Glädjebeskedet: Kågedalen klar för allsvenskan

Kågedalens damer missade att kvalificera sig till allsvenskan på egen hand, vilket var en besvikelse. Nu kommer dock ett glädjebesked: Klubben har blivit erbjuden en plats och tackat ja. Dessutom blir det en sammanslagning med Skellefteå IBK.

10 maj 2019 12:47

Det var i onsdags som Kågedalen fick frågan om spel i allsvenskan. Det efter att Kalix dragit sig ur.

– Vi meddelade tjejerna på kvällen och de såg ut som fågelholkar. Men även om detta kom lite chockartat så är alla fantastiskt glada, säger Peter Bäcklund, som är en av tränarna i laget.

Gemensam satsning

För Skellefteås innebandy är detta ett mycket positivt besked. Inget lag från kommunen har tidigare spelat så högt upp som i allsvenskan sedan seriesystemet gjordes om för ett antal år sedan.

Dessutom blir detta en gemensam satsning över bred front.

– Vi inledde diskussioner tidigare i vår med Skellefteå IBK och alla var då positiva kring att vi vill göra det bästa för tjejerna och innebandyn i stan. Så nu är det bestämt att Kågedalens och Skellefteå IBK:s damlag slås ihop samtidigt som samarbetet med Gamla Stan fortsätter. Så detta är inte en vinst för Kågedalen utan en vinst för hela Skellefteå. För det spelar ingen roll vilket märke det är på bröstet utan vi vill göra det bästa för tjejerna och deras utveckling, säger Peter Bäcklund.

Det spelar ingen roll vilket märke det är på bröstet utan vi vill göra det bästa för tjejerna och deras utveckling.

Samarbetet innebär således att det allsvenska laget kommer spelas under Kågedalens AIF:s flagg, att IBK:s division I-lag läggs ner samt att Gamla Stans juniorallsvenska lag (JAS) fortsätter.

– Det som känns bra är att detta är något som alla klubbar och framförallt spelarna vill. Samarbetet som vi hade med Gamla Stan förra säsongen föll också väldigt väl ut vilket gör allt mycket enklare, säger Bäcklund.

Stor trupp

Nu väntar ett hårt arbete för att få allt på plats.

– Vi kommer jobba i 200 knyck då detta besked innebär en ny plan, säger Bäcklund, som flaggar för att grundtruppen kommer vara stor.

– På ledarsidan fortsätter jag, Mattias Käller, Håkan Lundgren och Niclas Nilsson från Kaif, från IBK verkar det positivt att Matilda Widmark är med på ledarsidan samtidigt som Anders Bergström från Rönnskär flaggat för att hjälpa till. På spelarsidan kommer nog grundtruppen bestå av 30-35 spelare fram till midsommar. Från augusti siktar vi på att A-lagstruppen ska vara cirka 20–22 spelare stor, säger Peter Bäcklund, vars talangfulla dotter, Emma Bäcklund, skrivit på för Umelaget i SSL, IBK Dalen.

– Jättekul för henne samtidigt som detta, att vi ska spela i allsvenskan, inte fanns med när hon tog beslutet att gå till Dalen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Arvid Marklund

Ämnen du kan följa