Viktor Nystedt om uttagningen till innebandylandslaget: ”Har något bra på gång”

Skelleftekillen Viktor Nystedt är uttagen till innebandylandslaget. Och det är första gången någon spelare från stan kommit med på 20 år. Och utöver landslaget är han antagen till utvecklingsprojektet Guldsteget där han ska få slipa på formen inför landslagsspelet. ”Känns roligt att få komma med i båda", säger han.

9 maj 2019 17:01

Just nu befinner sig Ursvikenkillen Viktor Nystedt nere i Barcelona på semester. Och när Norran når honom över telefon hade han nyligen klivit in på hotellets gym för ett träningspass.

– Finns ju lite saker att träna inför just nu, säger han och skrattar.

Ja, så kan man verkligen uttrycka det. Nyligen blev Nystedt uttagen till herrlandslaget i innebandy. Den förra Gamla Stan- och Clemensnäs-stjärnan blev därmed den första herrspelare från Skellefteå som kommit med i landslaget sen 90-talet.

Han blev även för andra gången antagen till Guldsteget tillsammans med Anton Åkerlund och Alexander Hedlund.

Guldsteget beskrivs som ett kompletterande innebandyprojekt som ämnar att överbrygga glappet mellan U19-landslaget och A-landslaget. Spelare mellan åldrarna 19 och 23 som har stora ambitioner med sin innebandy får ansöka om att få vara med. På herrsidan coachas de antagna av Sveriges förbundskapten Mikael Hill och ambitionen är att kunna få unga spelare att nå seniorlandslagsspel i framtiden.

– Känns väldigt roligt att få komma med i båda. Jag tror att vi har något bra på gång, men det kommer ta lite tid innan allt sätter sig. Men så ska det vara.

Nystedt som nyligen avslutat SSL-säsongen med IBK Dalen hoppas på att kunna höja sin nivå ytterligare. Han var inte nöjd över att förlora semifinalserien mot Storvreta med 4–1. Men trots besvikelsen såg Mikael Hill kvalitéer i Nystedt, men det finns saker kvar att jobba på.

– Jag fick höra från honom att jag behöver träna på min teknik. Och att jag ska utnyttja min snabbhet mer, samt släppa bollen oftare och skapa fler ytor. Och det håller jag med om, men det kan vara svårt att släppa sin gamla spelstil. Men det får jag jobba med i Guldsteget.

Allt som allt är 28 spelare är inkallade till landslagslägret i maj. Och Nystedt tycker att truppen ser stabil ut och konkurrensen på backsidan är hård.

– Det är många bra backar som är uttagna, men de är lite äldre. Och jag tror att vissa kommer göra sin sista säsong. Och jag tycker också att min högsta nivå är högre än deras. Hela tanken med Guldsteget är att bygga vidare på unga spelare så de kan bli uttagna till landslaget i flera år framöver. Det är alltid bra att bygga lite nytt.

Sverige har sedan 1996 varit en stornation på VM då de tagit hem åtta guld på tolv mästerskap. Men på de två senaste mästerskapen har superrivalerna Finland varit vassare och tagit hem gulden. Finland är även värdnation för VM 2020.

– Klart jag gärna vill nalla åt mig någon rolig match. Finlands är ju en tuff motståndare som gått väldigt bra de senaste åren med två raka guld. Och Finland är ett sådant lag som gjort den där viktiga generationsväxlingen i sin trupp, men Sverige kommer också genom gå den förändringen.

Vad talar för Sveriges trupp tycker du?

– Väldigt mycket, men det kommer bli tufft. Det gäller att hitta ett bra system som gör att Finland inte kommer åt oss. Men det finns massor av tid och video att jobba med innan det börjar närma sig.

Spelare uttagna till landslagets träningsläger

Målvakter: Jonathan Edling (FC Helsingborg), Viktor Kastengren (Växjö IBK), Måns Parsjö-Tegnér (IBK Dalen).

Utespelare: Omar Aldeeb (IBF Falun), Casper Backby (IBF Falun), Simon Berg (IBF Falun), Rasmus Enström (IBF Falun), Gustav Fritzell (Pixbo Wallenstam IBK), Alexander Galante Carlström (IBF Falun), Kim Ganevik (Mullsjö AIS), Tobias Gustavsson (Storvreta IBK), Kasper Hedlund (Mullsjö AIS), Linus Holmgren (IBK Dalen), Oskar Hovlund (Linköping IBK), Markus Jonsson (Växjö IBK), Oskar Malmgren (Mullsjö AIS), Emil Nilsen (Jönköpings IK), Kim Nilsson (FBC Kalmarsund), Robin Nilsberth (Storvreta IBK), Viktor Nystedt (IBK Dalen), Alexander Rudd (Storvreta IBK), Johan Samuelsson (IBF Falun), Jesper Sankell (Växjö IBK), Oskar Seth (Linköping IBK), Albin Sjögren (Storvreta IBK), Otto Weidman (Jönköpings IK), Robin Westergren (Warberg IC), Johannes Wilhelmsson (Höllvikens IBF).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Veronika Ljung-Nielsen

Ämnen du kan följa