Snöflingor som faller ner utanför fönstret, julmusik som strömmar ur bilradion, tomteskum att köpa i affären.
Julen 2019 var här och Fabian Karlstén hade kommit hem från Uppsala för att fira den med nära och kära. Tanken var att Karlstén skulle vara hemma över uppehållet för att tanka energi innan han återvände till Sveriges fjärde största stad för att fortsätta träna Hagunda i allsvenskan. Men någon återkomst till Hagundas tränarbänk blev det aldrig, istället hoppade Karlstén av.
Anledningen? Han mådde inte bra.
– Under flera års tid har jag lidit av psykisk ohälsa och det är inte många som vet det då jag är en ganska social person med mycket energi, säger Fabian Karlstén när vi träffar honom vid hans stuga.
Vi har samtalat i nästan en halvtimme innan vi börjar prata om vilka motgångar Karlstén har haft i livet. Det här är första gången under intervjun som han stakar sig. Rösten är fortfarande stark, men formuleringarna är inte längre lika självklara. Det är som att han söker efter de rätta orden utan att hitta dem. För hur beskriver man magbesvären när det var som värst? Hur förklarar man den irriterande huvudvärken, de sömnlösa nätterna och en enda stor ångest som inte ville försvinna?
– Idag är det mycket lättare att prata om det då jag mår bra och har gjort det i några år. Men man kan väl säga att hjärnspökena började under gymnasietiden, säger han och fortsätter:
– Det fanns en kravbild att man skulle prestera i skolan vilket gav press, jag satsade på innebandyn och kände en press därifrån också. Dessutom började tankarna snurra kring vad jag egentligen ville göra med mitt liv. Man kan säga att jag hade en känsla i kroppen som ofta var förknippad med stress och ångest.
Studenten togs, gymnasietiden var över men hjärnspökena fortsatte att komma och gå. De tunga ångestfyllda perioderna fanns fortfarande kvar i Fabians liv.
– När man hamnar i situationer där man har höga förväntningar och mycket press på sig så är det inte alltid lätt att hantera det. Även om jag mår mycket bättre idag så är psykisk ohälsa något jag alltid kommer ha stor respekt för. Det är klart att med åren så lärde jag mig att känna igen kroppens signaler när jag hade stressiga perioder. Eller det var något jag fick hjälp med, något som jag är tacksam för idag.
Tillbaka till julen 2019, då det tog stopp, då det inte gick längre. Flytten till Uppsala hade inte blivit som Fabian hoppats på, och nu stod han inför ett vägskäl. Fortsätta i Hagunda eller lämna Uppsala och allsvenskan för att fokusera på att må bra igen.
– Bara själva grejen att flytta till en ny stad var tungt. Jag hade en kompis där nere men han bodde på andra sidan stan och dessutom jobbade han i Stockholm på dagarna så vi kunde inte hänga jätteofta. Istället kände jag mig väldigt ensam. Jag bestämde mig därför att bryta kontraktet där runt årsskiftet och flytta tillbaka till Umeå där jag hade min nuvarande sambo, det kändes som helt rätt beslut.
Kontraktet med Hagunda avslutades i förtid, flyttlådorna packades och nu skulle Fabian tillbaka till Norrland. Fabian skulle hem.
Plötsligt stod han där på Umeås gator utan en klubb att coacha. Det fanns ingen tid att passa, inget omklädningsrum att snacka taktik i. Skulle Fabian Karlstén lämna innebandyn för gott? Börja på en ny kula, ett annat liv utan långa bortaresor och energikrävande konflikter.
– Jag har ju alltid varit den här innebandykillen, det har som varit en del av min identitet. Så när jag fick ett break efter Hagunda var det som “Jaha, vad ska jag nu göra? Ska jag bara spela golf och jobba?” Det går ju inte. Det är klart att jag övervägde att göra något annat, jag har ju aldrig gjort något annat! All min extra tid har ju varit innebandy. Även om det har funnits andra saker i livet som lockat mig är det nu jag känner att jag kan göra som störst skillnad, så därför valde jag att fortsätta.
Så när Thorengruppen kontaktade Karlstén på våren 2020 och erbjöd honom en roll i klubben så tvekade han inte en sekund.
