BETYG: Flera nya ansikten – men stommen finns kvar

Skellefteå AIK:s damer har tappat några av fjolårets ledande spelare, men spännande namn har anslutit och bland nyförvärven återfinns både amerikanskor, comebackande SM-vinnare och spännande framtidsnamn.

Efter ett år i Stockholm och Solna AIK är Line Grahn tillbaka i Skellefteå och AIK.

Efter ett år i Stockholm och Solna AIK är Line Grahn tillbaka i Skellefteå och AIK.

Foto: Johanna Salo

Ishockey2023-10-04 12:00

MÅLVAKTER

#1 Miranda Dahlgren

Född: 31 mars 2000 i Skellefteå. 

Moderklubb: SK Lejon.

Betyg: 5 

Kommentar: Bästa målvakten i näst högsta serien och under sommaren har också Dahlgren fått chansen i Damkronorna, vilket är ett tydligt kvitto på den höga nivå som 23-åringen fortsätter att prestera på.

undefined
Lumi Jääskeleinen är ny målvakt i Skellefteå AIK denna säsong.

#35 Lumi Jääskeleinen

Född: 3 november 1998 i Lohja, Finland. 

Moderklubb: -

Betyg: 3 

Kommentar: Ny andramålvakt som har gedigen erfarenhet trots sin ringa ålder. Varit med om att både avancera i seriesystemet och vinna det finska mästerskapet. Välscoutad och välutbildad målvakt som skapar nödvändig bredd på målvaktssidan.

BACKAR

#2 Rebecka Hollström

Född: 28 juni 2006 i Skellefteå. 

Moderklubb: Burträsk HC.

Betyg: 2 

Kommentar: Ung och spännande back som redan förra året fick gott om speltid i Skellefteå AIK. Efter 15 matcher i grundserien blev det ytterligare fem i allsvenskan innan säsongen avslutades med åtta matcher i SDHL-kvalet. Trots stentuff konkurrens på backsidan bör 17-åringen kunna fortsätta att ta andelar.

#4 Moa Viklund

Född: 26 januari 1997 i Lycksele. 

Moderklubb: Lycksele SK.

Betyg: 5 

Kommentar: Mångsidig spelare som kan spela både center och back, men i AIK-tröjan är det som back vi kommer att få se Viklund som har en del SDHL-erfarenhet. 

# 5 Sierra Benjamin

Född: 15 juli 1999 i Florida, USA. 

Moderklubb: –

Betyg: 4 

Kommentar: Tvåvägsback med bra räckvidd och goda ledaregenskaper. Högerfattad och bra skott. Potential att bli en ledande spelare, betyget gränsar till en femma.

undefined
Sierra Benjamin.

# 9 Pernilla Forsgren

Född: 24 februari 1999 i Umeå. 

Moderklubb: IF Björklöven.

Betyg: 5 

Kommentar: Forsgren har bestämt sig för att göra comeback och den femfaldiga svenska mästaren kan komma att vara tungan på vågen när säsongen ska summeras för AIK. Extrema meriter och en spelförståelse av högsta snitt sticker ut hos Umetjejen.

#12 Liv Jonsson

Född: 4 april 2005 i Skellefteå. 

Moderklubb: Skellefteå AIK.

Betyg: 3 

Kommentar: Ett av många spännande framtidsnamn i AIK, men en operation gör att speltiden under första delen av säsongen kan påverkas. Meriter från ungdomslandslag. Gränsar till en fyra.

undefined
Leia Bjursell, som skolats i Clemsnsnäs HC.

# 23 Leia Eriksson

Född: 12 maj 2007 i Skellefteå

Moderklubb: Clemensnäs HC

Betyg: 2

Kommentar: Ytterligare ett högintressant backlöfte som stärker upp en backsida som innehåller både bredd och spets. Ansluter från plantskolan Clemensnäs HC. Gjorde debut i AIK-tröjan redan förra säsongen med två matcher i grundserien och en i hockeyallsvenskan. 

#25 Amanda Brännström

Född: 31 maj 2001 i Hemmingsmark. 

Moderklubb: Munksund-Skutskärs SK.

