Gamla Stan IBK startar en innebandyakademi

Gamla Stan IBK startar en innebandyakademi i syfte att utveckla och lyfta hela kommunens innebandy. "Vi måste se förbi klubbtillhörigheterna för att utveckla innebandyn i stan", säger sportchefen Amir Chehrehnegar.

22 augusti 2019 14:52

Gamla Stan har länge varit duktiga på att utveckla talanger. Nu tar klubben alltså ytterligare ett steg i sin utveckling.

– Konkurrensen från andra sporter är stor och på sikt handlar det om att få fler att vilja välja Innebandy som sin prioriterade sport, säger Amir Chehrehnegar, som tillsammans med Johan Berggren, tagit initiativet till och ansvarar för akademin.

Akademin kommer under uppehåll, lov och sommarperioder att bjuda in både egna talanger men även andra klubbars talanger. Spelarna i akademin kommer då att erbjudas extraträning av erfarna och kunniga ledare. Fokusgrupperna kommer att vara U13 och U16 – men också ett U19 i framtiden.

– Akademin ska fånga upp de spelare som när de väljer innebandy som sin första idrott också ges möjligheter till rätt träning och rätt utveckling, säger Amir.

Fredagar och söndagar är just nu planerade. Men man hoppas kunna få loss mer tider.

– Först och främst ska det inte krocka med spelarens lag utan vara extraträning och vi måste se förbi klubbtillhörigheterna för att utveckla innebandyn i stan. Tyvärr finns det en infekterad historia i innebandy i stan – men att utveckla innebandyspelare i stan är högsta prio för oss.

Han hoppas att det också ska bli ringar på vattnet.

– Att spelare från olika lag träffas vid sidan av hoppas vi kan betyda att det blir ännu mer spontaninnebandy också.

De har tittat på Skellefteå FF:s fotbollsakademi.

– Jag har pratat med Mattias Granström och Johan Karlsson och fått lite tips. Vi känner att vi måste gå i bräschen här.

Det kommer att ställas högra krav på spelarnas vilja och inställning att vilja förbättra sig och tempo, fart och kreativitet kommer att prioriteras.

Tanken med akademin är att man inte bara vill utbilda spelaren utan också människan. Till exempel vad det innebär det att vara med i ett lag, ödmjukhet, eget ansvar och att kunna hantera både med och motgång. Spelarna ska på ett bra sätt skolas in i att bättre förstå vad det innebär att vara elitjunior/senior innebandy.

– Vår förhoppning är att andra föreningar också ser möjligheten med en lokal akademi. Förhoppningsvis kan nya samarbeten skapas mellan föreningarna som på sikt kanske leder till att Skellefteå har ett eget SSL lag, säger Johan Berggren.

"Vi har en väl fungerande modell."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Ekström

Ämnen du kan följa