Västerbottens IF satsar 150 000 på domarutveckling

50 000 per år under tre år har styrelsen för Västerbottens Ishockeyförbund beslutat att satsar på domarutvecklingen i distriktet. "Vi måste ta tag i den problematiska utvecklingen", säger Andreas Löwenhöök, ordförande i Funktionärskommittén.

26 juni 2019 14:41

I satsningen står ökad regelkunskap och förbättrad fysik i fokus.

- Funktionärskommittén konstaterar att vi måste se elefanten i rummet. Vi måste ta tag i den problematiska utvecklingen, med bristande kunskaper om reglerna och svaga fysiska resultat, och skapa bättre förutsättningar för domarkåren att lyfta sig, säger Andreas Löwenhööki ett pressmeddelande.

Vi måste ta tag i den problematiska utvecklingen, med bristande kunskaper om reglerna och svaga fysiska resultat, och skapa bättre förutsättningar för domarkåren att lyfta sig.

Västerbottens Ishockeyförbund berättar att bakgrunden till satsning är vikande resultat när det gäller regelkunskaper och fysisk status bland domarna i Region Norr, de nordligaste ishockeydistrikten, där Västerbotten ingår.

Står och faller

Därför har man nu valt att satsa 150 000 kronor över tre år och tagit fram ett projekt med namnet DUMBO – domarutveckling genom mittsäsongsbaserad organisering.

– Den sportsliga verksamheten inom ishockeyn i Västerbotten står och faller med att det finns domare som dömer matcherna. För att tillförsäkra sportslighet och fairplay krävs dock att vi ha domare som orkar och kan leda matcherna. En förutsättning för det är att domarna kan reglerna och har en god fysisk status. Med DUMBO-projektet vill vi lyfta domarkåren och ishockeyn i Västerbotten, säger Andreas Löwenhöök.

Tidigare har domare i distriktet samlats en gång per säsong förutbildning, regeltester och fysisk uppföljning. Från och med nu blir det två gånger per säsong.

Hoppas på sporre

Mellan träffarna ska domare erbjudas stöd genom webbaserade regelövningar och träningsprogram.

– Det känns kul att vi får göra en satsning på domarutvecklingen i Västerbotten. Förhoppningsvis blir detta den sporre för domarna som en enig styrelse står bakom. Vi hoppas också att projektet kan stärka rekryteringen av nya domare genom att vi skapar bättre förutsättningar för deras utveckling, säger Hasse Edlund, ordförande för Västerbotten Ishockeyförbund.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Arvid Marklund

Ämnen du kan följa