AIK slutade fyra i SHL – två alternativ i kvartsfinalen

Det såg länge ut som att AIK skulle ta noll poäng. Men 1–3 blev till 3–3 i sista minuten vilket gav laget chansen att vinna i förlängningen – och behålla tredjeplatsen. Men där drog Färjestad det längsta strået, vilket i samma veva betyder att Leksand gick förbi i tabellen.

Gustaf Lindvall.

Ishockey2021-03-29 20:25

AIK kom utskjuten ur en kanon efter första nedsläpp. Det var bara ett tidigt mål som saknades, och efter bara några minuter hade man 6–1 i skott på mål.

Men lite från ingenstans kom 1–0-målet från hemmalaget då Victor Ejdsell förvaltade ett fint inspel i slottet då skottet satt fint i bortre krysset, otagbart för Gustaf Lindvall.

Efter det var perioden mer i hemmalagets favör. Olle Lycksell var dessutom bara ett stolpskott från en 2–0-puck.

– Vi behöver ta bättre beslut med puck i egen zon, sa tränare Stefan Hedlund i C More i paus.

Andra perioden blev svängig. AIK hade ett par riktigt bra målchanser – bland annat ett friläge från Jonathan Johnson, som dock inte klarade av att överlista Henrik Haukeland.

AIK hade också några dippar i mellanakten vilket gav hemmalaget bra chanser. Till sist – efter dubbla utsirningar från AIK: Först Jocke Lindström och sedan Pär Lindholm, så kom 2–0-målet. Specielle målskytten Michael Lindqvist satte pucken från snäv vinkel efter en intränad variant med en avgörande passning bakom målburen.

2–0 stod sig perioden ut, trots 24–13 i skott på mål för AIK.

Tredje perioden inleddes på ett märkligt sätt efter att FBK:s Adam Gynning, innan perioden startade, åkte över på AIK:s sida. Det ledde till en mindre gruff och därefter en utvisning för Ginning.

Det numerära överläget blev resultatlöst för AIK. En fullträff skulle dock komma, till slut. Det med drygt tio minuter kvar av perioden när Adam Wilsby prickade bortre med ett mycket distinkt handledsskott från höga slottet.

Där och då kändes det som en start på en AIK-comback. Men istället för en push och ett kvitteringsmål stod Oskar Bäck för en soloprestation som slutade med att FBK-spelaren retfullt satte pucken mellan Lindvalls benskydd.

Med 3.40 kvar satsade AIK med sex utespelare.

AIK hade svårt att skapa vassa målchanser, men med 1.09 kvar åkte FBK på en utvisning vilket gav AIK ett läge, sex mot fyra. Och med 24 sekunder kvar på klockan fixade Oscar Möller 2–3-reduceringen.

Och visst skulle AIK fixa en kvittering också. Det när Jocke Lindström förvaltade Johnsons smörpass. Målet innebar samtidigt att Jocke och Berggren delade segern i poängligan.

Ja, för det skulle inte bli något fler AIK-mål. Det efter att Daniel Viksten avgjort matchen i förlängningen.

Eftersom Leksand vann sin match betyder det att AIK slutar fyra i årets grundserie av SHL. I och med att Luleå vann sin match så är det just nu ett derby-läge i kvartsfinalen i och med att Luleå, som också spelat klart, är femma i tabellen.

Vi behöver dock vänta till den 3 april innan vi vet vilket motstånd som väntar för AIK i kvarten. För då spelar Örebro sin sista match i serien, hemma mot Färjestad. Tar Örebro två eller tre poäng i den matchen slutar man femma och möter Skellefteå. Om inte har vi ett norrderby i kvarten.

Svaret har vi på kvällen den 3 april.

FAKTA

Färjestad–Skellefteå AIK 4–3

Målen: 1–0 (05.03) Victor Ejdsell (J. Peterson, D. Viksten), 2–0 (34.29) Michael Lindqvist (P. Åslund, J. Nilsson) spel fem mot fyra, 2–1 (49.46) Adam Wilsby (J. Berggren, M. Karlsson), 3–1 (52.00) Oskar Bäck (A. Ginning, N. Lundgren), 3–2 (59.36) Oscar Möller (O. Nilsson, J. Lindström), 3–3 (59.55) Joakim Lindström (J. Johnson), (63.40), 4–3 Daniel Viksten (J. Virtanen, J. Peterson)