Det var i mars som Riksrevisionen släppte sin granskningsrapport om Allmänna arvsfonden. I den rekommenderar de att ”fonden ersätts med ett mer robust system för hantering av arv efter personer utan arvingar och testamente.”
– Det som Riksrevisionen granskat är projektstödet och inte lokalstödet som idrottsrörelsen har haft enorm nytta av så jag hoppas verkligen att fonden inte avvecklas, säger Daniel Sandström, anläggningsansvarig på RF-SISU Västerbotten till Norran.
Han betonar att finansiering från Arvsfonden varit helt avgörande för en rad satsningar på idrottsanläggningar i Västerbotten.
– Fonden är en möjliggörare för att bedriva idrott och fysisk aktivitet, vilket är en nyckel till folkhälsa och rörelse i samhället. En avveckling vore ett dråpslag mot idrottsrörelsen, menar Daniel.
Sedan 2013 har nära 80 miljoner kronor investerats i satsningar på idrottsanläggningar i Västerbotten. I många av projekten utgör medlen från Arvsfonden mer än hälften av den totala investeringskostnaden. Nyligen valde fonden att öka taket på stödet till 80 procent.
– Medlen från Arvsfonden är ofta helt avgörande för att andra finansiärer, exempelvis kommunerna själva, ska våga investera. Jag vågar påstå att många av satsningarna som gjorts hade strandat utan möjligheten att söka medel från Arvsfonden, säger Daniel Sandström.
Han konstaterar att föreningarna i Västerbotten över tid varit mycket aktiva att söka medel från Arvsfonden. I en nationell jämförelse hamnar Västerbotten ofta i topp sett till lokalstöd från Arvsfonden som delats ut per capita.
– Skulle stödet tas bort är min slutsats att vi i framtiden kommer få sämre tillgång till idrottsanläggningar.
Var fjärde idrottsförening i Västerbotten vittnar om att de har ett stort behov av mer utrymme och lika många föreningar uppger att de tvingats tacka nej till nya medlemmar på grund av brist på tid eller yta. Detta enligt Riksidrottsförbundets anläggningsenkät från 2022. Samtidigt vittnar många av länets kommuner om att det är svårt att hitta finansiering för att underhålla, utveckla och eller bygga nya idrottsanläggningar och miljöer.
– När det gäller finansieringen av idrottsanläggningar har Arvsfonden varit otroligt viktig, inte minst på landsbygden.
Konstgräs i inlandet har varit ett område som man satsat hårt på i länet.
– Utan Allmänna arvsfonden hade vi inte haft något konstgräs alls i inlandet, hävdar Daniel Sandström.
Mellan 2013 och 2023 har sex olika konstgräsanläggningar i länet finansierats med hjälp av lokalstödet. Totalt har investeringskostnaden för dessa konstgräs uppgått till cirka 40 miljoner kronor, varav drygt hälften kommit från Allmänna arvsfonden.
2013 investerades det i Malå för 6,8 miljoner kronor i Tjamstanvallen, en fotbollsplan gjord av konstgräs. Här ställde Arvsfonden upp med 1,5 miljon.
– Utan konstgräset hade vi nog tvingats spela på grus stora delar av säsongen. Tidigare hände det att vi inte kunde spela på gräs förrän efter midsommar, berättar Marina Johansson, eldsjäl i Malå IF:s fotbollssektion.
Hon vittnar om att fotbollen i Malå aldrig haft fler barn och ungdomar i verksamheten än nu, en stadig uppgång sedan konstgräset stod klart.
– Skolan använder också flitigt Tjamstanvallen och spontanverksamheten är minst lika stor som den organiserade verksamheten. Då används den till mycket annat än fotboll, det är helt enkelt en attraktiv yta att hänga kring. Därför är det förmodligen den viktigaste sociala mötesplatsen i samhället, säger Marina.
Hon konstaterar att stödet från Arvsfonden gjorde att RF-SISU och kommunen också kunde satsa på Tjamstanvallen.
Bygdsiljums MK arbetar just nu med att bygga en motorgård och en unik isovalbana för snöskoter. Av den beräknade kostnaden på 7,1 miljoner kronor står Allmänna arvsfonden för hela 5 miljoner.
– Vi räknar med att anläggningen ska stå klar under hösten, berättar Jörgen Ågren, ordförande i Bygdsiljums MK.
Han lovordar också Arvsfondens satsning för att realisera bygget.
– Utan deras medverkan hade det aldrig blivit av.
Motorgården kommer även bland annat att rymma en restaurang och omklädningsrum.
– Isovalbanan blir den första av sitt slag i Europa på land. Det kommer att bli jättehäftigt, säger Jörgen.
Han har sett att även om projektet ännu inte är helt slutfört har medlemsantalet i föreningen ökat stadigt i takt med utvecklingen av anläggningen.
- Tack vare de nya aktivitetsytorna och sociala ytorna är det numera full aktivitet på anläggningen alla dagar i veckan, berättar Jörgen Ågren.
På grund av stigande materialpriser kommer bygget att bli dyrare än beräknat.
– Men vi ligger nu i för att få loss mer pengar och det kommer att lösa sig, säger Jörgen.
Vad är det då som fått Riksrevisionen att slå ner på Allmänna arvsfondens verksamhet. I granskningsrapporten konstaterar de att fonden de senaste tio åren haft större intäkter än vad som kunnat delas ut i bidrag till angelägna projekt. Det har lett till att de ansvariga myndigheterna, Kammarkollegiet och Arvsfondsdelegationen, aldrig behöver väga projektansökningar mot varandra. Riksrevisionen bedömer att detta kraftigt begränsat effektiviteten och ändamålsenligheten.
Granskningen visar dessutom att risken är stor för att fondens pengar hamnar i händerna på oseriösa eller kriminella aktörer.
Riksrevisionen har därför rekommenderat regeringen att påbörja en avveckling av Allmänna arvsfonden samt ta fram en ny ordning för att hantera arven efter avlidna utan arvingar eller testamente.
Idrottsföreningar i Norrans spridningsområde som fått anläggningsstöd från Allmänna arvsfonden 2013–2023:
– 2013, Malå IF, 1,5 miljoner, konstgräsplan
– 2014, Soo Shim Taekwondo, 2,245 miljoner, kampsportanläggning
– 2015, Lövångers ryttarsällskap, 4,4 miljoner, ridhus
– 2017 Skellefteå tennisklubb, 2,930 miljoner, två padelbanor utomhus
– 2018 Skellefteå AIK cykelklubb, 4,880 miljoner, cykelpark
– 2018 Skellefteå skateboardförening, 1 miljon, inomhushall skateboard
– 2021 Bygdsiljums motorklubb, 5 miljoner, ovalbana för snöskoter och motorgård
– 2021 Burträsk aktivitetsförening, 3,260 miljoner, multisportarena med cykel, skate och parkour
– 2023 Skellefteå bangolfklubb, 5 miljoner, MOS- och filtbanor och klubbstuga