Betyg: 4 

Kommentar: Lagets flerfaldiga vinnare i Kattas Trophy fortsätter att göra ett gediget jobb varje kväll på isen. Fin skridskoåkning. Åtta poäng på 23 matcher i förra årets grundserie. Når över tio poäng för första gången i karriären den här vintern?

# 29 Johanna Kellander

Född: 7 mars 2002 i Trelleborg. 

Moderklubb: Trelleborgs IF.

Betyg: 4 

Kommentar: Stor och stark back som har en bakgrund som rugbyspelare. Har sina styrkor i defensiven, men besitter också ett bra skott. Har tidigare spelat i SDHL med Göteborg HC.

#88 Malou Berggren

Född: 30 december 2002 i Skellefteå. 

Moderklubb: Skellefteå AIK.

Betyg: 5 

Kommentar: Väl tillbaka i moderklubben stod Berggren för en stark debutsäsong i AIK-tröjan. På sitt CV har 20-åringen närmare 100 SDHL-matcher och det fruktade slagskottet kommer att vara ett offensivt hot för AIK även denna säsong. Sju mål i fjol.

FORWARDS

#8 Tyra Håkansson

Född: 29 april 2007 i Skellefteå. 

Moderklubb: SK Lejon.

Betyg: 2 

Kommentar: Högerfattad forward som förra säsongen visade att hon kan leverera på NDHL-nivå. Sex poäng, varav två mål, blev det under grundserien och som utlånad till "Clemens" i division II blev det hela tio (7+3) poäng på fem matcher. Stor uppsida, kan få ett genombrott den här säsongen.

#10 Ellen Lövgren

Född: 13 april 1999 i Kåge. 

Moderklubb: Kågedalens AIF.

Betyg: 5 

Kommentar: Offensivt skicklig spelare som kan bidra över hela isen i samtliga spelformer. Ny lagkapten och att poängen ska göra något annat än att trilla in i jämn takt i vinter är det svårt att se. Vass framspelare primärt, men den högerfattade 24-åringen har också en näsa för mål.

#11 Ronja Danielsson

Född: 14 april 1999 i Boliden. 

Moderklubb: Bolidens FFI.

Betyg: 3 

Kommentar: En trotjänare som kommer till jobbet varje kväll. Bidrar till laget med ett fysiskt spel och vass skridskoåkning. Fem mål i grundserien förra säsongen. Fyra SDHL-matcher med Modo finns i ryggsäcken.

undefined
Isabelle Palm.

#13 Isabell Palm

Född: 13 oktober 1995 i Skellefteå. 

Moderklubb: Clemensnäs HC.

Betyg: 5 

Kommentar: Lagets mest meriterade spelare kom till slut till spel förra säsongen och visade direkt att hon är en härförare av rang. Den landslagsmeriterade forwarden har 236 SDHL-matcher på meritlistan, och under dessa har 27-åringen fått sitta i utvisningsbåset i 445 minuter.

#14 Line Grahn

Född: 7 augusti 1999 i Åsele. 

Moderklubb: Åsele IK.

Betyg: 4 

Kommentar: Den tidigare lagkaptenen är åter i norra Västerbotten efter en ettårig sejour i Solna AIK i SDHL. Där blev det ett mål på 25 matcher och den här säsongen kommer Grahn att få en större roll. Viktig center med ledaregenskaper.

#15 Lina Boström

Född: 11 juni 2000 i Nyland (Kramfors). 

Moderklubb: IFK Nyland.

Betyg: 4 

Kommentar: Doldis som stod för en riktigt stark säsong förra året med 17 poäng på 22 matcher i grundserien. Föll bort poängmässigt i allsvenskan och kvalspelet, men höjden finns där. Starkare ingångsvärde den här säsongen, och det ger tränarna huvudbry i laguttagningarna.

#16 Vilma Granlund

Född: 15 februari 1998 i Skellefteå. 

Moderklubb: Clemensnäs HC.

