JSM blev en succé för drygt tre år sedan i Florahallen, som stod färdigbyggd år 2020. Stora och rikstäckande friidrottstävlingar är annars sällsynta i norr.
– Det är egentligen inte speciellt ofta som det arrangeras några stora friidrottstävlingar norr om Stockholm. De tyckte väl att vi gjorde ett bra jobb senast. Vi kände att vi behövde ta igen oss lite efter förra mästerskapet, men i år kände vi att ville prova att söka på nytt. Och vi fick chansen att arrangera USM.
Skellefteå AIK friidrott utnyttjar framgångsrikt tillgången på den relativt nybyggda hallen. För ett utomhusmästerskap är inte aktuellt.
– Norrvalla klarar inte de reglementen som finns just nu. Därför är det inte möjligt att söka några större tävlingar.
Med även ett mästerskap i kalendern innebär det att det kommer att bli full fart efter jul. För det är mer än USM att beta av.
– Först har vi Floramästerskapen. Sedan väntar Norrlandsmästerskapen och därefter USM. Det blir tre stora tävlingar i följd.
Skiljer det sig att arrangera USM?
– Ja, det blir lite mer jobb jämfört med en vanlig tävling, så det kommer att intensivt efter jul.
Skellefteå AIK friidrott är både en klassisk och välmående klubb. Intresset för sporten är fortsatt stort och WIklund kan konstatera att aktiviteten är hög även bland äldre ungdomar.
– Vi har aldrig haft så stort gäng kring gymnasieåldern som nu. Tolv har sökt NIU och det är väldigt ovanligt att så många söker samtidigt. Det brukar annars kunna var lite upp och ned, men det ser bra ut för klubben som det ser ut i dag.
Mästerskap och stora tävlingar är också till stor gagn för att kunna locka nya utövare till sporten. Att USM arrangeras på hemmaplan öppnar för möjligheter för klubben.
– Det är självklart en fördel när man inte behöver resa. Vi har fem-sex utövare som dessutom kan komma att ha bra chanser att kunna kriga om medaljer.
Senaste mästerskapet var ungefär 450 deltagare och runt 1000 starter.
– Det är kul. Det är få tävlingar här uppe av den här kalibern.