Arvidssons glädje – efter nya kontraktet: ”Det är anledningen”

Viktor Arvidsson byter inte bara klubb i världens bästa hockeyligan, utan det blir även ett helt nytt land för familjen. Dessutom får han nu chansen att spela med världens bästa hockeyspelare. ”Men det blir kanske inte så mycket speltid i powerplay”, säger den 31-årige Kusmarkssonen.

Nytt kontrakt värt cirka 85 miljoner kronor blev under måndagen klart för Viktor Arvidsson, som spelar i Edmonton Oilers kommande två säsongerna.

Nytt kontrakt värt cirka 85 miljoner kronor blev under måndagen klart för Viktor Arvidsson, som spelar i Edmonton Oilers kommande två säsongerna.

Foto: Christian Mård

Ishockey2024-07-02 14:44

Det dröjde inte länge efter att NHL:s fria marknad (free agency) öppnade innan Viktor Arvidsson var klar för en ny klubb. 

Och det är inte vilken klubb som helst som är nästa anhalt för den rivige forwarden. Det handlar nämligen om klassiska Edmonton Oilers, klubben där världens bästa spelare genom alla tider, Wayne Gretzky, vann fyra Stanley Cup-titlar med under 1980-talet.

På tal om världens bästa spelare så finns han där även idag. Connor McDavid, som var ytterst nära att häromveckan föra klubben till en ny titel – den första sedan 1990.

– Ett riktigt spännande lag som var en match från att vinna Stanley Cup. Det är också en stor anledning varför jag valde att skriva på för Edmonton. Det är dessutom en bra grupp med riktigt bra spelare, så det ska bli riktigt kul, säger Viktor Arvidsson när Norran ringer upp.

– Det är också en plats där jag och familjen redan känner folk. Jag tänker då främst på Mattias Ekholm och hans familj, som vi känt i många år. Vi spelade ju sju säsonger med varandra i Nashville, fortsätter Arvidsson.

undefined
Arvidsson (mitten) och Mattias Ekhom (th) är väldigt bra kompisar sedan tidien i Nashville vilket betyder att familjerna nu återförenas på kanadensisk mark.


Dagens Edmonton Oilers är framförallt kända för sin enormt starka offensiv där McDavid och tyske Leon Draisaitl sticker ut.

– Det känns fantastiskt kul att få chansen att spela med världens bästa spelare. Samtidigt kanske det betyder att jag inte får spela så mycket powerplay. Men det är ett aktivt val jag gjort.

Du känner att det kan bli svårt att slå sig in där?

– Ja, det gäller att fokusera på att spela bra fem mot fem. Sen kan det alltid ske skador, så det gäller att vara redo om man får chansen (i powerplay).

undefined
27-årige Connor McDavid gjorde 42 poäng på 25 matcher i vårens slutspel och var en match från att ta Edmonton till en Stanley Cup-titel.


Arvidsson berättar att det fanns flertalet lag som visade intresse och var redo att skriva kontrakt med honom.

Hur gick dina diskussioner med just Edmonton?

– Dom var rätt så rakt på sak och visade tydligt att de var jättesugna. Jag messade och pratade också en del med Ekholm under den här processen. Och Edmonton hade en plats öppen som de ville ha in mig på. Så det gick rätt så snabbt ändå, och jag är glad att vi kunde komma till ett bra beslut, säger Arvidsson.

Med tanke på 31-åringens skadehistorik, med två ryggoperationer på två år, är han nöjd att det nya avtalet sträcker sig över två säsonger. 

– Vi trodde kanske att vi bara skulle få ett år. Så det var positivt att vi hade flera bud på två år från olika klubbar. Sen så är pengen en bra siffra för vår familj och även för Edmonton. Det blev bra för båda parter, säger Arvidsson, som kommer tjäna drygt 42 miljoner svenska kronor per säsong i Edmonton.

Hur känns kroppen idag?

– Jag kör fortfarande mycket rehab och så kommer det vara under resten av karriären och i livet rent generellt. Med det sagt så känner jag mig i riktigt bra form och ser fram emot att komma ut på isen. Jag är redo för det.
 

Trots att den gångna säsongen till stor del blev spolierad, framförallt på grund av fortsatta ryggproblem men också en bristning i en ljumske, var Arvidsson – eller "Hackspetten från Kusmark", som han också kallas för – riktigt bra när han väl fick chansen att visa vad han går för ute på isen.

– Jo, det gick väldigt bra. Kände att jag inte hade någon inkörningsperiod alls. Och det var till stor del Kings (Los Angeles) förtjänst då de hjälpte mig riktigt bra i min rehab och såg till att jag var redo att köra när det väl var dags, säger Arvidsson, som stod för 15 (6+9) poäng på 18 matcher i grundserien.

undefined
Viktor Arvidsson och hans familj flyttar från soliga Californien till ett vintrigt och hockeytokigt Edmonton.


Nu är det sommar vilket betyder egen träning kombinerat med semester på hemmaplan, intill Varuträsket, för familjen Arvidsson.

Men efter sommarens slut är dags att ta sitt pick och pack och flyga över Atlanten igen, för ett helt nytt äventyr för Viktor, frun Moa, dottern Navy och sonen Jamie.

– Att flytta och bo i Kanada kommer helt klar bli lite annorlunda. Men jag vet att vi kommer ha väldigt kul då hockeyn är så pass stor i Edmonton jämfört med de ställena vi varit på tidigare. För allt runtomkring är bara hockey, hockey, hockey. Lite som i Skellefteå fast ännu större. Så vi ser verkligen fram emot den här flytten. Den kommer bli kanon.
 

FAKTA

Viktor Arvidsson

Född:1993-04-08.

Familj: Fru Moa Arvidsson, dottern Navy, sonen Jamie.

Klubb: Edmonton Oilers.

Moderklubb: Kågedalens AIF.

Statistik NHL: 546 matcher, 362 (179+183) poäng.

Meriter: 1 VM-guld, Stanley Cup-final 2017, 2 SM-guld.

Aktuell: Skrev nyligen på ett tvåårskontrakt med Edmonton.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!