I vintras stod det klart att Robert Larsson värvades in till Skellefteå från Norrmjöle Golfklubb. Han startade sin anställning den 17 februari och börjar bli varm i kläderna.
– Mycket av tiden har gått till att sätta mig in i arbetet här. Jag har haft många och långa samtal med de anställda som varit här en betydligt lägre tid än vad jag har varit, säger han.
Framför allt har det handlat om vilken kondition banan är i.
– Det har inte varit bra de senaste åren. Och min utgångspunkt är att Skellefteå GK ska bli en toppanläggning i norra Sverige. Vi har fyra niohålsbanor som ska vara i toppskick. Spelarna ska komma hit för att upplevelsen ska vara bra både på banan och utanför. De ska inte komma hit för att kaffet är billigt...
För att så ska ske så har han omorganiserat lite.
• Klubbens greenkeeper Fanny Lindström kommer att ha ansvaret för de gröna spelytorna.
• Christer Andersson kommer att sköta maskinerna – men också ha ansvaret för vägarna och den röjning som sker.
• Sören Lindgren kommer att ansvara för förändringarna kring klubbhuset.
– Dessutom har våra säsongsarbetare kommit in och börjat jobba. Där har vi skapat ett team som ska dra åt samma håll. Vi har möten flera gånger i veckan och pratar om vad vi vill uppnå. De som jobbar här ska ha koll på vilken grästyp vi använder och hur vi vill att de ska se ut. Jag skickar ut bilder på andra banor för att de ska veta vad vi vill uppnå och för att de själva ska komma med egna idéer hur vi ska bli bättre.
De har kommit en bra bit på väg.
– Alla nödvändiga förberedelser är gjorda. Vertikalskärning, mulldressing och insåning av gräs är redan klart. Alla grunder är gjorda och vattningssystemet som det varit problem med är igång igen, säger han och fortsätter:
– Jag är imponerad och väldigt tacksam för att styrelsen och frivilliga har hjälpt till så mycket. Jag är stolt över att vara del av det här teamet.
Klubben har tagit hjälp utifrån också.
– En bankonsulent från golfförbundet har varit här och hjälpt till. Sedan har jag haft Lars Appelblad från Norrmjöle här också. Han är expert på att få gräs att växa i vårt klimat. Så har vi själva inte haft lösningar så har vi tagit in experthjälp.
Larsson vill också öka medlemsantalet.
– Just nu ligger vi på strax under 1 500. Mitt mål är att vi ska vara över 1 700. Vi har haft flera spelare som lagt av som varit intresserade av att komma tillbaka. Så vi har skickat ut ett erbjudande till gamla spelare och ett 20-tal har redan kommit tillbaka.
Nybörjargrupperna är i princip fullbokade.
– Vi har sju grupper och i juni-juli så kommer 80–90 spelare att vara klara. Så där har vi en ökning på 100 spelare. Men samtidigt så brukar man tappa cirka 100 per säsong. Så där har vi lite att göra.
Det sker mycket annat också. Bland annat bygger klubben en toppmodern konferenssal för utbildningar och företag. Restaurangen får nya möbler och fler uteplatser.
– Sedan ser vi över hur vi ska lösa maten i coronatider. Vi kommer att ha mer platser så vi kan sprida ut större grupper.
Annars så ser inte pandemin att påverka negativt.
– Förbundet har ju ställt in alla tävlingar till slutet av juni – men annars är ju golf en ofarlig sport där man inte är så många i grupp och man är utomhus.
Som ett led i coronan så har Larsson också varit i kontakt med de andra närliggande golfklubbarna för ett samarbete.
– När folk blir kvar på hemmaplan så kan man ju göra dagsutflykter. Vi har numer rabatterade greenfeekostnader med Piteå, Norsjö, Robertsfors, Öjestrand i Sundsvall och alla klubbar i Umeå. Det för att ge våra guldmedlemmar ett mervärde. Men också för att spelare utifrån ska komma hit och spela.
Än så länge är bara ranchen igång.
– Banan brukar öppna kring 27–28 maj och förhoppningen är att det ska bli så nu också. Vi har lagt dukar på alla greener nu så det är som ett litet växthus på varje green. Problemet är att det fortfarande är minusgrader på nätterna så det som växer under dagen slutar växa på natten. Nu önskar vi att det ska bli en medeltemperatur på minst åtta grader under dygnet. Men vi står redo att köra så fort som möjligt då alla förberedelser är gjorda.
Klubben kommer dock att skynda långsamt.
– Vi kommer inte att släppa ut spelarna för tidigt på grund av att vi vill att banan ska vara så hållbar som möjligt och att vi förstör grunden som vi noga lagt.