Ally tillhör inte medaljfavoriterna på SM som avgörs i Linköping med 11 anmälda i klassen F 19. Men hon har haft fina försök på högre höjder än perset på 1,64.
– Jag har inte tävlat mot jämnåriga tjejer på ett år. Så det ska bli kul att få möta några av dem, säger hon.
– Dessutom brukar jag bara hoppa bra i varannan tävling. Så det är ett gott tecken inför SM, säger hon och tillägger snabbt:
– Jag vill naturligtvis hoppa bra i varje tävling. Men så fungerar det inte.
Ally vet också att hon är i bra form.
– Det har gått jättebra på träningarna på slutet. Jag har framför allt fått ansatsen att stämma. Och det är viktigt för min hoppning.
Vad har du för målsättning inför SM?
– Att hoppa så högt som möjligt och sätta personligt rekord. Det är svårt att sätta upp en placering som mål.
Vad hoppas du själv på för väder?
– 20 grader, sol och vindstilla. Men så vill nog alla ha det, svarar hon med ett stort leende.
– Tävlingen är ju dessutom redan vid niotiden på morgonen. Jag kan inte säga att jag är morgonpigg men det ska inte bli några problem att vakna till när det är en så stor tävling.
De andra som åker till SM är Cornelia Nilsson ( K 22 tresteg och och längd), Thea Norlund ( K 22 800 och 1 500 m) och Fia Viklund (F 19 tresteg).
– Thea Norlund har nog den bästa medaljchansen. Konkurrensen för Cornelia är tuff och hon har dessutom haft problem med ryggen. Fia Viklund kan hoppa långt men har haft problem med många övertramp, säger tränaren Niklas Wiklund.
Ingen av dem fanns med på PRK men Johanna Karlsson och Miranda Rosenius hoppade båda återigen över 10 meter i tresteg.
Johanna utbrast ”Äntligen!” efter sitt sista hopp där hon passerade Miranda och för första gången vann över sin träningskompis, 10,25 mot 10,17.
– Båda har gått framåt mycket i sommar och kan säkert kvala in till vårt inomhus-SM nästa år, konstaterar Niklas Wiklund.
Noterbart är också att stavhopparen Simon Persson gjorde comeback i stav efter några års frånvaro på grund av en fotskada. Simon klarade tre meter och är därmed bäst i Västerbotten i år. En gren som inte drabbats av någon Duplantis-effekt bland killarna.
– Jag gör lumpen i Umeå och ska försöka komma igång bättre med träningen, säger Simon.
Bland de yngre kan nämnas Siri Lindgren, F 13 år, som sprang både 200 m (34,00) och hoppade längd (3,27)