På onsdagskvällen avslutade Gamla Stan sin hemmasäsong. Topplaget Rig stod för motståndet i en match som kom att bli nervkittlande. ”Vi gjorde en fantastisk insats”, säger tränaren Peder lundström.

Gamla Stan utmanade Rig hela vägen, och var bara stolpträffar ifrån att vinna.

Innebandy2023-03-01 21:57

Under onsdagen var det dags för Gamla Stans sista hemmamatch för säsongen. Tabelltvåan Rig Umeå stod för motståndet. Då gick man ut starkt och gav Skellefteinnebandyn bra reklam.

Rig tog tidigt tag i bollen, men Gamla Stan spelade disciplinerat och när bollen var i Skelleftelagets ägo förvaltades den. Efter fem minuter fick man in ett ledningsmål. Det efter att Leia Norlund, född 2006, från nära håll gjort sitt första mål i allsvenskan. Skelleftelaget nöjde sig inte där. Lina Eriksson kom fri, rundade målvakten och la in bollen i tom kasse.

– Vi visste att Rig skulle sätta hård press, så vi sa att om vi kan flytta bollen bra och inte krångla till det för oss kan det bli bra. Vi gjorde ju två spelvändningsmål, säger Peder Lundström efter matchen.

Den andra perioden blev tyngre. Rig vände underläge till ledning på drygt tio minuter. Men Gamla Stan tog sig tillbaka. Eriksson kom fri igen. Control C, control V från anfallarens senaste mål. 3–3.

– De fick göra tre mål på oss och det var lite svajigt där ett tag. Sista fem minuter tog vi tag i det och fick in en kvittering. Det var jätteviktigt. Hade de gjort fyran hade det blivit svårt.

Tidigt i den tredje perioden kom kallduschen. Rig tog ledningen. Men Gamla Stan gav sig inte nu heller. För bara minuten senare sköt Emmy Helander från distans – in i mål. Sedan small det igen. Direkt. Gamla Stan vände underläge till ledning på 14 sekunder.

Gamla Stans sensationsartade minuter var inte över. 6–4 kom av bara farten, mindre än minuten efter att man tagit ledningen.

Gästerna sköt snabbt spänning i matchen igen. Och när gästerna bara var målet bakom kom ett ordentligt tryck. Ett tryck Gamla Stan inte klarade av. 6–6 kom efter 52 minuter i spel fem mot fyra.

Slutminuterna av matchen blev en svängig historia. Kampen mellan två offensiva lag fick publikens ögon att gå i kors. Jättechans Rig, fem sekunder senare chans Gamla Stan. Men trots mängder av lägen ville inte bollen in.

– I den sista svängde det, konstaterar Lundström och skrattar.

Förlängning väntade. Chanserna fortsatte att bytas mellan lagen. Det var som att bollen hatade nätet och gjorde allt i sin makt för att inte gå in. Lagen fick nöja sig med ett oavgjort och delade poäng.

Gamla Stan avslutade hemmasäsongen med en makalös show. Mål, spänning och nerver. Umelaget chockades av nykomlingens sylvassa offensiv.

– Bägge lagen bjöd upp. Det känns som en seger. Vi gjorde en fantastisk insats, säger Lundström och avslutar:

– Vi sa innan att när matchen är slut ska vi kunna titta på varandra och säga att vi gjorde allt vi kunde, och det gjorde vi. Vi har en jäkla nivå i laget och tjejerna hade bestämt sig idag. Vi skulle inte vika ner oss.

FAKTA

Gamla Stan–Rig Umeå 6–6 (2–0, 1–3, 3–3)

Målen, Gamla Stan: Lina Eriksson (2), Emmy Helander (2), Leia Norlund, Emelie Engström.