Under helgen har Skellefteå ridklubb anordnat säsongens första hopptävling. Tävlingen är en del av en satsning som klubben gör under året där priset på uppstallning sänkts på utvalda tävlingar för att öka antalet starter. Totalt under helgen var 240 ekipage anmälda till start.
– Det är många starter för att vara nu för tiden, säger Linda Hedman.
Även ridsporten har drabbats av inflationen och ökade kostnader, något som resulterat i färre starter på tävlingar runt om i hela landet.
Helgens tävlingar innehöll flera klasser centimeterhoppning. En tävlingsform där ekipage inte är tvungna att hoppa en viss höjd beroende på hästens storlek vilket annars oftast är fallet.
— Den här tävlingen är populär. I normala fall börjar det på LD vilket innebär i alla fall 80 centimeter för storhäst. Centimeterhoppning gör att fler kan vara med, säger Linda Hedman.
Utöver centimeterhoppningen där en felfri runda räcker för att få en rosett, hölls ett par tävlingsklasser för både häst och ponny.
Ett ekipage som nådde stor framgång under helgen var William Pettersen som tävlar för Vindelns ridklubb tillsammans med sin ponny Munsboro War Horse. En ponny som familjen ägt i ungefär ett och ett halvt år. Av helgens fyra starter ledde tre till placeringar varav två var rena vinster.
— Det kändes jättebra, säger William Pettersen.
Med i startfältet var flera ryttare från Skellefteå ridklubb. Bästa placering för hemmaekipage blev en varsin andraplats för Elsa Eriksson med hästen Quick Born, samt Emelie Karlsson med hästen Carlotta som gjorde sin första tävling på länge.
— Det har varit jätteroligt i helgen! Lite spännande. Carlotta har varit skadad under hösten så det var kul att få komma tillbaka på ett så bra sätt.
Ett ekipage som stack ut lite extra under helgen var tävlingens yngsta ryttare, 7-åriga Signe Helmersson, på tävlingens äldsta häst Himlabackens Idol. Med sina 24 år är ponnyn mer än tre gånger så gammal som sin ryttare. Mamma Josefin Helmersson berättar att familjen Idol varit i familjens ägo i två år.
— När vi fick honom nådde inte Signes ben nedanför kåporna på sadeln.
Med två vita rosetter efter två felfria rundor är Signe nöjd med sin ponny.
— Det bästa med honom är att han är så snäll och alltid gör sitt bästa, säger hon.