Betyg: 4 

Kommentar: Notorisk poängmakare som också bidrar i det fysiska spelet. Stod för flertalet imponerande insatser i kvalet till SDHL förra säsongen. 15 mål förra säsongen sticker ut, vilket också var nästan en tredubbling av det personliga målrekordet.

#17 Laura Lerchová

Född: 13 juni 2000 i Trinec, Tjeckien. 

Moderklubb: SK Karvina. 

Betyg: 5 

Kommentar: Anslöt till Skellefteå AIK under säsongen 2020/21 och har sedan dess varit lagets ledande spelare offensivt. Fortsätter att snitta över en poäng per match. Riktigt vass skridskoåkning.  

#18 Sara Bjurvén

Född: 29 september 2002 i Lidingö. 

Moderklubb: Lidingö HC.

Betyg: 3 

Kommentar: Stockholmstjejen växlade upp ordentligt under fjolåret och stod för 16 poäng i grundserien och i slutspelet blev det ytterligare sex poäng på åtta matcher. SDHL-rutinen från åren i Linköping kan bli nyttig för AIK i jakten på uppflyttning.

#19 Kinga Jokai Szilagyi

Född: 19 augusti 1997 i Ungern. 

Moderklubb: –

Betyg: 4 

Kommentar: Ungersk landslagsspelare som tidigare har gjort elva SDHL-matcher för Luleå. En riktigt vass skridskoåkare som de senaste åren spelat i både Ungern och Österrike.

#20 Sandra Rannerud

Född: 12 maj 1997 i Boliden. 

Moderklubb: Bolidens FFI.

Betyg: 5 

Kommentar: Pålitlig spelare som vunnit två SM-guld med Luleå under karriären. Inte störst, men en av lagets mest fysiska spelare förra säsongen. Orädd och bra på skridskorna. Vinnarmentalitet.

undefined
Sara Krauseneck har plockats in från USA.

#22 Sara Krauseneck

Född: 2000 i Saginaw i USA. 

Moderklubb: –

Betyg: 5 

Kommentar: Har under sina år hemma i USA varit snittat runt 1,5 poäng/match och det är främst för hennes offensiva egenskaper som AIK har kontrakterat henne. Varit lagkapten tidigare och är också noggrann i det defensiva arbetet. 

#26 Lova Falkman

Född: 5 januari 2006 i Piteå. 

Moderklubb: Piteå HC.

Betyg: 1 

Kommentar: En av flera unga spelare som hoppas spela sig till en ordinarie roll i laguppställningen den här vintern. Varvade spel i AIK-tröjan med spel i samarbetsklubben Clemensnäs HC i tvåan förra säsongen. Fick en hel del speltid i kvalspelet till SDHL, och har potential att ta sig in i laguppställningen och etablera sig där.

# 27 Alice Johansson

Född: 29 juli 2007 i Skellefteå 

Moderklubb: Clemensnäs HC.

Betyg: 1 

Kommentar: Fick chansen att göra debut i AIK-tröjan och division I redan förra säsongen och slog direkt till med två assist. Oprövad på den här nivån, men den högerfattade centern har spännande egenskaper och är ett av många framtidsnamn i lagbygget.

undefined
Alice Johansson är en av juniorerna som fått chansen denna säsong.

# 28 Ally Johnson

Född: 1999 i Milwaukee i USA. 

Moderklubb: –

Betyg: 4 

Kommentar: En tvåvägsspelare som är duktig i både powerplay och boxplay. Har ett bra driv på isen och jobbar stenhårt.

BETYGSSKALA

1) Oprövad, 2) Godkänd, 3) Bra, 4) Mycket bra, 5) SDHL-klass.

LAGET RUNT LAGET

Tuomas Liitola, huvudtränare.

Jonas Klingsell, assisterande tränare.

Henrik Östlund, videocoach.

Tommy Henriksson, fystränare.

Katarina Burvall, fystränare.

Lars Johnsson, materialförvaltare.

Sonja Sundquist, läkare.

Johanna Atterlöf, naprapat.

Ulrika Dahlgren, general manager.

Jörgen Granlund, sportgrupp.

Niklas Lundkvist, sportchef.

Olivia Granlund, media.

Lisa Berg, media.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!