– Jag kände i ett ganska tidigt skede att den roll som jag blev erbjuden lät intressant. Jag fick snabbt klart för mig att jag skulle få mandat att bygga upp ungdomssidan på det sättet jag ville. Och det var lite skillnad från de tidigare arbetsuppgifterna jag hade i Dalen och Gamla Stan, så det kändes väldigt kul.
Tanken var att Karlstén skulle börja säsongen i division I-laget men pandemin satte stopp för allt seriespel som inte var på elitnivå. Så när SSL-nykomlingen Thorengruppen låg sist i den svenska högstaligan i december, valde styrelsen att förändra i ledarstaben. In kom Fabian Karlstén, och tillsammans med Magnus Norrman och Johan Lindgren stod Team TG för en sanslös upphämtning. Laget som endast hade tagit två poäng på de tio första matcherna började nu vinna och när serien skulle summeras låg TG på säker mark – med god marginal ner till nedflyttningsplats.
– När vi tillträdde i mitten på december så var det sjukt frustrerat och dålig stämning i laget. Det vi gjorde då var att vi helt enkelt började om från grunden. Här ska Magnus (Norrman) ha all kredd, för hans ledarskap passade perfekt där och då. Vi skalade egentligen bort allt det taktiska och gick "back to basics". Det låter klyschigt, men man skulle komma på träningarna och bidra med fart och intensitet. Vi ville att de skulle börja ställa krav på varandra och helt enkelt få fram tävlingsdjävulen i spelarna. Var man inte redo att göra det så var man inte välkommen till träningarna, säger Karlstén fortsätter:
– Det finns ju lag som har lyckats med sådant här förut, men med de förutsättningar vi hade känns det helt sjukt att vi klarade av det!
Efter att ha räddat kontraktet med tio poäng gick laget in med en positiv känsla inför den kommande säsongen. Vissa spelare började drömma om slutspel och när oktober var avklarat ledde Thorengruppen SSL efter att ha vunnit sex av sju spelade matcher.
– Känslan var att där och då tappade vi ödmjukheten som hade gjort att vi lyckats klara kontraktet. Jag vet, det kan också låta väldigt klyschigt, men sex månader tidigare räknade alla med att vi skulle åka ut. Jag och Magnus (Norrman) inställning till den här säsongen var att vi skulle hålla oss kvar med god marginal. Sen om det blir slutspel så är ju det jättebra. Det är klart att det är lätt hänt att man får hybris ju mer man vinner, men jag tror verkligen att om vi hade vi fortsatt att göra de sakerna vi hade gjort bra så hade vi nått hela vägen till slutspel. Nu blev det ju tyvärr inte så.
Thorengruppen kunde inte behålla förstaplatsen i tabellen när förlusterna började dugga allt tätare. Och den 15 februari 2022, dagen efter alla hjärtans dag, slog en bomb ner i innebandysverige. Succétränaren Magnus Norrman tvingades lämna jobbet som huvudtränare trots en succéhöst och att TG fortfarande hade chans att nå slutspel.
– Man kan väl säga att det skar sig med spelartruppen. Och det var synd och kanske lite märkligt. Spelarna hade tidigare hyllat Magnus för sitt hårda ledarskap och helt plötsligt så gillade man inte det.
Men det var bara Norrman som blev entledigad. Återigen stod Fabian Karlstén inför ett vägskäl. Fortsätta coacha Thorengruppen eller lämna a-laget för att backa Norrman.
– Jag kände ganska fort att det enda rätta för mig var att kliva åt sidan. Jag gick in i det här tillsammans med Magnus och då kändes det fel att fortsätta utan honom.
Även om Karlstén valde att lämna a-laget så innebar inte det att han lämnade föreningen helt och hållet.
– Jag kände inga hard feelings mot spelatruppen eller föreningen så jag gick tillbaka till den roll jag hade innan i division-I laget.
Skelleftesonen må inte längre coacha i Sveriges högsta innebandyliga. Utåt sett kan det ses som ett nerköp, att lämna att lag som tillhörde innebandyeliten, men Fabian Karlstén ser det inte så.
– I den miljö som jag befinner mig i nu, med de unga spelare som jag har där, det ger mig så otroligt mycket energi. Man brukar ju säga att man ska omge sig med människor som ger en energi och får en att må bra, och det känner jag verkligen att jag gör nu.