: 24,0.
Hudiksvall är alltid ett toppat topplag som många trodde skulle spela i allsvenskan vid det här laget. Men tre raka kvalserier har inte gett något uppfyllt mål, även om det har varit ytterst nära. Därför tar klubben nya tag igen med ett lag som faktiskt ser ännu bättre ut än tidigare år. På pappret till och med seriens bästa, men det gäller ju att få ihop alla delar också.
Hudiksvall har bland annat spöat haussade Brödernas/Väsby två gånger i höst. I truppen finns två duktiga spelare med ett förflutet i Piteå – backen Hannes Lindström och forwarden Henrik Olsén. På förhand känns det som "Glada Hudik" får gå ett race om seriesegern med Boden.
SUNDSVALL
Förra säsongen: fyra i grundserien, sjua i allettan, utslaget i semifinal mot Kalmar (0–3).
Medelålder i truppen: 21,7.
Efter många hyggliga år i allsvenskan började Sundsvall få ekonomiska bekymmer och säsongen 2019-2020 började klubben om i division 2. Efter det blev det några mellanmjölkiga år innan laget lyckades ta sig till allettan ifjol. Nu är det många som tror på ytterligare ett lyft för ett hungrigt och talangfullt Sundsvall som kommer till spel den här säsongen.
Johan Lindholm är ett viktigt nyförvärv, har återvänt till Sundsvall efter två säsonger i Hudiksvall. Som brukligt är Sundvall ett lag som nyttjar sin fysisk men har tappat Gustav Marnetoft till Piteå. Laget känns lite svårbedömt men bör absolut ha kapacitet att kämpa om biljetterna till allettan.
STRÖMSBRO
Förra säsongen: fyra i (östra) grundserien, sexa i allettan.
Medelålder i truppen: 22,5.
Det var inga glada miner i Strömsbro då laget placerades i den norra serien med väldigt långa resor som följd i jämförelse med tidigare år i östra ettan. Och att hantera det som lagen i norr är vana vid kan bli lite knepigt för Gävlegänget. Blir det allettan igen för Strömsbro? Ja, om de vänjer sig med resorna och allt vad det innebär med återhämtning.
Laget har en riktigt stabil sista utpost i Victor Eriksson som var en av allettans bästa i vintras. På forwardsidan har Strömsbro fått behålla lagets fem bästa poängmakare från ifjol vinter, det ger en välbehövlig trygghet. Men ärligt talat hade laget ingen vass offensiv då. På backsidan har det skett några förändringar som är svåra att sia om, kanadensaren Philippe Caron är en av de nya. Defensiven var dock helt okej redan under förra säsongen.
ÖRNSKÖLDSVIK
Förra säsongen: tia i grundserien, åtta i vårserien.
Medelålder i truppen: 21,0.
Övik har ett imponerande lagbygge på så sätt att Axel Ekstrand är äldst av alla, 24 år och den enda spelaren i laget som inte är född på 2000-talet. Unga Övik får förstås slå ur underläge men det är en spännande satsning med spelare som lär växa några storlekar under säsongen. För Övik börjar den inte på allvar förrän efter jul då ambitionen är att slippa kval.
Felikx (jo han stavas så) Olsson får svettas ordentligt i målet och Oskar Byström får dra ett tungt lass på backsidan. Tre av de fyra bästa poängplockarna från ifjol vinter är borta. Jakob Lundberg får ta ännu mer ansvar i årets poängjakt. Men om spelarna är unga har Övik mycket rutin i båset med tränaren Per-Åge Skröder.
VÄNNÄS
Förra säsongen: åtta i grundserien, nia (sist) i vårserien, tvåa i kvalserien till ettan.
Medelålder i truppen: 21,7.
Adjö – och välkommen tillbaka. Vännäs missade kvalet och åkte ut till tvåan i våras då Clemensnäs lyckades vinna kvalfajten. Men efter att Teg tackat nej till platsen i ettan under sommaren fick Vännäs chansen igen. Det gjorde att klubben tappade tid i jakten på ett lagbygge men Vännäs kan så här vid seriestart ändå mönstra ett lag som är lika bra i år. Osäkert om det räcker till att undvika ett kval.
Mest intressant är 18-årige jättetalangen i målet, Melker Thelin, som Björklöven har lånat ut. En kille som är draftad för Arizona Coyotes i NHL. Några hyggliga backar har tillkommit och Oscar Frestadius från Teg blir viktig i poängmakandet. Men Vännäs lär få kriga i botten.
.