På väg att bli stjärnor: ”Kan nå hur långt som helst”

I ett av Sveriges bästa innebandylag figurerar fyra grabbar från Skellefteå. Alla med stora roller dessutom. ”Det är jäkligt roligt att vi nått hit och gör det extra roligt att spela här”, säger Anton Åkerlund, forward i IBK Dalen.

12 april 2019 15:44

Norran träffar kvartetten i centrala Umeå mitt under brinnande SM-slutspelet. Dalen ställs mot seriesegraren och regerande mästaren Storvreta i SM-semifinalen.

– Vi har en riktigt bra känsla i år. Vi kan slå alla lag och gå hela vägen, säger Alexander Hedlund.

Alle, som han kallas, har gjort braksuccé den här säsongen. Framförallt inledningsvis då han öste in poäng och ett tag ledde hela SSL:s poängliga.

– Det är lätt att säga att man gjorde succé i början och att jag spelade dåligt efter det. Men jag är rätt nöjd med hela säsongen. Hade någon sagt att jag skulle göra 40 poäng innan säsongen så hade jag tagit det alla dagar i veckan, säger Hedlund samtidigt som han tar en tugga av sin cheesecake.

Bredvid inne på fiket sitter Anton Åkerlund, som är ett år yngre än Alle. Åkerlund gör sin fjärde säsong i Dalen och har vuxit ut till en ledande spelare.

– Det var väl andra säsongen som jag är missnöjd med, annars har jag tagit steg hela tiden, säger Anton, som noterades för 34 poäng på 30 matcher i grundserien.

Han har fått förmånen att hela säsongen spela med norske ikonen Ketil Kronberg, som hunnit bli 38 år.

– Sjukt skoj att spela med honom. Man får några gratispoäng då, säger Åkerlund och skrattar.

– Jag är jättenöjd med min roll. Får alltid spela om vi går ner på två femmor och i powerplay. Så jag ska inte klaga, fortsätter han.

Sanningen är den att alla fyra från Skellefteå har en viktig roll i Dalens lagbygge. De övriga två är backduon Viktor Nystedt och Pär Forsman.

– Men jag känner väl att jag kan ännu mer. Jag hade höga mål när jag gick in i säsongen och har väl inte riktigt nått dit jag ville, säger Nystedt självkritiskt.

Nära blågult

Nystedt gör sin femte säsong i Dalen och har legat på gränsen att ta plats i landslaget.

– Jag fick veta inför säsongen att jag var näst på tur att få chansen. Men jag har ju inte blivit uttagen i vinter vilket också speglar att jag inte riktigt spelat så bra som jag kan, säger han.

Viktor har som sagt höga krav på sig själv. Sanningen är dock den att han allt som oftast matchas hårt av tränarteamet och är en av dem med bäst plusminus i Dalen.

Tränare Urban Karlsson tycker Nystedt är för hård mot sig själv:

– Han har utvecklats till en superback i ligan. Spelskicklig och oerhört snabb. Han är oerhört viktig för oss.

"En del var skeptiska"

Urban Karlsson har funnit med i IBK Dalen sedan 1998 och jobbat heltid i föreningen sedan 2004. Karlsson anser att årets upplaga har något speciellt. En ung och utvecklingsbar grupp som kan gå väldigt långt.

Dessutom är han mycket nöjd med samtliga spelare från Skellefteå.

– Anton Åkerlund har varit grym ända sedan han kom hit för några år sedan. Alexander Hedlund var en del skeptiska till att jag värvade – skulle han klara att ta steget från division I till SSL var det folk som undrade. Han har gjort dundersuccé i år. Sen är Pär Forsman hur stabil som helst. Han har hållit ihop vår tredjefemma hela säsongen. Så alla fyra kan verkligen nå hur långt som helst, säger Urban Karlsson och tillägger:

– Sen har vi en femte spelare från Skellefteå, Albin Carlsten, som bara är 17 år och kommer bli jättebra. Han har fått starta en match i SSL i år och går mot en lysande framtid.

Stort förtroenden

För Pär Forsman, som gör sin andra säsong i SSL, har utvecklingskurvan pekat spikrakt uppåt.

– Jag är nöjd med min säsong. För efter en lite tuff start för femman har det gått bättre och bättre. Jag känner stort förtroende från tränarna och tar för mig mer och mer, säger han.

Via Gamla Stan

Även om kvartetten är fostrade på olika håll i Skellefteå så har alla en sak gemensamt och den stavas Gamla Stan. Det var nämligen där man tog viktiga steg och förberedde sig innan man gick vidare till Sveriges högsta serie.

– Det var väl inte så att man från början tänkte att det skulle vara en språngbräda till Dalen. Men när Nystedt (Viktor) och Erik Falkman blev värvade för 5–6 år sedan så startades samarbetet mellan Gamla Stan och Dalen. Det var väl då man kände att det fanns en chans att nå SSL. Och jag tror det är just det många ungdomar i Skellefteå känner. Och Gamla Stan är också väldigt duktiga att ge unga spelare chansen och en stor roll, och det är jätteviktigt, säger Anton Åkerlund, som har Gamla Stan som moderklubb.

– Att vi fyra spelar här, och då fler från Skellefteå innan oss spelat i SSL och då det finns många underifrån som är på gång, bevisar att Skellefteå gör väldigt mycket bra saker. För spelare som kommer till Umeå är ofta skolade bra. Det är bara synd att det inte funnits ett lag från Skellefteå högre upp i seriesystemet på länge, säger Nystedt.

Skellefteå i allsvenskan

Killarna trivs verkligen i Umeå. Däremot kan de inte låta bli att fundera lite kring vilket lag Skellefteå skulle kunna ha om alla utflugna spelarna vände hem.

– Skulle man slita hem alla spelare skulle det inte dröja länge innan Skellefteå hade ett lag i toppen av allsvenskan. Eventuellt även i superligan. För det är väldigt många bra spelare som lämnat senaste åren, säger Nystedt.

"Älskar laget"

Men det är som sagt IBK Dalen som gäller för kvartetten. Och det pågår just nu ett brinnande SM-slutspel där Dalen står inför en tuff uppgift då Storvreta leder semifinalen med 2–0 i bäst av sju.

– Drömmen är att få vinna ett SM-guld här i Dalen. Och vi har ett lag som kan bli hur bra som helst. Jag älskar det här laget. Det är så sjukt roligt att spela här, säger Pär Forsman.

*****

FAKTA OM KVARTETTEN:

ANTON ÅKERLUND

Ålder: 21 år.

Position: Forward.

Klubbar: Gamla Stan (moderklubb), IBK Dalen.

Kontrakt: Utgående.

SSL-säsong: Fjärde.

SSL 2018/19: 32 matcher, 34 (18+16) poäng.

Mål: SM-guld och spela i landslaget.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Arvid Marklund

Ämnen du kan följa