Sportchefens glädje – efter klubbens succé: ”Rörande”

Skellefteå AIK:s representationslag är mitt inne i en brinnande strid om en SM-finalplats. Samtidigt har klubbens juniorlag levererat på en nivå som inte skett på hela 2000-talet. ”Vi ska tävla om SM-guld varje år i fullsatt arena med minst hälften av spelarna från egna led”, säger Niclas Lundkvist.

Skellefteå AIK J20 vann SM-guld under fredagen.

Skellefteå AIK J20 vann SM-guld under fredagen.

Foto: Ola Westerberg

Ishockey2024-04-15 19:00

SM-guld för Skellefteå AIK J20. SM-brons för Skellefteå AIK U16. Samtidigt som A-laget, med hela 17 spelare som gått genom juniorverksamheten, tävlar om en plats i SM-finalen har juniorverksamheten inte bara förädlat talanger – utan även tagit medaljer.

undefined
Bara två dagar efter SKellefteå AIK J20:s SM-guld följde AIK:s U16 upp succén med att ta klubbens första medalj på 2000-talet.

SM-guldet i J20 var det första på 33 år. SM-bronset i U16 var den första medaljen på hela 2000-talet. I den avgörande matchen, där AIK slog Brynäs med 9–2 gjorde Olle Lundström sex poäng – varav ett riktigt drömmål.

– Det visar att vi som verksamhet gör något bra, säger sportchef och tf. klubbdirektör Niclas Lundkvist till Norran.

– Vi är otroligt tacksamma över framgångarna, som i slutändan handlar om att vi gör bra saker i vardagen med bra ledare.

undefined
”Det visar att vi som verksamhet gör något bra”, säger Skellefteå AIK:s sportcgef och tf. klubbdirektör Niclas Lundkvist om juniorernas succéer.

Genom åren har många stora namn kommit upp. Viktor Arvidsson, Adam Larsson, Jonatan Berggren, Oscar Lindberg, för att nämna några. Men ingen av dem fick lyfta en pokal i vare sig U16, J18 eller J20. 

För Lundkvist personligen kunde han inte närvara när J20 knep guldet. Men från pressläktaren i Scandinavium kunde han ta del av segern, jublet och de starka känslorna.

– Jag hade matchen på datorn och när det blev paus i Göteborg kunde jag se slutet och prisutdelningen. Det var en häftig känsla att se spelarna jubla och vara glada efter en grym säsong. Det var ett häftigt ögonblick – det var rörande för själen. Likväl med tjejerna (när damlaget gick upp till SDHL) i Stockholm; Det är ögonblick man tar med sig genom livet.

Att det var just årets J20 som vann gjorde inte saken mindre för sportchefen. 2004-kullen, som är den äldsta i laget, var den första Lundkvist var med och "byggde".

– Det var min första kull jag var med och rekryterade i. Det känns extra roligt. Det värmer i hjärtat och det är häftigt att se spelarnas utveckling.

Vad är det som gör att just dessa kullar lyckas prestera så bra som kollektiv?

– Det är många faktorer som påverkar, men jag tror det börjar med att de har jättemånga duktiga ledare. Vi lägger energi och vikt på att rekrytera och utbilda våra ledare. Sedan har vi även varit noggranna i processen att rekrytera spelare. Vi vill hitta bra spelare, men även bra personligheter. Det visar sig den här säsongen.

Vad betyder det för föreningen?

– Det är aldrig fel med framgångar. Man blir attraktiv som förening och folk kan se att vi vågar släppa fram ungdomar i vårt A-lag.

Grundbulten i juniorlagen är spelare från bygden, från staden. Men spelare plockas även in utifrån. AIK har en tydlig vision. Av de 14 Niu-platser som finns varje år ska tio stycken vara från bygden.

– Vi har legat i snitt på det. Det har varit mer något år, och mindre något. Vi känner oss trygga i den modellen och det skapar trygghet att få ett A-lag som är fyllt med egna produkter, säger Lundkvist och fortsätter:

– Vi ska tävla om SM-guld varje år i fullsatt arena med minst hälften av spelarna från egna led.

undefined
Enligt Niclas Lundkvist är den lokala förankringen viktig för Skellefteå AIK. På bilden Axel Sandin Pellikka, Gustaf Lindvall, Arvid Lundberg och Pär Lindholm i förgrunden. Samtliga har gått igenom klubbens juniorverksamhet och alla utom Sandin Pellikka är från bygden.

Varför är det viktigt?

– Att ha ett lag med stark förankring i bygden tror vi skapar ett intresse för föreningen. Vi tror att det passar oss bra och det har varit framgångsrikt. Det ska vi försöka hålla i.

Hur jobbar ni med det?

– Vi jobbar aktivt för att få fler tjejer och killar att börja spela för att få en större bas och skapa ett genuint intresse att gå till arenan, som kan vara en fantastisk mötesplats.

Hur ser ni på intresset runt föreningen?

– Det är stort, med fullsatta matcher i slutspelet och det är fantastiskt. Men vi vill ha ännu mer. Vi försöker ta ännu fler steg och det känns som att det finns potential att öka intresset ännu mer.

undefined
Steget upp till SDHL var efterlängtat för Skellefteå AIK.

Hur mår föreningen?

– Vi gör mycket bra saker. Det är kul att vi gått upp till SDHL, herrlaget har chansen att ta sig till final och juniorverksamheter presterar. VI har mycket som fungerar bra, men vi behöver skapa ett ännu större intresse för att möta den konkurrens som finns i hockeysverige.

Hur går det på den fronten?

– Vi har lyckats göra det över tid, men det är ett evigt kämpande för att bli lite bättre, säger Lundkvist och avslutar:

– Att skapa nya intäkter för att utveckla våra förutsättningar att ta nästa steg för både dam- och herrverksamheten är vår största utmaning framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!