Coronaspridning i Luleå och Skellefteå efter derbyt

Föreningarna diskuterade in i det sista att ställa in hockeyderbyt i mars mellan Luleå och Skellefteå. Men matchen spelades. Enligt vad Sporten erfar har klubbarna fram till idag tvingats räkna in över tjugotalet spelare och ledare som tros ha varit coronadrabbade.

Luleå och Skellefteå spelade den sista SHL-omgången i mars mot varandra utan publik.

Luleå och Skellefteå spelade den sista SHL-omgången i mars mot varandra utan publik.

Foto: Robert Nyholm/TT

Ishockey2020-08-26 17:34

– Vi vet ju mycket mer om allt runt omkring idag, men visst var det bra att just den matchen spelades utan publik, säger smittsskyddsläkaren Anders Nystedt.

Det bestämdes tidigt att sista SHL-omgången skulle spelas utan publik. Frågan in i det sista var ändå om derbyt mellan Luleå och Skellefteå, 12 mars, skulle spelas överhuvudtaget. Klubbarna diskuterade saken enligt vad PT erfar. Luleå vann med 2–0 i ett derby där Skellefteå ställde över spelare. Flera av lagets spelare och ledare var långt ifrån kuranta.

– Vi har inget känt fall i föreningen eftersom ingen har testats för corona, sa Skellefteås läkare Erkki Venäläinen i en intervju i tidningen Norran strax efter säsongens abrupta slut i våras:

– Det har att göra med att alla är relativt unga och inte i någon riskgrupp. Men i det läget som vi är i har vi varit noga med att följa de allmänna restriktionerna vilket lett till frivillig isolering och att alla som varit sjuka har stannat hemma två extra dagar efter att man varit symptomfri. Så om någon varit smittad är bara spekulativt, fortsatte Veneläinen.

Och spekulationerna fortsatte:

– I februari hade jag en tung vecka efter landslagsuppehållet. Spelade halvkrasslig och efter det hade jag lite problem med luktsinnet. Men svårt att säga om man hade corona eller inte. Men man kan ju misstänka att det var så, sa Skellefteåbacken Jonatan Pudas till Norran.

I dag hävdar en källa inom klubben att 15 spelare och ledare sedermera konstaterats smittade. En annan att numerären var 19 personer.

Hur smittsam covid-19 är vet de flesta vid det här laget och Luleå Hockey fick också sin hemska släng av sleven.

– Ja, några i gruppen har varit drabbade. En del mer och andra mindre. För min del tappade jag smak och luktsinne och var sjuk under en dryg vecka till fjorton dagar, efter sista matchen, berättar Karl Fabricius.

Niklas Olausson fanns också med i skaran drabbade.

– Var riktigt sjuk under ett par veckor. Tappade lukt och smaksinne. Sedan har testerna inte bekräftat att det var covid-19, men jag tror i alla fall det, säger Olausson.

Säsongens suverän Luleå Hockey höll en låg profil i svallvågorna under diskussionerna om slutspel längre fram eller ej. Tankarna från många inom klubben och även från andra runt om i hockey-Sverige riktades istället under många veckor till en person verksam inom Luleå Hockey som i respirator till slut betvingade sjukdomen.

Vårvinterns fotbollsmatch i Champions League mellan italienska Atalanta och spanska Valencia beskrevs som den främsta orsaken till de explosionsartade covid 19-utbrotten i norra Italien och nordöstra Spanien. En häxkittel och en smitthärd under öppen himmel. Ishallarna i Sverige är stängda byggen.

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt har bra koll på vad som hände före och efter det där sista norrderbyt i SHL.

– Efter Luleås sista hemmamatch – innan derbyt – fick vi in några fall. Det vet vi, berättar han.

– Hur det kunnat bli med fullsatt på publikplats i en ishall i ett derby är förstås bara spekulationer, men med facit i hand är det bra att den nu avgjordes utan publik, kommenterar Nystedt.

– Smittorisken är stor när människor står eller sitter nära varandra och jublar eller skriker. Exempelvis vid matcher eller rock-konserter, förklarar han.

.

Smittskyddsläkare Anders Nystedt säger att det var bra att Luleå-Skellefteå i mars spelades utan publik.
Smittskyddsläkare Anders Nystedt säger att det var bra att Luleå-Skellefteå i mars spelades utan publik.
Dags för derby igen

Den tolfte mars möttes norrlagen Luleå och Skellefteå i ett publikfritt Coop Arena. En match som i efterhand burit en coronastämpel på sig. Torsdag möts lagen i en träningsmatch.

– Alltid roligt att möta Skellefteå. Vi ska ha ett jävligt bra lag och guldet som vi inte fick ta hem i våras ska bärgas, säger Piteåfostrade Luleåbacken Nils Lundkvist.

– Vi har lyckats hålla väldigt hög intensitet, fokus och inställning på träningarna. Det känns riktigt bra, säger Skellefteås tränare Stefan Klockare

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om