Morön missade chansen till nya poäng

Tre segrar och nio poäng efter fem matcher. Moröns start i elitettan är inget annat än en succé. Trots det ska man vara besviken då man inte tog chansen fullt ut hemma mot Uppsala.

12 maj 2019 10:45

Om många var tveksamma inför säsongen är det få som är det nu. Jag pratar om Moröns kapacitet och chanser som nykomlingar i Sveriges näst högsta serie.

Man har inte bara börjat sitt nya äventyr starkt utan man har dessutom byggt sin framgång på ett offensivt, friskt och eget spel. När dessutom samtliga nyförvärv – med Hayley Dowd i spetsen – visat sig vara fullträffar har man ett lag på pappret som flaggar för den övre halvan av serien.

När Uppsala kom på besök i lördagens vårsol var det således mycket som talade för nya grönvita poäng. Visst, Uppsala är ett riktigt vasst lag som gjort det bra i inledningen mot samtliga serien topplag – men trots det var det läge för nykomlingen att skina igen.

Ny drömstart

Och när Hayley Dowd höll sig framme – som den måltjuv hon är – och rullade in 1–0 redan i sjätte minuten talade ännu mer för åtminstone en hemmapoäng denna eftermiddag.

Men lite från ingenstans blev Morön ett passivt lag. Man började tveka och även slarva – en chans in i matchen som Uppsala inte var sena att utnyttja.

Det gäller att ta vara på varje match, halvlek och minut i elitettan.

Tog inte chansen

Så även om detta var en klassisk match mellan två bra lag – som kunde ha slutat exakt hur som helst – så ska Morön vara besvikna på det sätt som man förlorade på.

Hur Uppsalas kvittering och ledningsmål kom till är inte det viktiga här. Nej, utan mer det faktum att Morön inte tog chansen fullt ut att göra mer av den här matchen.

För med en stekhet Dowd där framme, med Carly Wickenheiser som knallhård bollvinnare på mittfältet och med kanske seriens bästa målvakt i Sussie Åberg – samt att Christine Tjärnlund gjorde comeback – så var möjligheterna för att undvika en förlust större än risken att förlora.

Viktig läxa

För det gäller att ta vara på varje match, halvlek och minut i elitettan. I division I var ett slarvigt passningsspel, bortkastade lägen och ett då och då virrigt försvarsspel ingen stor sak att reparera. I elitettan är det istället det.

Så här har Morön en viktig läxa att göra. Lyckas man med det går man mot en väldigt ljus säsong. Om inte kommer vi få se fler snöpliga förluster där man inte hittar en väg att få marginalerna på sin sida.

FAKTA

Tre detaljer som Morön kunde ha gjort bättre:

Passningsspelet. Var för ofta för slarvigt, särskilt längst marken då man gärna tjongade långa höga chansbollar.

Fina lägen. När man hade chansen rättvänd med bollen en bit utanför straffområdet så tog man inte vara på läget.

Utspritt. Laget blev för ofta för långt samtidigt som hela backlinjen, vid ett par tillfällen, sjönk när Uppsala vände spelet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Arvid Marklund

Ämnen du kan följa