AIK går från seriefinal till möte mot jumbon

En hel del regn fick laget uppleva på väg till Malmö. Däremot har det inte varit så stormigt kring laget, trots att stormen Otto har lamslagit mycket trafik. Under lördagen väntar möte mot jumbon Malmö för AIK. ”Vi gjorde en hel del bra saker senast. Det ska vi fortsätta med”, säger tränaren Andreas Falk.

Elias Salomonsson har varit borta under en lång tid, men gjorde comeback senast mot Växjö. Han flögs hem för att spela med J20 under fredagen.

Elias Salomonsson har varit borta under en lång tid, men gjorde comeback senast mot Växjö. Han flögs hem för att spela med J20 under fredagen.

Foto: Ola Westerberg

Ishockey2023-02-17 18:30

Han tillsammans med övrig laget hade en trevlig resa till Malmö. Segern borta mot Växjö i seriefinalen var betydelsefull. Matchen slutade 3–4 efter sudden death. Rickard Hugg gjorde avgörande målet.

– Jag är stolt över att vi kunde vinna. Det var en matchen som inte var lika öppen som det brukar vara. Offensivt gjorde vi det riktigt bra, men defensivt finns lite saker som vi har pratat om.

Matchen var riktigt svängig och bitvis underhållande. Segern innebär att AIK är i serieledning på nytt. Laget har samma poäng som tvåan Växjö, men har en match mindre spelad och 19 måls bättre målskillnad. Det är hela 14 poäng ned till trean i tabellen, Frölunda. Det innebär att väldigt mycket talar för att AIK och Växjö är de lag som gör upp om seriesegern.

Lagets store backtalang, Elias Salomonsson, fick göra en efterlängtad comeback. Han skadade sig i slutet av november och det har dröjt nästan tre månader innan han äntligen fick göra comeback.

Det blev verkligen att kastas in i hetluften med tanke på att torsdagskvällens match var seriefinal. Han fick göra lite speltid, men lämnade laget tidigt under fredagsmorgonen. Han flögs hem för att vara med i J20-derbyt när AIK spelade mot Luleå under fredagskvällen.

– Han fick kliva upp tidigt och åka i väg. Han fick lite speltid mot Växjö, men behöver få mer tid för att snabbare hitta tillbaka till tajmingen och känslan. Han var ju borta från matcher i nästan tre månader.

Salomonsson debuterade redan som 16-åring och har den här säsongen, i och med sin comeback, spelat 19 matcher med tre mål och två assist i poängprotokollet.

Däremot är Theo Keilin aktuell för spel på nytt. Han har varit sjuk de senaste dagarna.

– Theo är på benen igen och kan spela. Även i övrigt är alla spelare tillgängliga för spel.

Nu väntar spel mot seriejumbon Malmö. De har haft blandade resultat på slutet. SHL:s sydligaste lag chockade Färjestad i tisdags och vann med 7–4. Däremot åkte laget på en tung förlust mot rivalen Rögle under torsdagskvällen. Ängelholmslaget vände med 5–2 i bagaget.

Malmö är illa ute och måste i praktiken vinna om det ska finnas någon som helst chans att kunna spurta sig undan negativt kval.

– Det gäller att inte ge dem luft under vingarna. När de har fått framgång tidigt i matcherna har de varit riktigt farliga.

FAKTA

SHL

Malmö–Skellefteå AIK

Var: Malmö arena

När: 15.15

Övrigt:

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!